Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Представят двутомната "История на Стара Загора"

В  навечерието на празника на Стара Загора - 5 октомври, ще бъде представена двутомната „История на Стара Загора“. От 18.00 часа в Културен център „Стара Загора“ желаещите  ще могат да видят за първи път специално издадените два тома, разказващи за история на осемхилядолетния град. По време на събитието проф. д.и.н. Петър Стоянович от Институт за исторически изследвания при БАН и доц. д-р Христо Попов, директор на Национален археологически институт с музей при БАН, ще споделят с публиката своите впечатления от двата тома на книгата. Във всички случаи този втори том, който ще бъде представен тази вечер е добре да бъде част от всяко домакинство, коментира за Радио Стара Загора Петър Стоянович.

В представянето ще вземат участие отговорните научни редактори акад. Васил Николов и чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Илчев, както и авторският колектив на изданието.

Авторите, специалисти от Регионалния исторически музей в Стара Загора, от университети в София и научни институти в БАН, са събрали, обработили и анализирали огромен по обем емпиричен материал и достъпно за широката читателска аудитория са проследили политическите, икономическите и обществените аспекти в развитието на града в различните исторически периоди от VI хил. пр. Хр. до края на ХХ в. Изданието е богато илюстрирано със снимки.


Още от кат