Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на Световния ден на редките заболявания:

Над 300 невидими за държавата българи продължават битката за социалните и здравните си права

Сдружението на Тарловите пациенти настоява хората с рядкото заболяване да бъдат включени в Наредбата на медицинска експертиза, урегулираща издаването на телкови решения

За включването на диагностицираните с "периневрални кисти на Тарлов" в Наредбата за медицинска експертиза, която урегулира издаването на ТЕЛК,  настояват от Сдружението на Тарловите пациенти в България. 

Към момента това заболяване е част от хроничните болести. По този начин, според Моника Маринова, председател на Сдружението, невидими за държавата остават над 300 души, диагностицирани с кисти на Тарлов.

" Първо хората не могат да получават инвалидна пенсия, не могат да получават социални добавки, социални помощи. Не могат да използват личен асистент. Имаме пациенти, лежащи пациенти, те не могат да получават никакви доходи, няма кой да ги гледа, а това са хора, които не могат да се обслужват сами", даде пример Моника Маринова. 

 За шести път Сдружението на Тарловите пациенти в България прави опит хората с това заболяване да бъдат включени в Наредбата, която урегулира издаването на телковите решения.  

Отрицателен отговор към Министерството на здравеопазването  е изпратен от Експертен съвет по нервни болести , който разглежда предложението. След възражение от "Сдружението на Тарловите пациенти", Съветът има 30-дневен срок, който изтича на 29 февруари, за да обоснове становището си. 

Повече подробности за битката на над 300 души да станат видими за държавата можете да намерите в интервюто с председателя на Сдружението на Тарловите пациенти в България Моника Маринова 



По публикацията работи: Дарина Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Откриха „Златната липа“ 2024, Ели Скорчева не удържа сълзите си с наградата за цялостен принос в киното

Единадесетото издание на кинофестивала „Златната липа“ в Стара Загора официално беше открито тази вечер с тържествена церемония в залата на Старозагорската опера. Преди това обаче официалните гости на събитието и нетърпеливите зрители се..

публикувано на 01.06.24 в 21:34

Стара Загора отново става столица на европейското кино с откриването на фестивала "Златната липа"

Кинофестивалът „Златната липа“ стартира днес, точно в 17.30 ч., с официална церемония в Държавна опера Стара Загора.  Пресконференция за старта на Международния кинофестивал за ново европейско кино през 2024-та бе дадена по-рано през деня...

публикувано на 01.06.24 в 17:37

Казанлък се побратими с виетнамския град Лай Чау

На официална церемония днес кметът на Казанлък Галина Стоянова подписа Меморандум за разбирателство за установяване на приятелски отношения на сътрудничество между Казанлък и виетнамския град Лай Чау.  В документа представителите на виетнамския град Лай..

публикувано на 01.06.24 в 17:17

Читалището в Рупките празнува 150 години от създаването си

Едно от най-старите читалища в България - НЧ „Христо Ботев 1874“ в чирпанското село Рупките ще отбележи днес 150 години от създаването си. Културното средище е основано от Стоян Заимов - революционер от Априлското въстание и съратник на Васил..

публикувано на 01.06.24 в 14:38

"Върбова свирка свири" за 24-ти път в Болярово

В крайграничната община Болярово днес се провежда 24 -тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" предава кореспондентът Даниела Костова. Гост на събора е и вицепрезидентът Илияна Йотова.  В конкурсната програма участват..

публикувано на 01.06.24 в 14:23

Болярово отново е домакин на националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири"

24 тото издание на Националния детски фолклорен събор "Върбова свирка свири" се провежда днес  в крайграничната община Болярово. За участие са записани близо 500 деца от цялата страна, гост на събора ще е и вицепрезидентът Илияна Йотова, информира..

публикувано на 01.06.24 в 11:18

Празникът на розата в Казанлък е пълен със събития във втория си кулминационен ден

Поредица от събития са включени в днешната програма на втория от кулминационните дни на Празника на розата в Казанлък, съобщиха от местната администрация. Проявите са както за деца, така и за всички жители и гости на града. Детско шоу започна в..

публикувано на 01.06.24 в 11:02

Децата в Сливен празнуват Първи юни с игри, работилници и истинска пожарна кола

Множество работилници - по стъклопис, грънчарство, плъстене, правене на сапуни и други очакват децата на Сливен в центъра на града по случай деня на детето 1 юни. На централния площад „Хаджи Димитър" ги очакват и безплатни надуваеми съоръжения...

публикувано на 01.06.24 в 10:37

Честит празник, деца!

На Първи юни отбелязваме Деня на детето.  В Стара Загора през целия ден се организират множество събития и празнични прояви за децата. Ето и програмата на събитията, подготвени от Община стара Загора: 10.00 – 12.00 часа, Сцена пред Община Стара..

публикувано на 01.06.24 в 10:24

Откриха международния фолклорен фестивал в Казанлък

В Казанлък започна международния фолклорен фестивал, който събира състави от различни страни, обединени от енергията на музиката и танците. Като неизменна част от Празника на розата, през следващите три дни фестивалът ще среща жителите и гостите на града..

публикувано на 31.05.24 в 18:42