Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдебна медиация влиза в сила от 1 юли, ще помага на страните да намерят общо решение

адв. Десислава Кънева

Дела за собственост, за делба, както и търговски спорове между съдружници попадат в обхвата на задължителната медиация, която съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година, влиза в сила от 1 юли. В този тип дела съдът ще насочва страните към процес на посредничество. Самата медиация има за цел да даде насоки за намиране на общо решение. Сред т.нар. препоръчителна медиация попадат делата, касаещи семейните отношения – развод, родителски права и др..

Темата за съдебната медиация в ефира на Радио Стара Загора коментира адв. Десислава Кънева. На 19 юни приключи обучението на бъдещите медиатори. Кънева е с най-висок резултат от колегите й, които след 1 юли ще провеждат медиация. Тя подчерта, че по същество медиаторът е повече психолог. Изискването обаче е той да има юридическо образование. „Неговата задача е да напипа къде е истинският проблем, защото той често не се прие в документацията по самото дело“, заяви Кънева.

Спорът между две страни трябва първо да бъде внесен в съда, за да се премине към процеса на медиация. По преценка на съдията страните се насочват към медиацонен център. Първите три часа от процеса на медиация са безплатни и се поемат от бюджета на съда. Всеки следващ час се таксува в размер на 100лв., уточни адв. Кънева. Ако бъде постигнато съгласие в резултат на процеса на медиация, на страните ще бъдат върнати 75% от съдебната такса, която са внесли. Успешната медиация приключва със споразумение, което впоследствие съдът одобрява.

В Стара Загора от 1 юли трябва да заработи медиационен център. За целта Община Стара Загора е предоставила къщата на „Алианс франсез“ на ул. „Иречек“.

„В своята работа ще разчитаме на опита, който имаме“, посочи адв. Десислава Кънева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Художествената галерия откриха изложба на известния старозагорски творец Ботьо Ботев

Изложбата от 40 творби – живопис, акварели, сух пастел и рисунки, посветена на 70-годишнината от рождението на старозагорския художник Ботьо Ботев (1954-2012), беше открита в Художествената галерия в Стара Загора. Експозицията е  озаглавена „Диалози“и..

публикувано на 27.06.24 в 10:06

От първи юли хлябовете "Добруджа", бял и типов може да изчезнат от пазара, алармират от бранша

„От 1 юли влиза в сила законодателната мярка, свързана с 15% таван на надценката на хляба, която ще доведе до абсолютна катастрофа по веригата производител – дистрибутор – търговец. Хлябовете бял, типов и „Добруджа“ , които са обект на тази мярка,..

публикувано на 27.06.24 в 09:38

Товарен влак и цистерна за гориво се сблъскаха край Калугерово, няма сериозно пострадали

Товарна влакова композиция и цистерна за гориво са се сблъскали край симеоновградското село Калугерово, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в Хасково. Сигналът за инцидента е подаден в 16:45 часа. Ударът е станал на..

публикувано на 26.06.24 в 18:55

Нова изследователска разходка ще търси „Невидимата Августа Траяна“

Безплатен градски тур от поредицата „Стара Загора – Неразказани истории по правите улици“ ще се проведе в събота, 29 юни 2024 г., от 9.30 часа, оповестиха от отдел „Туризъм“ в Община Стара Загора. Темата на изследователската разходка ще бъде..

публикувано на 26.06.24 в 18:22
Община Стара Загора

6 фирми и 85 души са сигурните участници в Нощта на индустрията в Стара Загора

85 души се регистрираха до момента, за да участват в първото пилотно издание на Нощта на индустрията в Стара Загора . Това оповести днес Росица Райкова, началник на Отдел „Инвестиции, енергийна ефективност и зелен преход“ в Община Стара Загора...

публикувано на 26.06.24 в 18:20

Лидерът на ДПС в Хасково стана областен управител

Министерски съвет назначи Мехмед Атаман за областен управител на Хасково , съобщават от правителствената пресслужба.  Той е бил депутат в 42-то и 43-то Народно събрание. Преди това е бил заместник-областен управител на Хасково, както и заместник-кмет на..

публикувано на 26.06.24 в 17:41

Пожар гори в хасковското село Елена

Голям пожар гори в момента в хасковското село Елена. Пламъци помитат стърнища и лесонепригодни площи. Огънят е бил спрян на метри къщите в селото.  От областна администрация Хасково съобщиха, че на терен са 9 екипа огнеборци и уточняват, че няма..

публикувано на 26.06.24 в 17:37

В Болярово обсъдиха опасността и мерките при възникване на пожари

Опасността от пожари и реакция при възникването им беше темата на проведената в Болярово среща на кметовете и кметските наместници от района.  Два пожара са регистрирани само за седмица в малката гранична община. При единия от тях край с. Воден са..

публикувано на 26.06.24 в 16:43
Петя Чакърова, директор на Регионална дирекция

54 са приемните семейства от област Стара Загора, работи се по това те да могат да отглеждат деца с увреждания

97 деца са вписани в регистъра за осиновяване в област Стара Загора. А от началото на годината 11 са били осиновени – пет в България и шест – в чужбина. Продължават усилията по посока деинституционализация на децата без родители, като в регистъра на..

публикувано на 26.06.24 в 16:29

Комисия установява причините за мъртвата риба в река Сазлийка

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е издал заповед за създаването на междуведомствена комисия, която трябва да установи причините, довели до измирането на риба в река Сазлийка в района на село Лясково. Това обяви секретарят на Община Стара..

публикувано на 26.06.24 в 16:25