Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метин Казак: Най-често носители на езика на омразата са политици и журналисти

метин казак
Снимка: БГНЕС



Българският член на Европейския парламент Метин Казак и Информационното бюро на ЕП в България организират конференция на тема „Европа в ХХІ век: Демокрацията срещу расизма, ксенофобията и езика на омразата“.

Конференцията се провежда във връзка със засилващите се негативни нагласи и предубеденото отношение към лицата от различен етнически произход и бежанците в страната.След започналата война в Сирия в публичното пространство се наблюдават негативни тенденции на насаждане на омраза и нетърпимост към бежанците, търсещи убежище и представителите на етно-религиозните малцинства у нас.

Форумът ще постави акцент върху европейските ценности за равенство между хората, независимо от тяхната културна идентичност, като същевременно обърне внимание на опасността от насаждането на ксенофобия.

Ще бъдат обсъдени проявите на ксенофобия, законовата рамка и нейното прилагане на базата на принципите, залегнали в Европейската конвенция на Съвета на Европа за правата на човека и основните свободи, Хартата на ЕС за основните права, другите международни договори, по които България е страна, както и на българската Конституция и закони.

Ще бъде разгледана политиката на европейските институции и ролята на неправителствените организации за постигане на устойчивост на съществуващите добри модели в областта на етно-религиозните отношения.

Чуйте коментар по темата от евродепутата Метин Казак.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.