Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потомци на Толстой гостуваха в Ясна поляна

Автор:

 

 

Музеят „Лев Н. Толстой” в село Ясна поляна отбеляза 15 години от създаването на музейната сбирка „Българската Ясна поляна” с нови експонати, дарени от наследници и последователи на Лев Николаевич Толстой. Специално за юбилея пристигнаха Илья Толстой - правнук на писателя, Екатерина Толстой - директор на едноименния музей в Русия и Александър Гаврилов. Сред гостите бяха кметът на община Приморско д-р Димитър Германов, последователи на толстоизма като философия, както и хора, участвали в създаването и запазването на музея.

 

Жители и гости на Ясна поляна се запознаха отблизо с дейността на музея през последните 15 години. Музейната сбирка „Българската Ясна поляна” е открита на 15 септември 1998 г . През последвалите години гостува с редица изложби в Руския културно-информационен център - София, както  и в Бургаския свободен университет. Организира, съвместно с музей „Л.Н. Толстой - Ясна поляна” Русия, гостуване на изложба „Градините на Толстой” в Приморско и Бургас. Постоянната работа за обогатяване на музейната сбирка и организиране на посещения я прави  предпочитано място за много туристи от цял свят.

По публикацията работи: 81


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорен ансамбъл "Никола Гинов"-едно танцово семейство на 50 години

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ отбелязва 50-годишен юбилей с голям концерт на Летния театър. Събитието е на 28 юни от 20.30 часа. Пред Морското казино е подредена и тематична изложба за историята на ансамбъла. Над 200 танцьори, певци и музиканти на възраст от 6 до 62 години ще излязат на сцената, за да отбележат подобаващо..

публикувано на 27.06.24 в 12:21

Д-р Иванка Делева: Излезе от печат книга, посветена на източнотракийските бежанци в Бургаска област през периода 1913-1925г.

Излезе от печат книгата „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Автор на монографията е д-р Иванка Делева, уредник в отдел „История“ на РИМ – Бургас. Научни рецензенти на изданието, което представлява докторската дисертация на автора, защитена през март..

публикувано на 27.06.24 в 11:16

"Бон-Бон Мюзик" представя в Царево "Вълшебната корона"

На 7 юли от 20:00 ч. морските обитатели на "Вълшебната корона" пристигат директно на брега на морето, на Морската сцена в Царево.  „Бон-Бон Мюзик“ отново ще се гмурне в дълбоките води и ще представи на публиката нов, оригинален спектакъл създаден от български автори, който се изпълнява само от деца. Герои в мюзикъла са морски цар и дъщеря му,..

публикувано на 27.06.24 в 09:23

ФТА „Никола Гинов“ с голям концерт за 50-годишния си юбилей

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ при Младежкия културен център - Бургас, с художествен ръководител Димитър Гинов, ще зарадва своите почитатели с концерт. На 28 юни от 20:30 часа на сцената на Летен театър - Бургас ще се проведе спектакълът „Старини“ по повод 50-годишния юбилей на състава, за който билетите вече са в продажба на касата на..

обновено на 26.06.24 в 13:15

Бургаски писатели свалят шапките по време на литературна вечер

Литературна вечер с елементи на театралност и модно ревю предстои тази вечер в Дома на писателя в Бургас от 18, 30 часа. Тя е озаглавена "Шапка ви свалям!". Четенето включва поетични и белетристични творби, в които този знаков и за двата пола аксесоар присъства като сюжет или елемент от повествованието, обясни председателят на бургаската..

публикувано на 26.06.24 в 10:47

Пясъчен цирк акостира в Бургас (снимки и видео)

Пясъчен цирк акостира в Морската градина на Бургас това лято. Фестивалът на пясъчните фигури всяка година представя на своите посетители майсторски изработени скулптури на различа тема. Темата тази година е "В света на цирка". Участниците този път са общо 14 на брой. За първи път наред с четиримата утвърдени автори щафетата поемат и 10 млади..

публикувано на 26.06.24 в 10:33

Започнаха подводните археологически проучвания при нос Чироза

Започнаха подводните археологически проучвания при нос Чироза в залива Ченгене скеле, съобщават от Регионалния исторически музей в Бургас. И тази година екипът на проф. д-р Иван Христов от Национален исторически музей – София извършва детайлни проучвания на морското дъно в близост до светилището от II-I в. пр. Хр. при нос Чироза, проучвано през 2020..

публикувано на 26.06.24 в 09:42