Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броят на жертвите във Варна и Добрич расте, бедствено положение във Великотърновско, Шуменско и Пазарджишко

Снимка: БГНЕС

Още една жертва на пороя беше открита във Варна. Така броят на загиналите достигна 10 души. Човекът е открит в автомобила си, който е бил завлечен в езерото. Пред Радио София кметът на града Иван Портних съобщи още, че е открита и спасена една жена. По-рано днес той обяви 11 жертви като прогнозира, че броят им ще продължава да расте.

Кметът на Варна посочи, че е разговарял с премиера Пламен. Орешарски и вътрешния министър Цветлин Йовчев и са опитали да синхронизират действията по отстраняване на последиците. До момента не се е наложила евакуация, съобщи още кметът. Усилията са насочени към разчистване на струпаните коли, които създават бент и опасност от приливна вълна. По думите му, ситуацията остава критична.

Премиерът Пламен Орешарски обяви понеделник за бъде Ден на национален траур заради жертвите. На пресконференция в морския град Орешарски изрази съболезнования на близките на загиналите. Според премиера, работата на всички служби снощи е била адекватна и навременна. Участвали са 11 екипа от Гражданска защита.

По-рано сутринта на премиера е докладвана информация от всички служби, с които той е бил във връзка от снощи и които на място са съдействали на хората. Той подчерта, че е постигната добра координация между МВР, Гражданска защита и Военноморските сили. Премиерът благодари за действията на ВМС и на всички служби на МВР. Той отбеляза, че въпреки суматохата, няма нито едно престъпление, което е благодарение на патрулите на място.

Пътят Каварна - Балчик е непроходим поради наводнени участъци. В общината са постъпили сигнали за наводнени къщи в Каварна и селата Българево, Вранино и Септемврийци, няма пострадали към момента.

Шест души са приети в болница "Света Ана" във Варна след приливната вълна в града - трима са травми и двама с нервни кризи, както и родилка, съобщиха от здравното министерство. Заради тежката обстановка, в която работят спасителните екипи, изваждането и съответно оказването на медицинска помощ става изключително трудно.

В Министерството на здравеопазването е свикан Кризисен щаб още в 20:30 часа снощи. През нощта и към момента в ЦСМП Варна на смяна са 9 екипа. Ангажирани са по още 1 екип от болниците "Св. Анна" и "Св. Марина", както и от филиалите в Провадия и Аксаково. Допълнителни екипи има и в районите Велико Търново, Габрово, Бургас, Варна и Добрич.

Все още не е ясно какво е предизвикало приливната вълна, но възможна причина е, че там от години гората край местността Джанавара е била изсичана. Ще се направи пълно проучване какво точно се е случило. Районът е и свлачищен.На въпрос за причините за трагедията премиерът Орешарски изтъкна, че се предполага, че голямото количество вода, което е паднало от две улици, се е събрало в една с голям наклон и буквално е отнесла няколко къщи и много коли.

Жертвите на бедствието в Добрич вече са две, каза кметът на града Детелина Николова. До момента беше известно за един загинал - мъж, който се е удавил в дома си на улица "Осъм". Кметът каза, че причината за смъртта все още се установява. Има и пострадали хора в следствие на наранявания от стъкла и различни ситуации в които са изпаднали.

В Добрич е обявено бедствено положение от сутринта, учебните занятия са отменени. Екипи на областната пожарна са евакуирали около 150 души от ниските части на града, които са залети след поройния дъжд, съобщават от областната управа. 

Получен е сигнал за скъсана стена на язовир край добричкото село Минково, съобщават от Областния съвет по сигурност. На мястото е изпратена аварийна група. Потенциално опасни са и язовирите край селата Плачи дол и Смолница, които са прелели.

От Областната дирекция на МВР предупреждават, че по протежение на булевард "Русия" в Добрич се очаква приливна вълна заради повишаване на водата в коритото на Суха река. Полицията апелира към живеещите в района да напуснат домовете си до нормализиране на обстановката и да предприемат мерки за обезопасяване на жилищата си. В градския парк "Свети Георги" водата е достигнала два и половина метра, по данни на общината.

Нормализирано е движението по пътя Добрич-Варна, непроходими са отсечките от курорта "Албена" до Балчик и Варна.

28-годишна жена от Дебелец е била приета в болницата във Велико Търново заради измръзване от водата заляла града. Трима души от Килифарево с остра психотична реакция заради наводненията в града са потърсили помощ в болницата и им е оказана медицинска помощ.

Продължават отводнителните дейности в стотици жилища и обществени сгради във Великотърновска област, няма бедстващи хора, съобщи областният управител Георги Рачев.

Токът е спрян в редица райони поради опасност от токови удари.Около полунощ заради критично високите нива на р. Янтра са евакуирани и жители на крайбрежните квартали на Велико Търново, село Първомайци и Долна Оряховица. Източва се поетапно язовир "Йовковци" с около 50 кубически метра на секунда. Във всички пострадали от дъждовете райони е възстановено електрозахранването. Създава се организация за почистването на пътищата и мостовете.

Чуйте кмета на Велико Търново инж. Данаил Панов за обстановката в града и околните селища. С него в "2/4" разговаря Симеон Белев.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Обявяват национален траур на 23 юни за жертвите от бедствието във Варна

Понеделник, 23 юни 2014 г. ще бъде ден на национален траур в памет на жертвите от бедствието във Варна, съобщиха от правителствената информационна служба. Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет..

обновено на 20.06.14 в 10:45