Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерите отчетоха 100-те дни на кабинета

Автор:

Първите 100 дни от управлението на коалиционното правителство са минали без задължителната толерантност от обществото и от опозицията, в условията на напрегната геополитическа ситуация, финансови предизвикателства, свързани с кризата в КТБ и бедствията. Така вицепремиерът Румяна Бъчварова описа условията на работа на министрите, но подчерта, че оценката, която тя дава е положителна.

Според нея координацията между министрите е добра, повечето имат управленски опит, изпълняват се мерки по основните реформи, набелязани от правителството.

Като слабост Бъчварова посочи трудната координация с парламентарните групи.

Сработването между правителството и парламентарните групи, това е един процес, който тече и според мен ще тече по време на целия мандат. Особената, но най-оптимална формула, която беше предложена за коалиция, съгласие по основния принцип, приоритети и запазване на партийна автентичност чрез възможността да се отстояват отделни конкретни идеи, всъщност ни поставя в тази ситуация във всеки един момент да се налага да съгласуваме позициите си. Това е доста трудно за всеки един от нас, коментира Румяна Бъчварова.

Тя беше категорична, че няма чистка в държавната администрация и това е било договорено с партньорите.

77% са новите назначения при органите на власт и техните заместници. Това е най-високото политическо ниво. 85% са членовете на политическите кабинети, които са нови, тоест има 15%, които са останали от предишното управление и едва 14% са новите назначения в държавни изпълнителни агенции и структури, които са създадени със закон. Опозицията спекулира с данни и цифри, които и по тяхно признание не са верни. Те акумулират от себе си данни за кадрови назначения от служебното правителство, обясни вицепремиерът.

Участието на АБВ в управлението е с амбицията партията да даде принос за стабилизиране и в същото време да се направят промени във важни сектори като социалния, в който проблемите са тежки, коментира вицепремиерът Ивайло Калфин.

Повишаването на минималните доходи и коледните добавки имат ефект, каза той.

За възраженията на бизнеса, включително и тези от последните дни, за качеството на социалния диалог по пенсионната реформа, Калфин изрази категорична позиция, че няма да се поддава на натиск.

Борбата с корупцията ще е приоритет в работата на вицепремиера Меглена Кунева. В края на март заедно с правосъдния министър Христо Иванов ще представят Стратегия за борба с корупцията.

Личната ми амбиция е да продължа да работя за постигането на конкретни резултати, най-важният от които е влизането на България в Шенген. Добрата подготовка и успешното българско председателство на ЕС и постигане на значими резултати в борбата с корупцията. Разгърнахме широка дипломатическа кампания за търсене на подкрепа за присъединяване на България към Шенген. Мисля, че от вчера броят на страните, които ни подкрепят, са 20. Те ни подкрепят без уговорки, но остават още няколко страни, важни, които трябва да бъдат убеждавани, посочи Кунева.

Вицепремиерът за еврофондовете Томислав Дончев посочи бъдещите предизвикателства пред кабинета на Бойко Борисов:

Най-голямото предизвикателство за първите три месеца работа е намирането на финия баланс. Необходимостта да се осигури стабилност, да се стартират реформи. Искайки да бъда честен, през тези три месеца ние не си позволихме да залитнем нито в едната, нито в другата посока. През тези три месеца стрелката е по-често сочеща в посока стабилност.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Любен Дилов: Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство

Най-вероятно Росен Желязков ще вземе мандата за съставяне на правителство . Това заяви пред БНР депутатът от ПГ на ГЕРБ-СДС Любен Дилов, лидер на "Гергьовден", и уточни, че се позовава на заявления на Бойко Борисов, но добави: "Но виждате, че ситуацията се мени много бързо и може да има и нещо друго". Според Дилов формулата "правителство на..

публикувано на 30.06.24 в 10:43
Жечо Станков

Жечо Станков: Четирилентовите пътища в област Бургас ще помогнат за икономическото развитие на региона

Предизвикателствата пред общинските кметове в област Бургас са лошата пътна инфраструктура, нуждата от подмяна на ВиК мрежата, както и проблемите по програмата за саниране. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС Жечо Станков след проведена среща между областния управител Мария Нейкова, кметовете и бургаските депутати.  Областният управител и..

обновено на 28.06.24 в 18:22

Андрей Рунчев, ГЕРБ-СДС: Кандидатът за премиер ще получи в понеделник папката от президента

В понеделник президентът Румен Радев ще връчи папката за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС. Ще я получи кандидатът за министър-председател на коалицията. Името му ще стане ясно на 1 юли в 9 часа сутринта, беше лаконичен бургаският депутат и общински лидер на ГЕРБ Андрей Рунчев. За БНР Бургас той коментира работата на новото..

публикувано на 28.06.24 в 16:30

Президентът връчва първия мандат в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ – СДС. Това ще стане в понеделник от 9 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Папката ще бъде връчена на кандидата за министър-председател на формацията.  След приключилите вече консултации със седемте формации в 50-ото НС, държавният глава вчера отговори на..

публикувано на 28.06.24 в 12:33

Започва укрепване на свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол

Общинските съветници в Царево гласуваха за изработване на подробен устройствен план, с което започват действия по решаването на дългогодишния проблем със свлачището на крайбрежната алея в Ахтопол. Предприемат се и незабавни действия по аварийно-възстановителните работи по мостовото съоръжение в кв. Мандрата и прилежащите улици към него,..

публикувано на 26.06.24 в 10:28

Приключват политическите консултации при президента

Приключват политическите консултации на президента с парламентарните партии в 50-ото Народно събрание, преди държавният глава да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.  Днес Румен Радев ще разговаря с представителите на "Има такъв народ" и на "Величие". След като през последните два дни президентът разговаря с пет от..

публикувано на 26.06.24 в 08:26

Президентът покани ИТН и "Величие" на консултации в сряда

Президентът Румен Радев завършва консултациите с парламентарни групи в 50-ото Народно събрание със срещи с представителите на ИТН и "Величие". Те ще се проведат утре. В 11 часа на "Дондуков"2 Радев ще посрещне представителите на "Има такъв народ". Два часа по-късно президентът ще проведе консултации с представители на парламентарната група на..

публикувано на 25.06.24 в 13:43