Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият полицейски шеф в Бургас подозирал нещо незаконно около "Червеи"

Милен Димитров, бивш директор от ОД-МВР Бургас днес бе изслушан по аферата „Червеи“ от вътрешната парламентарна комисия., съобщи news.bg.

Според  Димитров тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев му звъннал и му казал, че дирекция „Вътрешна сигурност" работела нещо и трябвало да съдейства. Изисквал се секретен достъп до сървърното помещение на дирекцията. В дирекцията имало 3 сървъра. Името за връзка бил Тодор Костадинов, директор на дирекция „Вътрешна сигурност". Достъпът трябвало да бъде толкова секретен, че само той трябвало да знае.

Димитров обаче обяснил, че се минава през 3 врати на контрол на достъпа. Поне още един служител трябвало да знае според Милен Димитров. Министър Йовчев му казал, че става въпрос за злоумишлен достъп до информационната система на МВР и затова трябвало да се действа дискретно.

Малко преди това била извършена акция, при която бе задържана служителка на ДАТО, злоупотребила с информация и Димитров предположил, че става дума за подобен случай.

Поискан му бил достъп до сървъра, който касае полицейската регистрация. Уредили му среща след време в Бургас със служители на дирекция „Вътрешна сигурност" във връзка с разработката. Срещата между него и служителите била на бензиностанция, но се оказало, че те не са от МВР, а от ДАНС.

В крайна сметка били допуснати в сървърните помещения, където прекарали около 2 часа прекарали.

Милен Димитров обясни на депутатите, че около срещата имало конспиративност. След седмица Костадинов пак му се обадил, че отново е нужен достъп. Срещата се провела по същата схема. Този път искали достъп до прилежащи помещения. Суетели се от стая в стая. Не казвали какво ги интересува.

Милен Димитров разказал за всичко на главния секретар Светлозар Лазаров. Операцията не била съгласуван с него, но главсекът му казал: „След като министърът ти е казал, изпълняваш".

Комуникацията с Костадинов станала рутинна, по думите му. След време трябвало да се осигури достъп до подобна система в Районно управление в Бургас. Посочено било 4-то районно управление. След намесата на агентите обаче системата започнала да се включва трудно и да се налага многократно рестартиране.

Разговарял с Тодор Костадинов и му казал, че имал чувството, че нещо незаконно се прави, освен това нямал и документ за операцията. По думите му, последвала „паническа реакция". Костадинов започнал да го уверява, че всичко е законно и министърът знае. Милен Димитров обаче отказал да осигурява повече достъп. Поискал писмена заповед, за да осигури достъп на агентите.

След време разговарял лично с Цветлин Йовчев в Бургас, който му обяснил, че по време на евроизборите Димитров трябва да излезе в отпуск, а и срещу него щяло да има проверка по сигнал от граждани.

Дисциплинарката не закъснява и на 1 август Милен Димитров бил уволнен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Старши комисар Владимир Маринов разяснява подробности за плантацията с канабис.

Полицията задържа мъж за купуване на гласове в Карнобат

Полицията задържа мъж в Карнобат, заподозрян за купуване на гласове. При претърсване у него са намерени лични и дебитни карти, съобщи Областната дирекция на МВР в Бургас.  На територията на областта се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове. За втори път тази седмица се проверят и претърсват адреси, търговски..

публикувано на 03.10.24 в 13:55

15 г. затвор за мъж, опитал да убие купувача на ипотекиран имот

15 години затвор за мъж, извършил опит за убийство, постанови Апелативният съд в Бургас и с решението си потвърди присъдата на предишната инстанция. Престъплението е извършено на 5 април 2022 година. Тогава мъж с инициали П. В. нападнал с метална тръба З. Д. и му причинил черепно-мозъчна травма. Потърпевшият е купувачът на ипотекирания и обявен за..

публикувано на 03.10.24 в 12:05

Задържаха трима в Твърдица

Трима са арестувани при специализираната полицейска акция срещу купуването на гласове в град Твърдица. Полицията проверява схемата – дърва за огрев срещу гласове. Конфискувано е и голямо количество дървесина.  Над 35 кубика незаконно придобити дърва за огрев са конфискувани от частни домове в ромската махала на Твърдица. Комисар  Димитър Кикьов обяви,..

публикувано на 03.10.24 в 11:31

Откриха наркооранжерия във Винарско

Служителите на ОД на МВР Бургас са установили голяма оранжерия за отглеждане на наркотични вещества в село Винарско. Подробности за операцията ще има по-късно днес от директора на бургаската полиция старши комисар Владимир Маринов и зам.-окръжният прокурор Мануел Манев.  Очаквайте още информация!

публикувано на 03.10.24 в 10:41

Следствени действия на пътя Шумен-Карнобат (ОБНОВЕНА)

Възстановено е движението по път II-73 Шумен-Карнобат, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“. По-рано днес АПИ предупреди, че от 11 ч. движението по второкласната пътна отсечка ще става двупосочно в една лента. Посочената причина бе следствени действия на "Пътна полиция". Трафикът се регулираше от "Пътна полиция".

публикувано на 03.10.24 в 10:32
архив

В ход е СПО срещу купуване на гласове в Бургас

В ход е специализирана полицейска операция по противодействие на престъпленията, свързани с политическите права на гражданите, ограничаване разпространението на наркотични вещества и битовата престъпност. В проверките са включени екипи на „Охранителна полиция”, „Пътна полиция”, „Икономическа и криминална”, както и екипи на бургаската жандармерия...

публикувано на 03.10.24 в 08:49

Двама гранични полицаи пострадаха при пътен инцидент снощи

Двама полицаи пострадаха снощи при пътен инцидент, около 19:40 часа, на пътя Бургас-Малко Търново, на разклона за квартал „Крайморие“, съобщи говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева. Лек автомобил, управляван от 49-годишна жена от Бургас, при извършване на ляв завой е отнел предимството на правомерно движещия се джип на "Гранична полиция"...

публикувано на 03.10.24 в 08:41