Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учител по история е по следите на дворец в центъра на Ямбол

Има ли в центъра на Ямбол останки от царски дворец? На този въпрос се опитва да отговори историкът Хараламби Баев. Учителят твърди, че на десетина метра от Художествената галерия все още се вижда стена от средновековен замък. До този извод Баев достига клед като прочита пътеписите на турския пътешественик Евлия Челеби от 1667 година. В тях пише, че край реща Тунджа има множество впечатляващи сгради, сред които и двореца на сина на кримския хан Герай.

Според Баев Евлия Челеби е видял:

„…Синагогата, еврейската баня и до тях вече е тази сграда, която според мен е сараят или дворецът на сина на тогавашния кримски хан. И понеже Кримското ханство е било васал на Османската империя, и част от престолонаследниците са живеели по нашите земи. „

И досега е запазена една стена до ниво втори етаж, виждат се и осеме прозореца.

„Те са доста високи тези руини. Явно вече на ниво трети етаж са били балконите, които споменава Евлия Челеби. В началото на 20 век, когато министър на образованието е бил професор Иван Шишманов, върху останките от зданието е издигнато начално училище  „Екзарх Йосиф“., казва още Баев.

Според историка трябва да бъдат направени археологически проучвания, които ще докажат или отхвърлят неговата хипотеза. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министърът на туризма Евтим Милошев посети музея в Царево

Министърът на туризма Евтим Милошев и кметът на община Царево Марин Киров посетиха Общинския исторически музей в Царево. Те имаха възможност да видят златните накити от село Синеморец. Те са открити в един от най-богатите гробове от периода на елинизма в Европа.  Бижутата са принадлежали на жена с висок социален статус.  Живяла е през късната..

публикувано на 04.06.24 в 17:05

Юбилейна изложба по повод 50 години ансамбъл „Никола Гинов“

Юбилейна изложба е подредена пред Културен център „Морско казино“, посветена на половин вековната история на Фолклорен танцов ансамбъл „Никола Гинов“. Експозицията предлага на своята публика емоционално и завладяващо пътешествие във времето и възможност да се докоснем до 5 десетилетия от историята на школата, творците, работили в нея, както и любопитни..

публикувано на 04.06.24 в 14:45
Кадър от премиерата на Зле опазеното момиче на 7 април 2023 г.

Представят премиерно в Бургас балета „Корсар“

Бургаската опера представя премиерно балета „Корсар“ по музика на Адолф Адам, Цезар Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски. Хореографията е на Мариус Петипа, Жозеф Мазиле, Константин Сергеев, либретото е дело на  Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж, базирано на поемата "Корсарят" от Джордж Байрон. Мащабната постановка ще предложи истинско..

публикувано на 04.06.24 в 14:34

Премиера на постановката "Капан за самотен мъж" в ДТ "Адриана Будевска"

Премиерата на постановката "Капан за самотен мъж" ще се състои от 19.30 часа в ДТ “Адриана Будевска“. Тя е дело на Младежка театрална школа „Бургас“, с ръководител Румен Велев. Спектакълът се реализира от любители актьори на възраст от 15 до 45 години. Всеки от тях е преминал през кастинг за съответната роля. „Капан за самотен мъж“ е една от..

публикувано на 04.06.24 в 14:07

Фолклорен уикенд в Бургас

Ансамбъл „Филип Кутев“ се завръща в Бургас. На 7 юни от 20.00 часа, на сцената на Летен театър. Националният фолклорен ансамбъл ще представи новаторски концерт, който ще бъде под съпровода на Врачанска филхармония, а в него ще участват над 140 човека танцьори, музиканти и екип. Зрителите ще се насладят на премиерни за Бургас, музикални и танцови..

публикувано на 04.06.24 в 11:40

Почетният консул на Монголия в Скопие рисува илюстрациите към бургаски алманах

Държавните документи в Монголия, в миналото се пишели под формата на поеми. Това е изворът и на съвременната монголска поезия, разказа един от гостите на Международния фестивал „Свято слово“ в Бургас – монголецът Леетив Намдаг Жанчивин. Колоритният поет бе за първи път в морския град и остана впечатлен от литературния форум.  "Монголските..

обновено на 04.06.24 в 10:36

От сряда започва МФФ "Атлиманска огърлица" в Китен

От 5 до 8 юни в Морския парк на град Китен, община Приморско, ще се проведе XIII-то издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица 2024“. Той ще се проведе под мотото „Фолклорът - от древност до вечност“, обясни за БНР Бургас основателят и директор на фестивала Златка Ставрева.  „До този момент тези, които са заявили..

публикувано на 04.06.24 в 09:10