Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ТАНКОВЕ


От край време ние, българите, чакаме. Преди четвърт век се чакаше светлото бъдеще, чакаше се за кола, за ведомствен апартамент, чакаше се за банани, а понякога и за олио, маслини и вестник „Народен спорт“.

Сега пак се чака – за място в детската градина, за прием при специалист в болницата, за вдигане на пенсиите, за падане цената на тока и отново за пристигането  на поредното светло бъдеще.

Но да не си кривим душата – някои неща все пак успяваме да дочакаме. Например танковете. Озъртаме се за тях още от декември 1989 г., когато тогавашният президент Петър Младенов смяташе за добра идея танковете да дефилират на жълтите павета. Човекът отдавна се спомина, а бронираните машини така и не се появиха.

Гъсениците им така и не изтрополиха в центъра на столицата и по време на протестите срещу правителстото на Орешарски, въпреки убедеността на Евгени Михайлов че „нещо такова се готвело“. Да, същият Михайлов, филмирал фразата на Младенов.

Но след толкова много чакане, най-после танковете дойдоха. И двата. При това американска направа.  

Кацнаха на бургаското летище и транспортьори ги помъкнаха към полигона в Ново село, което хич не е проста работа, тъй като всяка бронирана машина тежи над 60  тона. Направо да оплачеш Агенция пътна инфраструктура и шефа й  Лазаров. Впрочем, каква ли винетка са им сложили?

Но кахърите на инженер Лазаров се дребна работа в сравнение  с тези на военния министър Ненчев. Който, оказа се, няма дори представа колко точно американска техника ще се разположи у нас.

Но и това не е толкова страшно – ще дойдат танковете, ще ги преброи. Гафът е не с бройката, а изобщо с присъствието на тази техника у нас и липсата на смислениобяснения за това.

А скандалът започна в понеделник с думите на американския  министър на отбраната Аштън Картър, че САЩ ще разположат танкове, артилерия и друго военно оборудване в източната и централна част на Европа,

Картър,  заяви, че бившите съветски републики – Литва, Латвия и Естония, както и България, Румъния и Полша вече са се съгласили да приемат части от това оборудване на своя територия.

Час по-късно Ненчев отрече. Той посочи, че е имал среща с посланика на САЩ Марси Рийс, на която е бил уведомен само, че предстои изявление за разполагане на техника в няколко източноевропейски държави. Изобщо не станало дума за някакво разрешение от наша страна.

А още на 14 юни Ню Йорк Таймс съобщи, че САЩ ще разположат тежка военна техника в източна Европа. На 15 юни президентът Плевнелиев заяви, че „българското правителство няма каквото и да е предложение, което да можем тепърва да обсъждаме.“

Вчера обаче военният министър се предаде и от парламентарната трубина си призна, че  България е дала съгласие за разполагане на военна техника.

Но пък подчерта,  че това съгласие било дадено още с подписване на споразумението за сътрудничество с НАТО от 2006 година.

Тънкият момент е, че въпросното споразумение не е с НАТО, а със САЩ и е за провеждането на съвместни учения у нас, а не за постоянна дислокация. И ако не става дума за рутинните учения, защо американците ще искат, че и ще получат някакво разрешение?

Впрочем, ясно е, че няма да си останем само с два Абрамса, а може би с десетина. Но практически и те не ни трябват, след като българската армия разполага с цели 160 танка на въоръжение. Ако става дума за защита на България, разбира се.

А може би просто, подобно на дърт котарак, великата сила да си препикава територията, за да се знае чия е.

Прочие, танковете вече дойдоха. Дочакахме ги!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46