Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разпитаха ключов свидетел по делото срещу Пламен Дишков - Кела

Пламен Дишков - Кела

С разпит на Бойко Стоянов започна третото заседание по делото срещу Пламен Дишков – Кела и Тодор Неделчев - Недьо, обвинени  за това, че са поръчали и спомогнали за убийството на Димитър Стаматов – Мастара през 2002 г. Стоянов бе осъден като пряк извършител на убийството на 20 години затвор. След като изтърпя по-голямата част от наказанието си, излезе от затвора предсрчно през 2015 г.  Общо 16 свидетели бяха призовани на днешното заседание, като само 8 от тях се явиха в залата на Окръжния съд в Бургас. Третото заседание по делото започна с разпит на главния свидетел срещу Кела и Неделчев – Бойко Стоянов. Още в самото начало стана ясно, че има разминаване в показанията на Стоянов от 2002 г. (непосредствено след инцидента) и през 2012 г. Пред съдия Събчо Събев, Стоянов подробно описа деня на убийството на Мастара и посочи, че прекият извършител е Мариян Георгиев – Марата. Стоянов само му е помагал с оглеждане на мястото, навиците на жертвата и пренасянето на пушката на определеното място. Той добави, че първоначалната идея е била именно той да стреля, но впоследствие се е разколебал. Стоянов обясни, че конфликтът между Мастара и Мариян Георгиев е бил свързан с икономическите отношения между тях. Те са имали обща фирма, която обаче била на загуба, а Марата е искал да се включи в друга, която била печеливша. Стоянов добави, че е имало план и за атентат срещу Кела, чийто инициатор отново е бил Мариян Георгиев. По думите му, Георгиев е претърпял сериозни финансови загуби от конфликт с Дишков, свързан с бизнес с проституция в известен бургаски хотел. По време на разпита на няколко пъти Стоянов намекна, че Мариян Георгиев е имал контакти както с хора от криминалния контингент, така и с полицаи. Той дори посочи, че му е оказван чадър от бивш полицай, но първоначално не поиска да посочи неговото име. След това Георгиев добави, че това е бившият криминалист Ботьо Ботев и каза, че той е човекът, покровителствал  Мариян Георгиев. По време на заседанието Стоянов допълни, че Ботев му е намекнал да прехвърли вината за убийстовото на Мастара на Дишков, казал му е, че „ще мине метър“ и че има „техен следовател“, известен окръжен прокурор, който преди години е бил портиер в посочения хотел. Делото продължава с разпит и на останалите свидетели.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заработи Оперативна група за противоминни действия в Черно море

Оперативната група за противоминни действия в Черно море започна своята работа. Корабите на България, Румъния и Турция ще подсигуряват корабоплаването в териториалните си води.  От началото на войната до март тази година експертите от България, Румъния и Турция са унищожили общо 15 мини в Черно море. Сигналите за съмнителни обекти..

публикувано на 02.07.24 в 17:06

Моторист и пътничка в автобус са в болница, след два пътни инцидента в Бургас

Моторист е в болница, след като е бил блъснат около бургаската гара от автомобил управляван от 22-годишен бургазлия. Младият шофьор е правил обратен завой. 21-годишният мотоциклетист е със съчетано счупване на лакътна кост и лъчевата кост. Той е настанен за лечение в отделение "Ортопедия" на УМБАЛ – Бургас, без опасност за живота. При друг пътен..

публикувано на 02.07.24 в 09:26

Джип с мигранти катастрофира край Петолъчката

Джип с мигранти е самокатастрофирал около 20 часа  на пътния участък между село Зимница и пътен възел „ Петолъчката“. В колата са пътували 10 мигранти, седем са настанени в ямболската областна болница, а трима са транспортирани до болницата в Сливен. Няма опасност за живота на мигрантите, съобщи д-р Валентин Вълчев от болницата в Ямбол, където са..

публикувано на 01.07.24 в 21:55

Пред съда се изправят двамата обвинени в производство на наркотици в с. Гълъбец

Задържаха под стража двама, обвинени в производство и притежаване на наркотици с цел разпространение. Амфетаминът и метамфетаминът са открити  в гараж към къща в село Гълъбец. Задържаха в Слънчев бряг пласьор на амфетамини Определението на Окръжния съд в Бургас подлежи на обжалване пред Апелативвия съд в Бургас.

публикувано на 01.07.24 в 16:12

Задържаха жена, издирвана в Гърция за трафик на деца

Мярка за неотклонение „задържане под стража“ наложи Окръжният съд в Бургас на българка, която е с Европейска заповед за арест. Тя е издадена от прокуратурата и потвърдена от съда в Катерини, Гърция за провеждането на наказателно производство за трафик на хора. Жената е обвинена в това, че посредничила за осиновяването на общо 17 деца срещу..

публикувано на 01.07.24 в 16:04

75 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са разбити от малолетни

75 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са били разбити от малолетни в събота. По случая са задържани няколко момчета на възраст между 9 и 11 години , съобщиха от полицията в Сливен. Те са отведени в РУ-Нова Загора и с тях е проведена беседа в присъствието на инспектор от Детска педагогическа стая . Кореспондентът на БНР в Сливен..

публикувано на 01.07.24 в 15:04

Издирват мигрантите, пътували в автобуса, причинил смъртта на двама полицаи

ДАНС и миграционните служби трябва да издирят сирийските мигранти, които са пътували в автобуса блъснал полицейски автомобил и причинил смъртта на двама бургаски полицаи. Това разпореди Бургаският окръжен съд по делото, в което обвиняем е сирийският гражданин със статут на бежанец Омар Аднан. Случаят е от 25-и август 2022г., когато автобус с 47..

публикувано на 01.07.24 в 12:11