Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружение ще помага срещу пътния травматизъм

2
Снимка: БТА

Изцяло нова стратегия трябва да бъде изготвена на национално ниво срещу пътния травматизъм и спиране на войната по пътищата.  Друга цел, която си поставя  новоучреденото сдружение "Институт за пътна безопасност",  е да се  изготви обективен анализ на всички пътни инциденти и причините довели до тях.
Това каза при представянето му  в Бургас секретарят на фондация „Безопасни улици от Валя“, а вече и член на Управителния съвет  на института -  Михаил Попов:

"На 30 ноември в София се събрахме хора, пострадали от ПТП, организации и експерти от цялата страна, с цел да създадем сдружение, което да подпомага работата на институциите по отношение на пътната безопасност. Знаете, че в момента отговорността се размива между над 10 институции, като всяка една от тях има някакви отговорности за пътната безопасност, а те се оказва, че контролират сами себе си. Заради това ние предложихме на Министерски съвет да се направи един такъв орган, защото сега по отношение на пътната безопасност взимат отношение и компетентни и не чак толкова специалисти. За 2017 година все още няма официална статистика за загиналите по пътищата у нас, затова нека цитираме данните за 2016-та., да видим къде сме в Европа. 99 са загиналите в България на 1 млн население, а в другия край с най- малко се нареждат държави като Норвегия, Швейцария и Швеция,  с 26-27 загинали"

Изготвени са вече две становища и чакат отговор за прилагането им, поясни още Михаил Попов. Първото  е свързано  с  проект за Закона за движение по пътищата, който се изготвя в момента. Второто е изпратено до главния прокурор Сотир Цацаров и е за  пешеходните пътеки.
Сигнали за нередности на пътя, постъпват постоянно  при нас, от неправителствени организации, дори и в Бургас. Те се обсъждат  в комисиите по пътна безопасност, каза началникът  на Отдел „Безопасност и организация на движението“ в Община Бургас Иван Гюлев::

"Очевидно е, че създаването на такива институти и организации, защото така има голяма полза за обществото. Приемаме техните становища, техните факти и дано тези инициативи помогнат и за града"

Според Стефка Делчева,  колкото и да се говори по темата, всичко това остава само едно добро пожелание, а реални действия няма
"Пътната обстановка от моя гледна точка е плашеща и като пешеходец, и шофьор, и като велосипедист. Законът за движение по пътищата като млад водач искам да кажа, че тотално не се спазва"

Няма безопасни пътни участъци, защото не сме се научили да бъдем толерантни на пътя, са коментарите на пешеходци и шофьори в Бургас:

"Никъде няма безопасност като цяло."
"Аз специално като пресичам постоянно се оглеждам и тогава пресичам. Трябва да е безопасно, но не се спазва от всеки"
"По-безопасни са само тези пешеходни пътеки, където има светофари, защото в повечето случаи шофьорите минават без да ти обърнат внимание"
"Ако минавам се оглеждам по много пъти, пешеходната пътека не ти дава предимство да минеш по нея. Да не говорим, че на повечето места са и изтрити и трудно се виждат"...


Пътната безопасност е споделена отговорност.  Както за всички институции, също и за гражданското общество. Всички трябва да са включени в този процес. Това е и поводът  Сдружение „Институт за пътна безопасност” да бъде представено едновременно в 9 града в страната, включително и в Бургас

Чуйте репортажа на Свобода Атанасова в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Обучение по Първа помощ се проведе в Бургас

Обучение по Първа долекарска помощ се проведе днес в Бургас. Организатори са местната структура на Българския червен кръст и зам.- директора на УМБАЛ Бургас д-р Светослав Тодоров. В обучението участваха представители на институции, НПО и граждани. Елементарните правила за оказване на първа помощ могат да спасят човешки живот, посочи д-р..

публикувано на 31.05.24 в 16:44

Разбиха наркооранжерия в с. Суходол, общ. Средец

52-годишен криминално проявен бургазлия е задържан след  специализирана полицейска операция в с. Суходол, общ. Средец. Там униформените са  открили специално обособен парник, в който се отглеждали 83 канабисови растения с различна големина. Намерени и иззети са различни количества канабис, съхранявани в кашони и във фризер.  Бургазлията е задържан..

обновено на 31.05.24 в 10:55

При рязко спиране на градски автобус пострада кондуктор (ОБНОВЕНА)

Слушател на БНР Бургас сигнализира за инцидент с градски автобус по бул.„Демокрация“. П острадала е жена при рязко спиране на автобус „Б11“. Причината за това е маневра на автомобил на пътя. Жената е била кондуктор в автобуса, когато шофьорът е натиснал рязко спирачката, с цел да избегне инцидент. Кондукторката е паднала на пода, обясни говорителят на..

обновено на 31.05.24 в 10:54

Двама чужденци загинаха в Слънчев бряг /ОБНОВЕНА/

Двама чуждестранни туристи, по неофициална информация семейство, са скочили от 7-ия етаж на хотел в Слънчев бряг.  Те са загинали на място.  Около 5:30 ч. днес в Районното управление в Несебър е получено съобщение за инцидент в хотел в Слънчев бряг, при който от седмия етаж на наетата стая падат двама нидерландски граждани - жена на 44 години и..

обновено на 30.05.24 в 14:14

25-годишен шофьор блъсна жена на пешеходна пътека в Бургас

25-годишен шофьор блъсна с колата си жена, пресичаща на пешеходна пътека в Бургас. Инцидентът се случва малко след 19 часа снощи  на централния булевард "Христо Ботев" близо до пресечката с улица "Цар Петър".   Пострадалата 38-годишна бургазлийка има счупване на раменната кост и повърхностни травми  по тялото и главата , съобщават от полицията...

публикувано на 30.05.24 в 08:26

Откриха торби с метамфетамин в апартамент в "Славейков"

Пет торби с метамфетамин са намерени при проверка в дома на 48-годишен мъж от Бургас, съобщават от полицията. Жилището се намира в ж.к. "Славейков".  Общото количество наркотик е около 150 грама. Мъжът е осъждан, той е задържан за срок до 24 часа.  По случая е образувано бързо производство.

публикувано на 29.05.24 в 08:44

Въоръжен грабеж е извършен тази нощ на кметството на Шивачево (обновена)

Въоръжен грабеж е извършен тази нощ около 3.00 часа в сградата на кметството на Шивачево. Задействана аларма е издала крадците. Д вама са стреляли срещу отзовалия се на алармата охранител. Това съобщиха от Районна прокуратура Сливен, където вече се води досъдебно производство за грабеж. По първоначални данни охранителя не е отвърнал на стрелбата...

обновено на 28.05.24 в 15:06