Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Училища от старо време" представяме ОУ " Христо Ботев" в Зидарово

ОУ „ Христо Ботев“ в созополското село Зидарово тази година отбелязва 160 години от създаването си. Първите сведения за обучение на ученици в селото са от 1857 г. В килията на северозападната част на църковния двор, свещеникът Баню Желев учи децата на църковно славянски език, обясни преподавателят по история и география в училище „Христо Ботев“ Илияна Янакиева. „През 1875 г. се строи втора стая, а учител е Кир Николаки от Созопол. Учениците тогава са били само 10 и са учили до четвърто отделение. Майстор Павел от Велико Търново построява новото училище, близо до църквата и киносалона, който вече не функционира. По това време в училището е работил и Антон Страшимиров. Строителството на сегашната сграда е започнало през 1938 г. -1939 г.“, разказа тя.

Въпреки, че училището в село Зидарово е на 160 години, неговите ученици днес учат в една обновена и ремонтирана сграда. В нея се изучават 140 ученици като има и деца от други населени места, обясни директорът на учебното заведение Александър Иванов. „Около 36 деца всеки ден пристигат от село Габър с транспорт, осигурен от Община Созопол. За всички деца са осигурени безплатна закуска и обяд“, поясни той.

Характерно за учебното заведение е, че събира деца от различни етноси. „Всички деца са много задружни и имат уважение към училището като институция. Участваме в проект за междуетнически диалог и толерантност  „Амалипе“. Чрез програмата се опитваме да преодолеем разликата в  успеваемостта на децата от различните етноси, защото всяко дете заслужава хубаво бъдеще", обясни директорът.

Стамена Джамбазова е пример за онези хора, които се връщат по родните си места и остават там. Тя получава началното си образование в училище „Христо Ботев“ в село Зидарово, а в момента е преподавател там по Български език и литература. „Разликата с преди е, че тогава класовете бяха по-големи – бяхме 28 деца, а сега са около 20. Базата ни беше доста стара, нямахме такива придобивки като сега“, посочи тя. Много от децата, след като завършат училището в Зидарово се насочват към това в Созопол. Една от причините за това е транспортът.  „Транспортът е скъп. Картата Бургас – Зидарово е около 130 лв. Част от автобусите вече ги няма и придвижването става трудно. Предпочитат да учат за професия, на която да разчитат в бъдеще. Хубавото при тези общности е, че те са близки със семействата си. По-сплотени са и по-задружни. Има приемственост между поколенията“, обясни учителката.

Въпреки че на много места в страната селата обезлюдяват, то Зидарово не е от тях. Училище „Христо Ботев“ ще продължи да се развива и да дава знания на бъдещите поколения. 

Повече по темата чуйте в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вечер на преводача "От Цеца до Цепелин" в дома на писателя

Музикална вечер на преводача, с рецитал на текстове на любими песни предстои на 4-ти октомври в Дома на писателя в Бургас. Събитието е част от програмата на Есенните литературни празници и е озаглавено "От Цеца до Цепелин". Негов идеен двигател е поетесата и преводач Наталия Димитрова, която заедно със своята колежка Елена Петрова са..

публикувано на 03.10.24 в 11:21

Яна Борисова с ателие по творческо писане и спектакъл в Бургас

Ателие по творческо писане ще проведе в Бургас един от най-популярните и утвърдени български драматурзи - Яна Борисова. Събитието е част от фестивала на изкуствата Порт Прим Арт Фест и ще е през целия ден в петък, на 4-ти октомври.   Този път ще се наблегне на театралната драматургия, но по-скоро, като въведение в света на писането, изразяването..

публикувано на 03.10.24 в 10:45

Мария Касимова - Моасе с премиера на моноспектакъл на Порт Прим Арт Фест

Мария Касимова - Моасе участва в тазгодишното издание на "Порт Прим Арт Фест"  с моноспектакъла "Червена звезда, блок 28". Тя  ще представи пред публиката свои лични, вълнуващи и често забавни преживявания - истории от детството и тийнейджърските години. Всяка случка е поднесена с хумор и без скрита носталгия или социална критика към годините от 1969..

публикувано на 03.10.24 в 10:25

Георги Тошев показва филми за Татяна Лолова и Цветана Манева в Бургас

Като част от VII Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест, Георги Тошев ще гостува в Бургас на 3 и 4 октомври. И в двата дни, той ще има свои събития в Гранд хотел и СПА Приморец, който организира арт форума.  В четвъртък  от 18 часа е честването на 90 години от рождението на Татяна Лолова. Предвидена е прожекция на документалния филм "Последният..

публикувано на 02.10.24 в 18:00

Мартина Караиванова и Красимир Аврамов в търсене на отговори на душата в изложбата „От Неси ме там“

Дълбоко емоционално завладяваща и философски провокативна е съвместната изложба на великотърновските художници Мартина Караиванова и Красимир Аврамов. Одухотвореност, вътрешната хармония, вяра, че има отговори и на най-самотните въпроси- това са първите впечатления от тази въздействаща колаборация. Експозицията е озаглавена „От Неси ме там“ и..

публикувано на 02.10.24 в 09:30

С изложба и анимация откриват фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест" в Бургас

С обща изложба и анимационно кино за малки и големи ще бъде открит фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест" тази вечер в Бургас. Организатор е гранд хотел и СПА "Приморец" в партньорство с Община Бургас. Преди завършвахме с изложба, сега откриваме с такава и в нея съм поканим изтъкнати творци, съобщи художественият директор на..

публикувано на 02.10.24 в 09:10

Анна Мутавска представя първата си изложба в родния си Бургас

Бургазлийката Анна Мутавска ще представи първата си изложба в родния си Бургас днес.  Произведения на Анна Мутавска са част от частни колекции във Франция, Испания, Канада и България.  Талантливата бургаска художничка споделя своето изкуство с необичайни спътници – джудистката Радка Генчева и световноизвестният стилист Кирил Василев, който работи с..

публикувано на 02.10.24 в 09:55