Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никой не контролира аквапарковете (обновена)

| обновено на 13.07.18 в 15:18

Два инцидента с момичета поставиха въпроса кой отговаря за контрола на аквапарковете. За съжаление, краткият отговор на въпроса май е… никой.

При последния случай, при който 9 – годишно русначе пострада тежко след спускане по скоростна пързалка на аквапарка в Равда, от управата на парка коментираха, че съоръженията им подлежат на регулярна проверка от технически лица. Това обаче, са хора, които се наемат. И оттук идва въпросът има ли държавна институция, която да следи състоянието на тези съоръжения, дали са безопасни, дали са правилно монтирани, дали са правилно експлоатирани…

От „Морска администрация“, които отговарят за морските атракциони, отговориха, че не е техен ангажимент. Държавната агенция за метрологичен и технически надзор също отрекоха това да в техните правомощия. От други институции неофициално коментираха, че нито има нормативна база за аквапарковете, нито има институция, която да следи за състоянието им и да ги контролира. Разрешение за тях се издавало от Министерството на туризма и от съответната община, но – дотам.

Самото министерство също е категорично, че няма функции и права да извършва подобен контрол. При някакви нарушения, те трябва да сигнализират институциите, но кои – не става ясно. Имало изисквания по БДС, а Комисията за защита на потребителите контролирала безопасността при използване на площадките за игра. Доколко аквапарка е площадка за игра, обаче е спорен въпрос. Ръководителят на бургаското звено на комисията, Николай Стойков, посочи, че при тях нямало постъпили сигнали, но и те не отговарят за такъв контрол:

„Там правомощията ни са крайно ограничени. Проверяваме, най-вече, предварителната информация. За тяхната (на съоръженията – б.а.) техническа спецификация, нямаме такива правомощия“

Министерството на туризма няма функции и права за контрол на атракционни заведения от рода на аквапарковете, посочват оттам. При установяване на нарушения ведомството трябва да сигнализира други институции по компетентност. Задължение, по закон, е да има осигурени спасители, които да контролират посетителите на аквапарка.

Андрей Найденов, председател на Асоциацията по водно спасяване, е категоричен, че това е ангажимент на съответната община:

„Всички открити и закрити площи на територията на общините, подлежат на контрол от съответната община“

Всички водни обекти подлежат на контрол от общинските комисии по водно спасяване. Андрей Найденов е категоричен, че такава има само в Община Бургас.

От Министерството на туризма уточняват, че сега се подготвя наредба за плувните басейни в хотелите и местата за настаняване. Тя, предполагаме, идва след инцидент, при който дете беше засмукано, буквално, от тръба в басейн. Там контролът се очаква да бъде вменен на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Така че можем да очакваме, че след инцидента в аквапарка, държавата ще се сети, че някой трябва да отговаря и за тези съоръжения. Както обикновено става – след като се случи някой инцидент.

Интервю с Андрей Найденов можете да чуете в прикачения файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 300 декара гори изгоряха в община Болярово

Близо 200 декара широколистна гора край село Воден и около 100 декара орехова градина в село Попово са изгорели преди дни, съобщи кметът на Болярово Христо Христов. Рано започнаха пожарите това лято, уточни той по време на заседание на институциите, отговорни за реакцията при инциденти в региона. Преди него се проведе общинска сесия, на която бе..

публикувано на 26.06.24 в 17:19

Блъснаха 16-годишна на пешеходна пътека в Бургас, шофьорът избяга

16-годишна пешеходка пострада, след като бе ударена от кола, докато пресича на пешеходна пътека на кръстовището на бургаските улици „Цар Петър“ и „Иван Вазов“. За инцидента от вчера по обед съобщи ОДМВР.  След катастрофата шофьорът е избягал. Ясна е марката на автомобила, който е със софийска регистрация.  Момичето е с контузия на левия крак и..

публикувано на 26.06.24 в 08:35
Снимката е илюстративна

Трафопост предизвика пожар, изгоряха дворни места в с. Твърдица

Четири противопожарни автомобила потушиха пожар в местността "Батака" в землището на село Твърдица. Огънят е възникнал малко преди 10 часа вчера, съобщават от полицията.  Изгорели са тревни площи и изоставени дворни места с площ около 4 декара. В две от дворните места са обгорели части от купето на лек автомобил, камиони и багер. Превозните..

публикувано на 26.06.24 в 07:36

След катастрофа в Сливен, един загинал и трима - в болница

Шофьор е загинал, а тримата му спътници са в болницата в Сливен. Причината за катастрофата е загуба на управлението над автомобила. Две тежки катастрофи с пострадали  са станали в областта от вчера следобед до тази сутрин.  Инцидентът е станал в района на разклона за село Гергевец по главния път Сливен–Ямбол. Малко преди разклона шофьорът губи..

публикувано на 25.06.24 в 14:55
архив

Изслушват свидетели по делото за смъртта на двамата бургаски полицаи

Двама свидетели бяха разпитани в първото съдебно заседание по делото за смъртта на бургаските полицаи Атанас Градев и Йордан Илиев. Обвиняем за тежко умишлено престъпление е сирийският гражданин с хуманитарен статут на бежанец Омар Аднан.  Случаят е от 25-и август 2022 г., когато Аднан като шофьор на автобус, превозващ нелегални мигранти,..

публикувано на 25.06.24 в 11:56

Митничари намериха контрабандни парфюми и цигари в камион с "пластмасови кофи" в Лесово

Голямо количество контрабандни парфюми и цигари задържаха митническите служители на граничния пункт в Лесово в камион, за който било декларирано, че превозва пластмасови кофи, съобщи Агенция "Митници".  В превозното средство са н амерени 25 619 опаковки парфюми и 69 000 къса (3450 кутии) цигари. Проверката е била извършена на 23 юни в рамките..

публикувано на 25.06.24 в 10:51

Къща изгоря в Котел, в землището на с.Кортен са унищожени 340дка бадемови насаждения

Къща изгоря в гр. Котел, но няма пострадали, съобщиха от полицията в Сливен. За периода от 21 юни до днес екипите на пожарната в Сливенска област са се отзовали на 24 сигнала. Един от сигналите е бил недействителен.  Сигналът за горящата къща е подаден в 23.03  часа на 21 юни. Огънят е обхванал целият покрив на къщата. Унищожени са 100 кв. м. от..

публикувано на 24.06.24 в 11:28