Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флоренция, градът на Медичите

Магията на Италия може да се усети още от момента, в който слезеш от самолета на летището в Рим. Там всеки регион има свое специфично излъчване, атмосфера и дори храна. Ако хванете влака от гара Термини в Рим може само за около час и 40 мин. да се пренесете във Флоренция. Една от гарите се намира точно в старата част на града, така че всеки турист спокойно може да се разходи пеш там. Улиците са тесни, а хората са много. Най-многолюдно естествено е пред Катедралата „Санта Мария дел Фиоре“. Външната страна на сградата е като едно бижу с многобройни детайли. Точно пред нея се намира баптистерията, където едно време ако не си кръстен, е било задължително да се влезе, преди да се посети катедралата. Точно пред баптистерията може да се вземе билет от автомат, включващ няколко обекта. Естествено за един ден не може да се обиколи всичко, но е ценно поне и малко да се докоснеш да атмосферата на града.

Първата спирка от нашата обиколка – Баптистерията „Сан Джовани Батиста“. В изкуството на Ренесанса сградата е от особено значение, тъй като в него се избистрят принципите на флорентинската архитектура. Баптистерият е издигнат на мястото на по-стар християнски храм, датиращ от късноримската епоха. Сегашния си вид добива в периода 12-13 век, когато е облицован с бял и зелен мрамор. В този баптистерий е бил кръстен поетът Данте Алигери. Още при влизането правят впечатление огромните бронзови врати, на които са изобразени библйски сюжети. Вътрешността на сградата е изключително изографисана и цветна. Направена е с мраморна мозайка от геометрични фигури. Куполът е покрит с мозайки във византийски стил. Целият купол представя епизоди от живота на Йоан Кръстител, Христос и Йосиф, както и сцени от книга „Битие“ на „Стария завет“.

Запомнете, че към касовата бележка на билета, който сте взели има посочен час. Той е свързан с посещението на върха на купола на катедралата „Санта Мария дел Фиоре“. Пускат се определени групи на час, за това си пазете касовата бележка. Аз лично я загубих и бях много разочарована, когато чаках около 15 мин. на опашката и охраната не ме пусна.

Почти около 30-40 мин. се чака и за влизането в самата катедрала. Честно казано, очакванията бяха повече от реалността. Имайки предвид външния й вид покрит със зелен, розов и бял мрамор. Отвътре самата катедрала не е толкова изографисана, с изключение на купола, който наистина е впечатляващ. До входа се намира часовник, създаден през 1443 г., който работи и днес. Стрелките му обаче се движат обратно на посоката на днешните часовници. В катедралата се намира и барелеф на Джото, който е погребан там.

Има много истории, свързани с построяването на купола. Флорентинците са искали да създадат нещо невиждано до този момент – по-голяма катедрала от тези в Тоскана, Пиза и Сиена. Санта Мария дел Фиоре е била най-голямата в Европа за времето си с място за 30 000 вярващи. Катедралата е строена около шест века под ръководството на най-малко шест архитекти. Най-трудна задача се оказва изграждането на купола, тъй като разстоянието в основата му е около 40 м и по това време липсва технология, която да осъществи грандиозните амбиции на флорентинския проект. Тогава гилдията на търговците на вълна провежда конкурс за проект на конструкцията на купола. Основните конкуренти са Лоренцо Гиберти и Филипо Брунелески, който се ползва с подкрепата на Козимо Медичи. Може да отгатнете кой е спечелил т.нар. обществена поръчка.

Освен за катедралата билетът включва още посещение на кулата, която се намира в непосредствена близост и галерията, която е точно зад сградата. За тях ще ви разкажем в други материали посветени на Флоренция.

В новата рубрика на БНР - Бургас заедно ще обиколим различни места както в страната, така и в чужбина. Ще ви пренесем в атмосферата на градовете, ще се опитаме да ви покажем различен поглед към историческите забележителност и специфичните вкусове на съответния регион. Рубриката ни се излъчва в сутрешното предаване на БНР – Бургас всеки петък. 

Още по темата чуйте в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорен ансамбъл "Никола Гинов"-едно танцово семейство на 50 години

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ отбелязва 50-годишен юбилей с голям концерт на Летния театър. Събитието е на 28 юни от 20.30 часа. Пред Морското казино е подредена и тематична изложба за историята на ансамбъла. Над 200 танцьори, певци и музиканти на възраст от 6 до 62 години ще излязат на сцената, за да отбележат подобаващо..

обновено на 28.06.24 в 15:42

В Бургас гостува изложбата „Пафтите – вселена от знаци“

Изложбата „Пафтите – вселена от знаци“ на Регионалния исторически музей в Русе ще гостува на Бургас. Експозицията може да бъде разгледана от  3 юли 2024 година (сряда) от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. „Славянска“ 69. В залата за временни експозиции на първия етаж ще бъдат представени над тридесет образци на ювелирното изкуство. Пафтите са..

публикувано на 28.06.24 в 14:42

Вечната приказка "Красавицата и звяра" в мюзикъл на бургаска сцена

Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ ще бъде представен на 1 юли от 20.30 часа на Летния театър в Бургас. Продукцията на Държавна опера Варна е основана на френската класическа приказка и адаптирана от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, който печели „Оскар“ за 1991 г. Оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли на всички времена, той..

публикувано на 28.06.24 в 14:00

Мери Бойс Бенд с концерт за рождения ден на остров Света Анастасия

Концертът на Мери Бойс Бенд на остров Света Анастасия ще бъде истинско морско приключение. На 15 август (четвъртък), навръх 10-тия рожден ден на най-популярната туристическа дестинация в България и имения ден на Мери, групата ще изпълни най-големите си хитове. На живо ще прозвучат любими песни от албумите „Непознати улици“, „Само за теб“, „Дългият път..

публикувано на 28.06.24 в 13:41
архив

Ясни са групите, които ще свирят на Джулай морнинг в Бургас

Бургаският концерт на Джулай морнинг ще се проведе до Моста с начало в 20 часа на 30 юни, информират от Общината. Както всяка година, ще бъде осигурена дежурна медицинска помощ и воден спасител, охрана и дървен материал, с който компаниите да си запалят свой огън, около който да се съберат. Входът за концертите е свободен. За доброто музикално..

публикувано на 28.06.24 в 13:35

"Тайният оркестър" с концерт на "Солинария" в Созопол

Произведения от световната класика са подготвили музикантите от „Тайният оркестър“ за четвъртото издание на младежкия арт фестивал „Солинария“. Новосформираният камерен оркестър е съставен от млади музиканти, лауреати на множество национални и международни конкурси и фестивали, разказва диригентът Николай Стоев.  "За фестивала "Солинария сме ви..

публикувано на 28.06.24 в 11:57

Магията на хоровото пеене във фестивала "Нека да е лято..."

Бургас е домакин на Втория национален хоров фестивал с международно участие. Инициативата за тридневното събитие е на читалище „Фар 1946“ и се реализира с финансовата подкрепа на Община Бургас и Министерството на културата. Откриването е от 18.30 в дома на НХК. 9 хорови състава с над 150  изпълнители пристигат в Бургас за фестивала, който се..

обновено на 28.06.24 в 11:21