Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Карнобат бе направена първа копка на новата сграда на противопожарната служба

Първа копка на новата сграда на противопожарната служба  в Карнобат бе направена днес. За да  се случи това, теренът е бил дарен от общината на държавата. Самият строеж на сградата трябва да приключи в рамките на 18 месеца.

С водосвет и с пожелание за бързо приключване на строителните дейности, бе направена първа копка на терена на който ще бъде изградена сграда, необходима за осигуряване дейността  на районната противопожарна служба в Карнобат. Години са били нужни това да се случи, подчерта гл.инспектор Димитър Грозев началник на районното звено:

"Пожарната в Карнобат е на 130 години. Намирала се е в помощни помещения, в общината тогава, където е и сега. За значимостта ѝ може да се съди по големината на гасителния район, който е втори в страната. Обслужва двете общини Карнобат и Сунгурларе, с 60 населени места. Идеята за постояването на нова сграда на противопожарната служба е от 50 години. А за позиционирането на този терен от 30 години. през 2016 година вече имаме проект за този строеж. Миналата година имаше още обжалвания, които спираха тази дейност. Сградата на пожарната се строи за 100 години напред, и е част от традициите на всеки град, очакваме след година и половина да имаме нова сграда, която ще бъде и оборудвана..."

Гл.инспектор Димитър Грозев пожела на строителната фирма дълго и сухо лято, за да могат да вървят бързо  дейностите по изграждането на сградата, а кметът на Карнобат Георги Димитров допълни, че пожарникарите, които спасяват от огъня хора, заслужават да имат много по-добри условия от досегашните.

"Защото нашата районна противопожарна служба обслужва една огромна територия - 40 000 души население. 1500 кв.км. Имаме около 1 млн.декара обработваеми земи, които след като се ожънат или по време на жътва създават сериозни проблеми. 350 хил. декара гора. 200 хил. декара мери и пасища. И за всичко това се грижат тези хора, видях как с рани на ръцете продължаваха да гасят пожара в Церковски, и които служават по-добри условия и е време Карнобат да има такава сграда"

Цялата процедура стартира реално едва през 2011 година, когато Община Карнобат предоставя терена с право на строеж на МВР. Проектът е на стойност близо 2 000 000 лв. Теренът на новата сграда е в близост до автогарата в града.

Чуйте повече в звуковия файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Девет души са задържани при операции срещу противодействието на онлайн сексуалната експлоатация на деца

Служители на дирекция „Киберпрестъпност“ –ГДБОП са провели специализирани полицейски операции срещу противодействието на онлайн сексуалната експлоатация на деца на територията на цялата страна. Акциите са осъществени  през последните два месеца, под надзора на прокуратурата,съобщават от МВР. Задържани са 9 души, на възраст между 35 - 48 години.  В хода..

публикувано на 19.10.24 в 12:23

Поход днес в Бургас срещу трафика на хора

Фиктивни бракове на българки с чужденци от страни извън Европейския съюз е една от новите схеми в трафика на хора, обясни Росица Янева,секретар на Местната комисията за борба с трафика на хора към Община Бургас.  Момичетата се женят най-често в Азия: "Там сключват бракове с местни жители, които си плащат затова. Те чрез този брак придобиват..

обновено на 19.10.24 в 10:56

АПИ: Пешеходен светофар с бутон и уширения на пътя в Маринка е в разрез със Закона за движение по пътищата

  Агенция „Пътна инфраструктура“ е въвела всички необходими мерки за осигуряване на пътната безопасност на път I-9 Бургас - Малко Търново, в участъка, преминаващ през село Маринка, съгласно своите компетенции и спазвайки законовите изисквания.Това се посочва в отговор на агенцията на отправено запитване от БНР Бургас. Поводът за въпросите от страна на..

публикувано на 19.10.24 в 08:10

Военни обезвредиха артилерийски снаряд край Сливен

Артилерийски снаряд е обезвреден от специализиран екип на Центъра за подготовка на специалисти Сливен, съобщават от Министерство на отбраната.  Боеприпасът е бил открит в района на село Блатец, област Сливен, а унищожаването е извършено на учебен център „Батмиш”. Унищоженият снаряд е 152 мм, бронебойно трасиращ, но не се уточнява как е попаднал в..

публикувано на 18.10.24 в 16:43
Снимката е илюстративна.

Трактор затисна мъж в село Росеново

Трактор с прикачена към него сеялка и фадрома е притиснал 26-годишен мъж в землището на село Росеново, община Средец – съобщи Областната дирекция на МВР в Бургас. Инцидентът е станал на 17 октомври около 12:55 ч. Машината е затиснала мъжа в областта на бедрото на единия крак. Той е откаран в медицинско заведение за преглед, съобщава..

публикувано на 18.10.24 в 09:09

ВКС потвърди 6-годишната присъда на шофьора причинил катастрофата в Айтос

Върховният касационен съд потвърди наказанието на Валентин Вълчанов, причинил тежката катастрофа на кръстовището на входа на Айтос през 2021 г. Тогава  загинаха баща и две малолетни деца, а пешеходец беше тежко ранен. В Айтос почетоха жертвите на катастрофата отпреди година Вълчанов е осъден на шест години “лишаване от свобода“ и лишаване..

публикувано на 17.10.24 в 11:23
Снимката е илюстративна

Мъж шофира с почти 3 промила алкохол в "Изгрев", задържан е в ареста

В Бургас 29-годишен мъж бе заловен да шофира с 2,92 промила алкохол в кръвта, съобщават от полицията.  Той е засечен от служители на Пето районно управление до блок 25-и в комплекс „Изгрев“ около полунощ   снощи . След положителната проба за алкохол шофьорът е задържан за 24 часа. Автомобилът му е иззет.  Мъжът отказал да даде кръв за химичен..

публикувано на 17.10.24 в 09:47