Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаквайте през септември! Пълнят басейн с изкуство вместо с вода

Предстои второто издание на фестивала за съвременни изкуства "Вода"

Младежки културен център, сдружение "Танц БГ" и инициативата "Бургас харесва младите" за втори път ще организират фестивала за съвременни изкуства "Вода". "Нетрадиционно" и Много интересно" - това са най-честите отзиви на посетителите от първото издание миналата година.

Фестивалът ще се проведе в периода 14 - 16 септември, отново в изпразнения плувен басейн и съседни пространства в МКЦ. В програмата ще бъдат представени творби от български и международни визуални артисти в областите видео, инсталации, фотография и артистични трансформации.

Фестивалното пространство включва закритият басейн с размери 25 х 12,5 метра и множеството по-малки помещения - съблекални, бани, коридори, котелно помещение, стрелбище и други пространства, оформящи своеобразен лабиринт.

Произведенията ще бъдат разположени в помещенията на басейна и околното пространство. Зрителите ще преминават през случващи се пред тях презентации в избрана от тях последователност.

Билети за "Вода" можете да закупите до 31 август на промоционални цени от касата на МКЦ (етаж 2, офис "Касиер") на цена 15 лв. за целия период на фестивала. След това на касата на НХК и на входа в дните на събитието, цена - 10 лв. за един ден, 25 лв. за трите дни.  

Фестивалът за съвременни изкуства "Вода" се организира и с финансовата подкрепа на Министерство на Културата, Община Бургас, с подкрепата на Art Council Korea, Korea Dance Abroad и ОП "Спортни Имоти".

* Ето и какво очаква посетителите по дни:


ФЕСТИВАЛЕН ПЪЗЕЛ
От 18.00 ч., всеки фестивален ден избери сам своя маршрут в лабиринта на басейна и виж: Инсталации, фотография и видео от български и международни визуални артисти.


ОСНОВНА ПРОГРАМА
14 септември, 2018 

18.00 ч. - ФЕСТИВАЛЕН ПЪЗЕЛ

19.00 ч. - "ХРОНОЛОГ" - спектакъл за възрастни на Куклен театър - Видин, България и Театър "De la massue"- Ница, Франция. Спектакъл за възрастни по идея на Езекел Гарсия Домеу.

21.00 ч. - "ВОДА" представя СОЛО ТАНЦ

"DEATH GIVES LIFE / СМЪРТТА ДАВА ЖИВОТ" - хореография и изпълнение: Александра Драгова, България.

"UNINHABITED ISLAND / НЕОБИТАЕМ ОСТРОВ " - хореография и изпълнение: Jung Jae Woo, Южна Корея /Награда Best Dancer от Seoul International Choreography Festival 2017/

21.30 ч. - ФЕСТИВАЛНО ПАРТИ с DJ Antonio Ferrarese, Италия.

15 септември, 2018

18.00 ч. - ФЕСТИВАЛЕН ПЪЗЕЛ

19.00 ч. - "РОТОР" - Перформативна Автоматична Система (ПАС) на Венелин Шурелов, България /SubHuman Theatre/

20.30 ч. - "RUNNERS HIGH / ВЪРХЪТ НА БЕГАЧА" - съвременен танцов спектакъл, ко- продукция на Танцова компания "ДЮН",България и Lee Jung In Creation Dance company, Южна Корея. Хореография: Lee Jung In,, Южна Корея.

16 септември, 2018

18.00 ч. - ФЕСТИВАЛЕН ПЪЗЕЛ

19.00 ч. - "TНЕ SPACE IN BETWEEN / ПРОСТРАНСТВОТО ПОМЕЖДУ" - интерактивен пърформанс на Искра Иванова, Идея, концепция и текст: Искра Иванова и Светлозара Христова, България

20.30 ч. - "IN-BETWEEN / МЕЖДУ" - съвременен танцов спектакъл на компания Стрийм Денс, България. Хореография: Ангелина Гаврилова и Филип Миланов, България.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Център „Алеф” обявява XII-ия Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” дава старт на дванадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Темата, по която младите автори ще трябва да сътворят своите произведения, е „Ако не бяха те…”. За да участват в конкурса, учениците ще трябва чрез въображението..

публикувано на 27.09.24 в 17:00

Недялко Йордов разказва за Реджеб Кюпчу в Дома на писателя

  Поетът от турски произход Реджеб Кюпчу, който прекарва последните години от живота си в Бургас, никога не е ходил в Турция. Това разказа пред БНР – Бургас поетът и драматург Недялко Йорданов, с когото са били близки приятели. Заедно с Христо Фотев и други творци, те са представлявали ядрото на пишещите хора в морския град през 60-те години на..

публикувано на 27.09.24 в 14:36

Над 130 участници идват за фестивала на арменската култура ,,Ереван в Бургас"

Третото издание на ,,Ереван в Бургас", което ще се проведе в неделя - 29 септември, ще посрещне самодейни и читалищни състави от Бургас, Русе, Варна, Хасково, Комотини (Гърция) и Букурещ (Румъния) Фестивалът ще обедини творчеството на повече от 130 деца и юноши в танцовото и певческото изкуство. Гостите от Гърция и Румъния ще се включат в дефилето на..

публикувано на 27.09.24 в 12:56

Български илюстратори на детски книги с изложба в Бургас

Селекция от илюстрации, направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в Болоня, гостува в Бургас. Изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“ се открива днес от 18:00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Кураторът Антон Стайков пояснява.  Колекцията включва творби на художниците Аля..

публикувано на 27.09.24 в 10:16

В Сливен канят: Запиши се в “Предизвикателството” и развий таланта си за киното

Филмови ентусиасти на възраст между 16 и 23 години могат да се включат безплатно в тридневно кино-приключение в зала “Сливен” от 4 до 6 октомври, съобщават от общината. „Предизвикателството“ е уникална възможност за всеки, който се интересува от света на киното, да покаже и развие своя талант. Участниците ще имат възможността да се включат в..

публикувано на 27.09.24 в 09:03

Карнобат празнува днес

Карнобат отбелязва днес своя празник. В програмата за деня са предвидени празнична света литургия и концерт.  А утре е началото на  тридневния Балкански фестивал на изкуствата. Днешните събития започват в 8 часа в храм „Св. Йоан Богослов“, където ще се проведе празнична света литургия. „На този ден честваме успението на този..

обновено на 26.09.24 в 16:08

И Министерството на културата подкрепя конкурса за режисьори "Борислав Чакринов"

Шестима са участниците в конкурса за режисьори на името на Борислав Чакринов, дългогодишния директор на бургаския драматичен театър "Адриана Будевска". В момента се четат техните предложения. Името на победителя ще стане ясно през декември. И Министерството на културата подкрепя конкурса за режисьори, отпусната е финансова подкрепа, това съобщи..

публикувано на 26.09.24 в 09:50