Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монумент – в памет на жертвите от Българово от 1878 г.

Отдясно - наляво: Иван Бахчеванов, Йордан Йорданов (зад проекта), Пламен Карашев и Емил Бурулянов
Снимка: БНР - Бургас

Паметник да напомня за избитите над 400 християни по време на Освобождението на Българово от османско владичество. Идеята е на Пламен Карашев, чийто корени са от града и тя бе представена на обществено обсъждане.

Монументът е в памет на избитите през 1878 г. над 400 християни в Българово. Инициативата за изграждането на паметника е на Пламен Карашев и неговото семейство.

„Много малко хора знаят, че на 4 февруари 1878 г., когато полк. Лермонтов навлиза с войската си в Българово, тогавашното Уруменикьой, заварва около 400 посечени християни – българи и гърци в двора на храм „Свети Атанасий“

Проектът за паметник е дарение от художника Иван Бахчеванов:

„Паметникът представлява една колона, на която образно съм направил повече от 400 малки кръстчета. Паметникът е бял, светъл камък, плоча с текст. И горе слагам един кръст, за всички, общ. И това е, един вид, завършекът на паметника, капителът, който има вероятност, една част, нощно време, ми се иска да свети“

Идеята е паметникът да е до църквата, с височина между 4 и 5 метра, а районът около него да бъде облагороден. След като има зелена светлина и от институциите, Пламен Карашев ще стартира и дарителска кампания за изграждането на монумента. И към момента, има желаещи, които да финансират благородната инициатива. Своята подкрепа за изграждането на паметника е дала и Теодора Игнатова. Тя е почетен консул на България в Конго, а също така и председател на фондация „Докосни щастието“.

Репортаж по темата можете да чуете в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стойчо Кьосев: Словото има магическо присъствие

Инициативата „Бургас-град на словото“ вече има свое лого. Изработен е и шрифта, с който ще се изписват емблематични изрази и фрази на поети, писатели и философи в морския град. Те ще могат да се видят на банери, по автобусни спирки и на ключови места в центъра и в жилищните комплекси. Идеята е на Клуба на философите в Бургас и се..

публикувано на 24.05.24 в 14:40

Петя Димитрова стана "Млад художник на годината" в Бургас

Петя Димитрова стана „Млад художник на годината“ в Бургас. Наградата е учредена на името на изявения творец Руси Стоянов. Димитрова е номинирана за трети път. Тя е родена във Варна, но от 20 години твори в Бургас. „За мен това е изключителна отговорност. Руси Стоянов е много важен творец, не само за културата на Бургас. Аз като чужд..

публикувано на 24.05.24 в 13:22

Изтича крайният срок за творбите в "Приказни истории с БНР Бургас"

Изтича днес крайният срок за подаване на творбите за участие в литературния ни конкурс „Приказни истории с БНР Бургас“. През септември ще бъде отпечатана осмата ни книжка - сборник, обясни Мариана Рачева, експерт „Реклама“ в общественото радио. „Тази наша инициатива е вече осма поред, защото приказните ни истории ще имат своето осмо издание. До 24 май..

публикувано на 24.05.24 в 09:55

Празнични събития в Сливен за 24 май

Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост – 24 май в Сливен ще започне с празнично шествие на ученици от сливенските училища и ще продължи с общоградска тържествена церемония. В общините Нова Загора, Котел и Твърдица също са предвидени празнични ученически шествия, концерти и програми...

публикувано на 24.05.24 в 08:51

Бардът Асен Масларски гостува с авторски концерт в Бургас

Асен Масларски ще гостува в Бургас с авторския си концерт „Бардът“. Той ще се проведе в клуб „Модерен театър“ на 29 май от 19.30 ч. Проявата е част от XVIII – тото издание на Международния литературен фестивал „Свято слово“.   Със събитието музикантът, поет, композитор и радиоводещ Асен Масларски отбелязва своята 65-годишнина. Той..

публикувано на 23.05.24 в 12:01

Община Бургас отличи 22 творци и екипи на културни институции (ВИДЕО)

Община Бургас отличи 22 творци и екипи на културни институции по повод 24 май. Събитието в навечерието на празника по традиция е на "Флората". Водещ бе певецът Стефан Илчев, който изпълни и емблематични песни от репертоара си, с които поздрави хората на културата и изкуството.  "Когато на едно място са събрани толкова бургаски творци няма по какъв..

обновено на 22.05.24 в 21:19

Откриха представителна изложба на възпитаници на ямболското училище "Св. Климент Охридски"

В навечерието на Деня на българската просвета и култура възпитаници на иновативно средно училище „Св. Климент Охридски“ подредиха свои творби в Дома на науката и техниката „Джон Атанасов“ в Ямбол. Идеята е изложбата да стане традиционна. В експозицията са показани творби правени през последните две години на ученици от 1 до 12 клас в многообразие..

публикувано на 22.05.24 в 20:24