Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бронирана техника и въоръжение показаха от Военна полиция пред ученици в Бургас (СНИМКИ)

За трета поредна година служба „Военна полиция“ организира ден на отворените врати. Поводът е професионалният им празник. Този път бронираната техника и оръжие бяха разположени в двора на ПМГ „Акад.Н.Обрешков” в Бургас.  Инициативата е свързана и с подготовката на учениците от 9 и 10 клас и лекции по отбрана на страната. 

Часовете, предназначени за усвояване на знания, свързани с отбраната на страната, няма как да бъдат пълноценни, ако не им бъде показано нагледно всичко. А в деня на отворените врати, това е най-подходящият начин за това, каза майор Йордан Йорданов, заместник началник на Военно окръжие Бургас:

„За да не е теоретична форма в класна стая, това се извършва тук на място, в двора на училището. В рамките на един час, учениците имат възможност да разгледат въоръжението и техниката на колегите от Военна полиция. Лекциите са по 5 различни теми, съответно и за 9 и 10 клас. Занятието е свързано и с празника на военната полиция, който отбелязваме винаги в началото на ноември. А Военно окръжие Бургас организира единствено плана за изпълнение на това мероприятие.".

Задължителен елемент е и демонстрацията на специализирана техника и въоръжение, посочи още майор Йорданов. А най-добре обяснява един от специалистите в тази област  - капитан Десислав Христов:

"Това е куфарче на криминалиста или на съответния експерт., да се провери дали дадено лице е употребило алкохол, прави се и полеви тест за наркотици. Например на някое произшествие се извика група от експерти, отиват, взимат се отпечатъци, които след това се запазват от дознателите. Ако пък има съмнение за определени лица,  които са извършили престъплението и тези отпечатъци съвпадат с тези на извършилите престъплението, викат се и се арестуват.. А Военна полиция се занимава основно с оперативно-издирвателни дейности, разкриване на престъпления, охрана на военни обекти и с престъпления, извършени от военни. Най-ключовата дейност на колектива е работа в екип."

Най-голям интерес има към бронираните автомобили на териториалния отдел „Военна полиция”, допълни капитан Христов.
Според  присъстващите ученици:

"Страхотна кола, изобщо всичко е интересно"
"Най-интересни са ми автомобилите"
"Калашникът ми е много интересен, не е толкова тежък, колкото очаквах. Не съм държал оръжие до този момент"
"На мен са ми по-интересни оръжията"
"Бронираните жилетки, пистолетите, поне за нашето поколение това ни е интересно, малко като по филмите е, а сега го виждаме и на живо"

 

Идеята за този ден на отворените врати е единното комплексно обучение, което да обедини предвидените лекции  за бургаските ученици, касаещи и  дейността на службата и практическото използване на  оборудването в ежедневната военнополицейска дейност.

Чуйте повече в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поне 10 нови автомобила очакват ямболските пътни полицаи

Над 10 нови автомобила очаква да получи Регионалната дирекция на МВР в Ямбол, повечето от тях са предназначени за "Пътната полиция". Автомобилният парк на дирекцията се нуждае от цялостна подмяна, посочи директорът на ямболската полиция старши комисар Иван Русев: " Автомобилите, с които основно разполагаме, са от порядъка на 20-годишна възраст,..

публикувано на 04.07.24 в 14:48

Министерски награди за трима сливенски полицаи

106 полицаи и служители от Областната дирекция на МВР-Сливен бяха отличени по случай професионалния празник и 145 години от създаването на Министерство на вътрешните работи. Наградите са от министъра на вътрешните работи, главния секретар на МВР и преките ръководители на служителите. Тържествената церемония се състоя на площад "Хаджи Димитър".  Трима..

публикувано на 04.07.24 в 14:40

По-малко престъпления по морето, предизвикателство е пътната безопасност

Намаляване на криминалните престъпления по Южното Черноморие в началото на туристическия сезон отчете полицията в Бургас на официална церемония по случай професионалния си празник - 5 юли. Предизвикателство пред органите на реда е осигуряването на пътната безопасност при засиления трафик през сезона.  С повече туристи, но с..

публикувано на 04.07.24 в 12:33
Полицейска проверка в Бургас.

Полицията хвана трима пияни шофьори в Поморие, Синеморец и на пътя Бургас - Средец

Трима пияни шофьори задържаха вчера полицейски служители в Поморие, на пътя Бургас - Средец и Синеморец. Водач с 1,30 промила алкохол бил хванат още 6.08 ч сутринта в Поморие край магазин на верига хипермаркети. Спреният 54-годишен водач от Варна е отказал да даде кръв за химичен анализ и е бил задържан за 24 часа. Автомобилът му е иззет и е образувано..

публикувано на 04.07.24 в 08:26

Близо 9000 кутии контрабандни цигари откриха в LED панели на ГККП Лесово

Близо 9000 кутии контрабандни цигари откриха служители на митнически пункт Лесово в LED панели за осветление, превозвани с товарен микробус. Проверката е извършена при провежданата съвместна операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и..

публикувано на 03.07.24 в 09:55

Кола на 48-годишен бургазлия изгоря тази нощ в жк „Изгрев“

Автомобил на 48-годишен бургазлия изгоря тази нощ на паркинг до блок 86 в комплекс „Изгрев“. Сигналът за пожара е подаден около 1 часа.  Установено е, че лекия автомобил изгорял в двигателния отсег и арматурното табло в купето.  Причините за пожара, както и стойността на нанесените щети, са в процес на установяване. Работата по случая..

публикувано на 03.07.24 в 08:58

Потушиха пожар в помещение за спално бельо в хотел в Слънчев бряг

Три помещения са засегнати след пожар в хотел в Слънчев бряг през нощта на 2 юли, съобщават от полицията.   Няма пострадали туристи или хора от персонала.  Огънят е възникнал в помещение за спално бельо. За осигуряване безопасността на гостите се наложило евакуирането им от всички крила на зданието.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа и..

публикувано на 03.07.24 в 08:20