Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Music Point на 25.11 представяме Дуа Липа като част от топ артистите на 2018

Още в началото на кариерата си мега звездата Дуа Липа дава да се разбере, че няма да прави компромиси със своето творчество. Колкото и да е била съблазнителна идеята първите й стъпки да са в която и да е песен на по-популярен от нея артист, Дуа е решена да покаже, че сама, с усърдна работа и постоянство, без нечие рамо може да постигне висините. Три години по-късно се убеждаваме, че талантът й пасва на тази формулата.


През 2018-а Дуа Липа от британска звезда се трансформира в трансатлантически феномен. 2018-та е годината, през която певицата достигна онзи връх, за който е мечтаела от 14 годишна, когато е качвала свои кавъри в YouTube. Днес, на 23, Липа може да се похвали с над един милион продадени копия на първия си албум и ревностни фенове от двете страни на Атлантика.


Пътят й към сцената тръгва от домашното огнище. Тя е представителка на Лондон и Прищина. Родителите й се преместват от Косово в Лондон през 1992. Баща й е свирил в косовска рок банда и разговорите на масата по време на вечеря са се въртели предимно около музиката. Липа казва, че създава първата си песен, когато е на шест. Била е посветена на майка й. За британското издание на списанието Джи Кю тя си спомня и текста:

Когато порасна, мога ли да нося обувките ти?

Когато порасна, мога ли да използвам червилото ти?

Когато порасна, мога ли да съм красива колкото теб?


И до ден днешен баща й си спомня този текст, но настоява, че дъщеря му е била по-малка - на три или четири години.


Сега Дуа Липа споделя своето творчество както у дома, така и по целия свят като отзивите са повече от положителни. Критиците я сравняват с Лейди Гага и Бритни Спиърс от началото на кариерите им, а ревностната подкрепа от радиостанциите е признание за наличие на талант, който обединява разнообразни групи от хора.  През юли тракът New Rules постигна рекорда за най-дълъг престой в поп радио чарта на Билборд – общо 45 седмици, четири от които на номер едно.


Нямаме търпение да видим какво ни готви Дуа за втория си албум, над който тя работи вече около година и половина. Може би индикация за посоката е фактът, че през 2018 от алт-поп тя направи завой към денс жанра. След New Rules звездата атакува класациите с One Kiss с Калвин Харис и Electricity със Силк Сити, но дали това е индикация за предстоящата компилация?


Едно е сигурно – тя няма да завърши какъвто и да е проект, докато самата не е доволна. Ще се уповава на онзи инстинкт, който я доведе до тук. По думите й ако не го усещаш, че е хит, премини към нещо друго.


След седмица ще ви представим още един от артистите на 2018 в Music Point, а до тогава не пропускайте да ни слушате за саунда на Америка и Великобритания в неделя от 5 следобед по БНР Бургас или онлайн.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Mюзик Пойнт Акцент: Доклад показва рекордни нива на слушане на музика

Глобално изследване показва, че музика се слуша повече от когато и да било и че има тревожност сред хората по отношение на използването на изкуствен интелект при създаване на музика. Изследването на IFPI със заглавие Връзката ни с музика та обхваща 2023-та година. Резултатите са въз основа на отговорите на над 43 хиляди души в 26 страни..

публикувано на 20.01.24 в 12:00

Десет групи на юбилейния Sea Of Black днес

Общо десет са групите на фестивала за екстремен хевиметъл Sea Of Black, който започва този следобед в Летния театър на Бургас. Хедлайнери в юбилейното десето издание са Heretic от Нидерландия и Spider Kickers от Гърция. Останалите осем банди са от цялата страна, а на сцената ще се качи и бургаската гордост The Revenge Project. Метъл..

обновено на 06.08.22 в 14:40

„Фанданго“ се целят в сърцата на публиката с мелодичната „Рокендрол стар“

Песента „Рокендрол стар“ ще представи група „Фанданго“ на 30 юли в Летния театър по време на конкурса „Бургас и морето“. Четиримата този път ще бъдат с пети човек на сцената, а са заложили на мелодично рок парче, което да хареса на широк кръг меломани, каза за БНР-Бургас фронтменът Христо Стефанов. Той смята, че след като такива..

публикувано на 28.07.22 в 09:46

Еделина Кънева и Орлин Горанов пеят в „Приказка за двама“

Еделина Кънева и Орлин Горанов ще пеят в „Приказка за двама“ на 14 юни в Летния театър в Бургас. Спектакълът започва в 20.30 часа. Той е втори от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Деян Павлов ще дирижира успешната сценична двойка и оркестъра на Бургаската опера. Публиката ще чуе арии и дуети от мюзикълите..

публикувано на 10.06.22 в 13:44

Деца от Словакия събраха бурни аплодисменти на „Охлюва“

Бурни аплодисменти събраха деца от Словакия по време на своя концерт на открита сцена „Охлюва“. Те изпяха химна на българското училище „Христо Ботев“ в Братислава, написан от Стефан Диомов, както и много български песни. В концерта участваха още ученици от фолклорния ансамбъл „Радост“, солистка на хор „Трепетлика“, гайдар от оркестъра и..

публикувано на 09.06.22 в 14:37

Бургаската опера с два концерта за 3-ти март

Държавна опера – Бургас е подготвила два концерта по повод националния празник на Република България Трети март. Първото събитие е Тържественият симфоничен концерт, на който ще прозвучат произведения от Лудвиг ван Бетовен, П. И. Чайковски, В. А. Моцарт, Георг Фридрих Хендел, Джузепе Верди и Веселин Стоянов, под палката на маестро Йордан Дафов, който..

публикувано на 28.02.22 в 13:24

"Трубадур" - трето заглавие в афиша на операта

След успешния старт на новата календарна година за творческите състави на Бургаската опера, третото събитие в календара на бургаската културна институция обещава да бъде много добро. Операта „Трубадур“ от Джузепе Верди ще се играе на 15-ти февруари от 19 часа в залата на Опера Бургас.  „Трубадур“ е една от най-популярните оперни произведения на..

публикувано на 11.02.22 в 14:25