Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В темата ни днес: За и против 48-часовото неуведомяване при арест

| обновено на 17.12.18 в 08:12

Новите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които  позволяват арестът да остане в тайна до 48 часа. Това предизвика коментари в социалните мрежи, а защитниците на гражданските права видяха в това нарушения.. Освен това се разширява обхватът за уведомяване от арестант, като вече ще може да информира и семейството. Това каза за БНР Бургас депутатът и юрист Християн Митев:




"Аз съм подкрепил този текст и в комисията и при гласуването в зала. Текстът претърпя доста сериозна корекция между първо и второ четене в правна комисия. Следва да имаме предвид, че това неуведомяване не се случва само в хипотезата, когато може сериозно да се застраши разследването или ако бъде застрашени животът или здравето на друго лице. Защото съгласете се, че има и случаи, в които лицето тъй като вече е задържано и разширяваме кръга на лицата, на които то може да се обади, не само на адвоката, но и на негови близки. Включително и при извършването на престъпление и негови съучастници може да възпрепятства извършването на процесуално-следствените действия или пък да застраши живота на потенциален свидетел. 
Не съм съгласен с това, че се нарушават гражданските права на задържания, напротив в директивата се дава тази възможност за въвеждане на изключения. Още повече, че ако някой от прокуратурата си позволи да наруши закона, да не уведоми, без да има основателна причина за задържане, то лицето може да потърси правата си в съда...",
посочи Митев.


Според него, всички тези промени целят 48-часовото отлагане да се прилага при особени обстоятелства за всеки конкретен случай. А властите могат да задържат и дете до 24 часа без да уведомяват родителите, сочат други законодателни промени. За задържането ще бъде съобщавано на Държавната агенция за закрила на детето.


На друго мнение е  юристът Иванка Синигерова, която коментира новите промени за неуведомяване до 48 часа така:




"Личното ми мнение е, а аз смятам, че такова е и мнението на професионалната гилдия е, че това е абсолютно нарушаване правата на гражданите. Само преди по-мално от 30 години живяхме в тройна репресия на неизвестност и на незачитане правата на гражданите. Това според мен е едно връщане към тези времена. Задължение е на полицията в мига, в който задържи едно лице, дори само когато го извика за извършване на някакви оперативни мероприятия с него, то неговите близки да знаят къде е това лице. То да има възможност то да се свърже с тях. А да не говорим за задържане в процесуалния смисъл на думата, когато спрямо лицето има достатъчно данни за извършване на някакво престъпление, че трябва да бъде задържано. То има право първо на контакт с най-близките си и второ, задължително на контакт с адвокат. Така, че аз намирам това решение на парламента  за абсолютно погазване правата на гражданите. Сегашният вариант е до 24 часа, но полицейските органи и всички разследващи трябва да осигурят възможност за незабавно свързване на лицето със своите близки или адвокат, което е и правилното. Сега да не говори, че реално това не се случва. Лицата се задържат, заповедите за задържането се антидатират и се слагат други часове, много по-късни. Правата на гражданите са по-защитени в съдебната фаза на процеса. Проблемът е в досъдебната и дори в предварителната проверка, където работят служители на МВР. Дори и 24-часовите заповеди за задържане вече започнаха да се обжалват в съда, така че  смятам, че хората си търсят гражданските права. и такива дела ще продължат. 
Между другото смятам, че нивото на полицейските служители е ниско. Дори от позицията на гражданина, който също има нужда от защита. Полицейските служители първо нямат правомощия да защитават себе си, не са добре обучени как трябва да вървят разследванията. Те се чувстват несигурни и незнаещи, прекаляват в действията си.  Криминалистиката изостава, новите технологии не се използват, всичко това куца. МВР е най-големият работодател в страната, в структурата работят изключително много хора, контролът върху тях не е обхванат. За едни неща са прекалено педантични, за други прекалено изтървани. Много неща куцат."
, посочи още адвокат Иванка Синигерова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новородено момченце е оставено пред частна къща в Айтос

Новородено момченце е било оставено пред входната врата на частна къща в Айтос, съобщават от бургаската полиция. Домът се намира на ул. "Гоце Делчев" 42, а сигналът е получен в районното управление към  15.43 часа. Детето е било повито и във видимо добро здравословно състояние.  Бебето е взето от екип на "Спешна помощ" и е откарано в УМБАЛ Бургас...

публикувано на 30.09.24 в 17:44

Разпитаха шестима свидетели по делото за смъртта на двамата полицаи в Бургас

6-ма свидетели по делото за смъртта на двамата бургаски полицаи бяха разпитани на днешното съдебно заседание. Обвиняем за престъплението е сириеца с хуманитарен статут Омар Аднан.  Случаят е от 25 август 2022 г., когато автобус с 47 нелегални мигранти блъсна полицейска кола на кръговото кръстовище в Бургас. Сред разпитаните днес беше и полицейски..

публикувано на 30.09.24 в 16:10

Планираните стрелби на огневи комплекс "Батмиш" край Сливен започват от утре

Планираните за месец октомври стрелби на Огневи комплекс „Батмиш“ край Сливен започват от утре, съобщават от Военно формирование 22 220. На 1, 2, 3, 4, 9, 17, 29 и 30 октомври ученията са във времето от 9 до 13,30 часа.  На  7, 8, 10, 11, 14, 15, 16, 18, 21, 22, 23, 24, 25, 28 и 31 октомври стрелбите ще се провеждат от 9 до 16 часа. Призовават се..

публикувано на 30.09.24 в 15:40

Полицията в Сливен затяга контрола над тротинетките

Двама са пострадали при инциденти с електрически тротинетки в Сливен вчера. За последната седмица са регистрирани седем катастрофи с трима ранени, обобщиха от КАТ Сливен, като дадоха подробности за установените нарушения на пътя и наложените административни наказания.  По време на специализирана операция са установени 5 непълнолетни момчета да..

публикувано на 30.09.24 в 13:21
архив

Пътят към ГКПП "Лесово" е сред рисковите от ПТП

Международният път 1-7 към Граничен пункт Лесово продължава да е сред рисковите направления на територията на Ямболска област. Друга невралгична точка е автомагистрала „Тракия“, отчитат от регионалната дирекция.  Въпреки обещанията на Агенция „Пътна инфраструктура“ за ремонт на 12-километровия участък на международния път от село Каравелово до град..

публикувано на 30.09.24 в 13:08

Нови шест камери ще засичат скоростта на шофьорите в Бургас

Нови шест стационарни камери ще контролират скоростта на шофьорите в Бургас . Едната вече работи на централния булевард „Стефан Стамболов“.  Само за изминалата седмица в Бургас и региона са станали 27 катастрофи. Трима са загиналите , сред и които и тригодишно дете, а възрастна жена е с опасност за живота.  3-годишно момиченце..

публикувано на 30.09.24 в 12:24

Задържаха трима мъже при днешната полицейска акция в Бургас (ОБНОВЕНА)

Трима криминално проявени мъже са задържани при специализираната полицейска операция, която стартира в града, както БНР Бургас  съобщи по-рано днес.  Специализирана полицейска акция срещу купуване на гласове в Бургас (ОБНОВЕНА) Три адреса са претърсени в ромската махала на комплекс „Меден рудник“, който осъмна под полицейска блокада тази..

публикувано на 30.09.24 в 11:35