Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания за набиране на кадрови войници провеждат в Ямбол

Снимката е илюстративна.
Снимка: md.government.bg


За пръв път в историята на съвременната българска армия се провежда кампания за набиране на кадрови войници за попълване на бойните редици. Тя се нарича "Бъди войник!". Ямболският гарнизон винаги е бил сред важните и стратегически точки на военната карта на България. През последните години обаче недостигът на кадрови войници се усеща, обясни зам. – началникът на отбраната генерал -лейтенант Димитър Илиев.

„Около 20 % са вакантните места за войници – и във формированията на сухопътните войски, и във формированията на военновъздушните сили“.

Кампанията „Бъди войник!“ започна през февруари и ще продължи до края на октомври. След проведените информационни срещи са подадени стотици молби за обявените вакантни места, посочи ген. Илиев.

„В обявения конкурс за попълване на вакантни войнишки длъжности във военните формирования на сухопътните войски, за 185 места бяха подадени заявления от 478 кандидати“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трима са задържани, а други двама се издирват за трафик на наркотици

При Специализирана полицейска операция на територията на Бургас, Варна и Стара Загора са задържани 3-ма души, а 2-ма се издирват. Срещу тях са повдигнати обвинения за престъпна група за трафик и разпространение на високорискови наркотични вещества. Разследването на групата е започнало от началото на годината. Организаторът на групата е на 35 години от..

публикувано на 10.06.24 в 16:20

Отцепиха сградата на РЗИ в Бургас заради съмнителен куфар, оказа се с непотребни вещи

Районът около сградата на РЗИ в Бургас е отцепен заради сигнал за съмнителен куфар. Куфарът се намира в нишата на прозорец в близост до централния вход на зданието. Служителите на здравната инспекция и хората, които по това време са се намирали вътре, са евакуирани. На място има пожарни коли и полицаи от Първо РПУ. Отцепеният периметър е на..

обновено на 10.06.24 в 13:23
Снимката е илюстративна

Дете е в бургаската болница, едва не се удави в басейн

6-годишно момченце от Литва е в тежко състояние в болница, след като едва не се удави в хотелски басейн в Свети Влас.  Момчето е извадено от водата от други деца. За инцидента съобщи ОДМВР.  Лекари се грижат за него в отделение „Реанимацията“ на областната болница в Бургас.  То е било отседнало в хотела заедно с 41-годишна си майка. По случая е..

публикувано на 10.06.24 в 08:53

Национален семинар по полицейска лична защита и самоотбрана ще се проведе в Бургас

Традиционният Национален семинар по полицейска лична защита и самоотбрана за полицаи и военнослужещи ще се проведе в Бургас на 15 юни /събота/   в Спортен център ПМГ “Акад. Никола Обрешков”. Целта е повишаване нивото на служителите от МВР и българската армия по Лична защита за реакции в кризисни ситуации.  Той ще се ръководи от Шихан Тони Петров- 7..

публикувано на 08.06.24 в 17:11

Оставиха в ареста украинеца, обвинен в опит за грабеж от златарско ателие в Бургас

Бургаският районен съд остави в ареста украинеца Ваагн Галустов. Той е обвинен в опит за грабеж от златарско ателие в центъра на Бургас. По време на разследването е установено, че 52-годишният мъж е осъществил и сила чрез електрошоков удар с "тейзър" спрямо продавачката.  Опит за грабеж в центъра на Бургас: нападател стреля с тейзър по..

публикувано на 08.06.24 в 14:27

Районната прокуратура поиска задържането на украинеца, опитал да обере златарско ателие в Бургас

Районната прокуратура в Бургас внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо украинския гражданин В. Г., който се опита да обере златарско ателие в морския град. Нападението бе извършено на 6 юни преди обед, когато мъжът влязъл в ателието на централната ул. "Александровска" №69 и стрелял с електрошоково оръжие..

публикувано на 08.06.24 в 11:31

Национален протест срещу убийствата по пътищата e обявен и за Бургас

Национален протест срещу убийствата по пътищата на България е планиран днес в няколко града, сред които е и Бургас -  съобщиха организаторите му от асоциация "Ангели на пътя". В морския град се очаква демонстрантите да се съберат в 12 часа пред Съдебната палата. Пред съдебните палати се очаква да се съберат протестиращи и в  София, Варна, Пловдив,..

публикувано на 08.06.24 в 10:54