Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канадците от "Kutsi Merki" с наградата на ЮНЕСКО от фестивала „Атлиманска Огърлица“

Снимка: Marin Marinov FB

За първи път участници от Канада да се включили в осмия международен фолклорен фестивал „Атлиманска Огърлица“ - Китен. Това разкри доц. Венцислав Димов, член на журито. Той допълни, че е имало представители и на почти всички български фолклорни области.

"Две награди връчваме извънредни с проф. Лозанка Пейчева. Едната е на Националния съвет за традиционна музика към ЮНЕСКО. Тя отива при музикалната група "Kutsi Merki" от Монреал, които представиха своите инспирации от българския фолклор с международния език, както и на джаз музиката. 

Специалната награда, която връчвам отиде при една уникална група "Факийските бялки". Те са от с. Факия, община Средец, води ги Милка Вълкова. Те ни накараха да занемеем, когато ни представиха обичая Еньова буля, характерен за Странджа."

Според проф. Димов на сцената изпълнителите са се чувствали не като на конкурс, а като сред приятели, хора които пазят традициите на България.


Изключително силен беше осмият международен фолклорен фестивал „Атлиманска Огърлица“ в Китен. Това коментира в ефира на БНР Бургас кметът на Приморско Димитър Германов в последния ден на проявата. Той припомни, че в събитието се включиха повече от 280 участници.

"Имах възможността възможността и удоволствието да наблюдавам невероятните изпълнения. Много затруднено жури. Според мен, всяка година летвата се вдига все повече. Адмирация на организаторите в лицето на невероятната Златка Ставрева. Наистина тази жена изгаря в това, което прави и го прави много качествено. 
С този фестивал идеята ни е да презентираме националното фолклорно богатство, да дадем възможност на другите да се представят, това е и част от туристическия бизнес."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мистични легенди и космос вплита в най-новата си изложба проф. Светозар Бенчев

Метафоричното заглавие „Течна луна” носи най-новата изложба на  проф. Светозар Бенчев,  директор на Филиала на НХА- Бургас.   Идеята идва от едно негово пътуване в Париж. Серията  е намигване към ценителите,  за повече настроение с което да влязат през символичната врата, която открехва тази изложба. "В изложбата присъстват два цикъла,..

публикувано на 29.05.24 в 11:31

НЧ „Паисий Хилендарски 1928” организира фолклорен концерт в „Меден рудник“

Годишен концерт с участието на фолклорните школи към НЧ „Паисий Хилендарски 1928” от гр. Бургас ще се проведе на 30.05.2024 г. в к-с „Меден рудник”, в парка до бл. 128, пред пенсионерски клуб „Демокрация“. Началото е в 17.30 ч. Събитието дава шанс за изява на децата от фолклорните школи, които да представят изучените произведения през учебната..

публикувано на 28.05.24 в 13:28

Автори от 15 държави се представят в антологията "Преоткрити в словото“

Езикът на поезията събира в сборник произведенията на 42-ма автори от 15 държави. Съставител на антологията "Преоткрити в словото“ е бургаската поетеса Наталия Недялкова. Голяма част от поетите са сред участниците в Международния фестивал „Свято слово“ – Майски срещи на славянските творци, който се провежда ежегодно в Бургас. От литературния форум..

обновено на 28.05.24 в 12:37

Бардът Асен Масларски гостува с авторски концерт в Бургас

Асен Масларски ще гостува в Бургас с авторския си концерт „Бардът“. Той ще се проведе в клуб „Модерен театър“ на 29 май от 19.30 ч. Проявата е част от XVIII – тото издание на Международния литературен фестивал „Свято слово“.   Със събитието музикантът, поет, композитор и радиоводещ Асен Масларски отбелязва своята 65-годишнина. Той..

публикувано на 28.05.24 в 09:15

Започва „София филм фест в Сливен“

Откриват днес традиционния филмов фестивал „София филм фест в Сливен“. Тридневният кинофорум ще започне с българската лента „Защото обичам лошото време“ на режисьора Яна Лекарска, която ще представи филма пред сливенската публика. В ролите ще видите Неда Спасова, Владимир Михайлов, Боряна Пунчева, Елени Декидис, Веселин Ранков, Иван Бърнев. Прожекцията..

публикувано на 28.05.24 в 09:00

В Ямбол започват събитията за празника на града

С изложбата „Български владетели и исторически битки“ започват проявите, свързани с празника на Ямбол - свети Дух.  С възстановка край Средновековната крепост  до Градския парк и творбите на  художниците Николай Русев и Марина Варенцова-Русева ще започнат  проявите, посветени на Деня на Ямбол, който тази година се отбелязва на 24 юни. Експозицията..

публикувано на 28.05.24 в 08:45

Започват майските срещи на славянските творци в Бургас

XVIII издание на  фестивала „Свято слово –майски срещи на славянските творци“ се открива тази вечер от 18 часа в Дома на писателя в Бургас. Основен организатор е НЧ „Любен Каравелов“ в партньорство със Сдружението „Бургаска писателска общност“, финансовата подкрепа на Община Бургас и частни дарители. "Свято слово" очаква гости от..

обновено на 27.05.24 в 13:17