Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме рождението на Кирил Господинов (Баш майстора)

Снимка: YouTube

85 години от рождението на актьора Кирил Господинов ще бъдат отбелязани в Бургас с откриване на изложба, премиера на книга и прожекция на филм. Това ще се случи на 1 юли в КЦ "Морско казино".

Книгата-албум е луксозно издание, 138 стр., с 60 оригинални фотографии. "БАШ МАЙСТОРА ЗАВИНАГИ" е и нейното, и заглавието на изложбата, която ще остане в зала "Георги Баев" до 18 юни. Откриването й, както и премиерата на книгата са с начален час 18:30, а прожекцията на култовия за времето си филм "Баш майсторът на море" е от 21:00 ч. на открита сцена "Охлюва".

Кирил Господинов е баща на авторката на книгата и тя е запозната с факта, че той не се е захласвал по известността, с две думи "Баш майсторът" не е сред любимите му филм.

"Оставям тате да ни води и да пресъздава реални случки", споделя Веселина Господинова - "защо Шведският крал е изгорял "на потник", какво е да чуеш присъдата: "Филмът "Понеделник сутрин" ще го пуснем в... понеделник сутрин", как се чувства момчето от село Гроздьово, когато Георги Парцалев го приема за близък приятел - това са малка част от историите, които ще ви завладеят в книгата "Баш майстора завинаги".

Книгата няма аналог, защото въвежда читателя в много личен свят, в който авторката си говори "с тате посредством малкото неща, които ми остави - мемоарите си". С помощта на  изключителни фотографии и интервюта тя прави дълбок поклон към цяла епоха от българското кино и театър.

Изложбата "Баш майстора завинаги" е посветена на всички верни почитатели на Кирил Господинов. Тя прави достъпни всички уникални кадри от филма "Баш майстора". Проследява култовия образ Рангел Лелин - през петте филма от поредицата. Образите на Жорката, Веска, другаря Кире са живи и говорят от фотосите. Киноразказът следва всяка стъпка на героите, като описва репликите, които в момента казват. Ще заживеете за малко на ул. "Брилянт".

Втората част от изложбата съдържа вещи, свързани с личния живот на Кирил Господинов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Веси Господинова представя в Бургас "Башмайстора завинаги"

Темпераментна и винаги усмихната, актрисата четвърто поколение Веселина Господинова е наследила много от таланта на своя баща – големият Кирил Господинов – Башмайстора. Сега, образът му отново оживява, чрез проекта, който Веси му е посветила...

публикувано на 17.06.19 в 13:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Красимир Каракачанов представя новата си книга в Бургас

Красимир Каракачанов ще представи в Бургас новата си книга „Външнополитическата дейност на ВМРО (1893 – 1944 г.)“ утре.  В научния труд на Каракачанов, който е д-р по международно право и международни отношения, са представени..

публикувано на 30.09.24 в 21:07

Директорът на разградския театър Левон Манукян е задържан за длъжностно присвояване и пране на пари

Арестуван е известният диригент и директор на Театрално-музикален филхармоничен център в Разград  Левон Манукян. Досъдебното производство е наблюдавано от Окръжната прокуратура в Пловдив. Разследването е за длъжностно присвояване и пране на пари и по него..

публикувано на 30.09.24 в 17:28

30-то издание на конкурса "Аз и моят град" предстои в Сливен

Община Сливен, в партньорство с Художествена галерия „Димитър Добрович, организира за тридесети път традиционния конкурс за детска рисунка „Аз и моят град“. Тази година конкурсът се посвещава на 190 години текстилна индустрия. Участниците са..

публикувано на 30.09.24 в 14:17

Поетичен диалог с Господ в дебютната стихосбирка на Екатерина Капрова

„Това си е между мен и Господ“ е заглавието на първата стихосбирка на Екатерина Капрова. Тя се появява след две книги с разкази „Роуз вълшебната ми кръстница“ и „Роуз и други вълшебни кръстници“, които критиците определят като „магически реализъм“...

обновено на 30.09.24 в 14:09
Мария Мутафчиева

Започва осмото издание на Националния поетичен конкурс „Непознати улици“

Националният поетичен конкурс „Непознати улици“ за осма поредна година предизвиква учениците от цялата страна да изпратят свои стихове на свободна тематика. В него могат да участват  пишещи момичета и момчета от VII до XII клас. Началото е..

публикувано на 30.09.24 в 12:30

Представят книгата на Агоп Мелконян "Душата на арменеца" в библиотеката

Последният труд на Агоп Мелконян под заглавие „Душата на арменеца:  Очерци за историята на арменската литература” ще бъде представен в Регионалната библиотеката на Бургас от 18.30 часа. Книгата включва лекциите на известния писател-фантаст,..

публикувано на 30.09.24 в 09:41

Започва "Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас"

XIII издание на традиционния национален фестивал „Сребро в косите, песен в душите край морето на Бургас“ ще се проведе днес и утре - 1 октомври, в Културен дом НХК. Всяка година Бургас отбелязва Международния ден на възрастните хора с този мащабен,..

публикувано на 30.09.24 в 09:35