Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Румяна Денева: Читалището в Карнобат е гордост за града

Снимка: Anton Angelov

Читалището в Карнобат е гордост за града. Това смята, Румяна Денева, секретар на читалище „Димитър Полянов 1862“ – Карнобат, в ефира на предаването „Гларуси и шамандури“.

„Усещам го в отношението на много от хората, които са част от обществения живот. Това е първото читалище в Бургаска област. На връх Нова година се събират 20 видни карнобатски граждани и решават да създадат читалище. Година преди това е създадено такова в Сливен.

Събират се, събират по 20 гроша дарение и основават Читалището. Така се започва, купуват първите книги и оттогава дейността му е прекъсвала само по време на войни.“

Румяна Денева припомни, че Карнобат празнува своя празник на 26 септември, когато се отбелязва празник на храма „Св. Йоан Богослов“.

„Тук са родени много хора на духа – писатели, художници. Това дава повод за гордост. Карнобат винаги е бил особен център – град на кръстопът, в който са се събирали изключително много хора. Обмен не само на стоки и капитали, но и на идеи. Това провокира създаването на една особена атмосфера на хора, които са били с по-различно виждане към света.“

Един от ярките примери е художникът Бенчо Обрешков, който спечелва Гран при в Париж през 1937 година.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският театър иска яснота за финансирането след пандемията

Културните институции нямат никаква яснота как ще бъдат субсидирани след като изтече разписаното при извънредната пандемична обстановка. За това алармира директорът на драматичния театър "Адриана Будевска" Борислав Чакринов: "Нямаме нов правилник за работа. Не сме наясно даже дали се водим по този вече спрян закон, който ни гарантираше поне..

публикувано на 06.10.22 в 15:39

Световноизвестният илюстратор Ясен Гюзелев открива изложба в Бургас

Бургас ще посрещне един великолепен съвременен художник - Ясен Гюзелев. Творбите му обират овациите не само на всеки разгърнал илюстрираните от него любими книжни издания, но и на критиците по цял свят. Неговата изложба на графики ще отвори врати на 8 октомври от 17.00 часа , ет.1 в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Авторът ще уважи..

публикувано на 06.10.22 в 13:58

Диана Саватева: Културните събития в Бургас стават все повече

Литературни премиери, празник на поезията и прозата, авторски рецитали, творчески срещи и прожекции на филми предстоят в пъстрата есенна културна програма на община Бургас. Започна двадесет и шестото издание на Есенните литературни празници, интересни срещи и вълнуващи вечери предстоят и на петото издание на Фестивал на изкуствата Порт Прим..

публикувано на 06.10.22 в 12:26

Пиесата „Без асансьор“ за първи път на бургаска сцена

За първи път в Бургас ще бъде показана пиесата на Себастиен Тиери „Без асансьор“. Изненадващи, непредвидими, остроумни, пиесите на Тиери понякога са на ръба между смеха и отчаянието, но победата винаги е за смеха. Великолепната четворка от Малък градски театър – Герасим Георгиев – Геро, Филип Аврамов - Фицата, Мак Маринов и Леонид Йовчев, под..

публикувано на 06.10.22 в 11:03

Започва второто издание на „Фестивал на младите в изкуството”

Второто издание на инициативата „Фестивал на младите в изкуството” ще се проведе от 03 до 09 октомври в Бургас и отново ще предложи литература, изобразително изкуство, кино и музика. Събитието ще бъде открито днес, 04 октомври, от 18.00 часа в Магазия 1, Филиал на НХА - Бургас. Тази година фестивалните локации са пет – Магазия 1, Графична база..

обновено на 06.10.22 в 10:56

Представят книгите „Чудна лятна нощ“ и „Десет пиеси“ днес в Бургас

Вторият ден на фестивала за изкуства Порт Прим Арт фест включва днес представяне на книгите „Чудна лятна нощ“ и „Десет пиеси“  на Яна Борисова. Срещата с нея ще е в Дома на Нефтохимика от 17 ч. при вход свободен, След това ще бъде представена театрална постановка по неин текст, съобщи творческият директор на фестивала Стефан Божков. „Място, наречено..

публикувано на 06.10.22 в 09:48

Почина актрисата Елена Начева

Почина актрисата Елена Начева, съпруга на актьора Кръстю Лафазанов. Тя е родена в Бургас, завършила е актьорско майсторство за куклен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Работила е и в Народния театър "Иван Вазов". Театралния си дебют прави през 1985 г. в ролята на Циганката в "Чувалът с картофи" в Добричкия куклен театър "Дора Габе"...

публикувано на 06.10.22 в 08:33