Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина голямата българска актриса Стоянка Мутафова (АУДИО)

| обновено на 06.12.19 в 14:58
Стоянка Мутафова
Снимка: Ани Петрова

Голямата българска актриса Стоянка Мутафова почина.

Легендата на българския театър се възстановяваше след тежка операция. 97-годишната актриса беше хоспитализирана във Военномедицинска академия.

"Тя е един от най-ерудираните и интелигентни хора, с които съм се срещал", заяви Владимир Пенев пред Нова телевизия, след като научи тъжната вест за кончината на голяма актриса.

Родена е на 2 февруари 1922 г. в София. Баща ѝ Константин Мутафов е драматург в Народния театър „Иван Вазов“. Роден е в град Русе, където малката Стоянка често гостува в своето детство. През 1941 г. завършва Първа софийска девическа гимназия. Завършва класическа филология в Софийския университет „Климент Охридски“, Държавна театрална школа към Народен театър „Иван Вазов“ в София (1946 – 1947) и театралния отдел на Академията за изкуства в Прага, Чехословакия (1947 – 1949). От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. в Народния театър. Тя е сред основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 до 1991 г., след това в Драматичен театър „Адриана Будевска“ в Бургас – от 1991 г.

Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова.

На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада, Германия, Нидерландия, Швейцария и Великобритания.

На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци. Кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.

Поклон пред паметта ѝ! 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бардът Асен Масларски гостува с авторски концерт в Бургас

Асен Масларски ще гостува в Бургас с авторския си концерт „Бардът“. Той ще се проведе в клуб „Модерен театър“ на 29 май от 19.30 ч. Проявата е част от XVIII – тото издание на Международния литературен фестивал „Свято слово“.   Със събитието музикантът, поет, композитор и радиоводещ Асен Масларски отбелязва своята 65-годишнина. Той..

публикувано на 23.05.24 в 12:01

Община Бургас отличи 22 творци и екипи на културни институции (ВИДЕО)

Община Бургас отличи 22 творци и екипи на културни институции по повод 24 май. Събитието в навечерието на празника по традиция е на "Флората". Водещ бе певецът Стефан Илчев, който изпълни и емблематични песни от репертоара си, с които поздрави хората на културата и изкуството.  "Когато на едно място са събрани толкова бургаски творци няма по какъв..

обновено на 22.05.24 в 21:19

Откриха представителна изложба на възпитаници на ямболското училище "Св. Климент Охридски"

В навечерието на Деня на българската просвета и култура възпитаници на иновативно средно училище „Св. Климент Охридски“ подредиха свои творби в Дома на науката и техниката „Джон Атанасов“ в Ямбол. Идеята е изложбата да стане традиционна. В експозицията са показани творби правени през последните две години на ученици от 1 до 12 клас в многообразие..

публикувано на 22.05.24 в 20:24

Писателката Десислава Дюлгерян гостува в Библиотеката с новия си роман

Писателката Деси Дюлгерян ще представи днес, в 18.30 часа, в Библиотеката новият си роман „Равновесие“. Младата дама е автор на романите "Отвъд", "Преобразена" и "Ще пирувам с кръвта ти". В романа читателите ще открият пророчески тайни, болезнени интриги между кралства, неочаквани съюзи между врагове, безскрупулни Богове, гладиаторски битки на..

публикувано на 22.05.24 в 15:16

Близо 170 ще са участниците в ХХXII-ри "Фолклорен венец Божура"

Близо 170 ще сте участниците в ХХХII-рия в националния странджанско-тракийски събор "Фолклорен венец Божура", който ще се проведе на 25 и 26 май в едноименната местност. Организатори са Община Средец, Съюзът на Тракийските дружества в България и народно читалище "Пробуда-1897". Начело на инициативния комитет е кметът на..

обновено на 22.05.24 в 15:13

Конкурс на името на Борислав Чакринов ще търси талантлив млад режисьор

Студенти, завършващи режисура за драматичен театър, могат да участват в конкурс на името на дългогодишния режисьор и директор на ДТ „Адриана Будевска“ Борислав Чакринов - учител и ментор на голяма част от вече утвърдените имена от режисьорската гилдия в България.   Идеята е на Богдан Петканин,  временно изпълняващ длъжността директор на..

публикувано на 22.05.24 в 14:33

Пътуваща изложба представя отпечатъци от стъпки на изчезващи животни

Кампанията „Следи от изчезване“, която цели да отрази гласовете на изчезващите животни в българските планини, продължава пътя си в град Бургас и може да бъде посетена в културен център „Морско казино“ до 29-ти май от 10:00 до 18:00 ч., а входът е напълно безплатен.  До момента изложбата е посетена от над 1100 души в градовете София и..

обновено на 22.05.24 в 11:08