Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще остане ли мечтател архитект Бурулянов?

Новият главен архитект на Община Бургас вижда дупката на площад „Тройката” като модерно парково пространство с умни градски мебели, детски площадки, арт инсталации на кота 0 и подземен паркинг в изкопа. Това решение за старата градска язва посочва Емил Бурулянов в концепцията, с която спечели комисията и тя го посочи като най-подходящ за важния пост. Тя е озаглавена „Посока за Бургас 2020+20“ и е опакована в красива визуализация. В нея 36-годишният бургазлия, познат до момента с проекта за експозиционния център „Флора“ и иновативните соларни дървета и пейки, дава своята диагноза за градоустройството и представя визията си. Разработката стъпва солидно на настоящите проекти и посочва пътя за продължаването им.

Като решение на инфраструктурните проблеми в града той предлага повече кръгови кръстовища, отваряне на тупиковите улици като за пример дава такава възможност пресечната на улица „Кирил и Методий“ и „Славянска“,  пробив на „Фердинандова“ към „Индустриална“, а най-големият пазар „Краснодар“ да бъде реконструиран с подземен паркинг. Бурулянов смята, че трябва да се мисли в посока оптимизиране на кръстовищата в централната градска част като се изследват възможностите за естакадно преминаване поне на една натоварена лента, за да се избегне светофарната уредба.

Архитектът посочва, че няма да е възможно връзката Банево - Ветрен да се осъществи в пълен мащаб, ако не се разработи зона с преобладаващо жилищно застрояване в района след перспективната пътна връзка на пътищата I-6 и I-9 от източната страна, а зоната на  кварталите „Победа“ и „Акациите“ и морския й фронт, така и не се е социализирала заради тежките демографски проблеми, вместо да служи като мост и крайбрежна връзка на „Меден Рудник“ с централните част чрез велоалеи и крайбрежен булевард. Бурулянов е привърженик на синята и зелената зона, които според него са доказали своята ефективност с  желанието за присъединяване на нови и нови улици и райони. Той предлага разтоварване на паразитния трафик край Морска гара и в централните комплекси „Възраждане“, „Лазур“, и „Братя Миладинови“ чрез малък, но по-чест обществен транспорт.

Концепцията на Бурулянов предвижда превръщането на Бургас в туристическа дестинация за четирите сезона. Той смята, че провеждането на фестивал на архитектуарта „АрхиМория“ през октомври би подпомогнало това, както и отреждането на магазия 7 на Морска гара за панаирна зона „Бургас експо“. Ще помогнат и разработката на разпознаваеми лога и уникален калиграфски шрифт за имена на улици и табели. Архитектът смята, че за развитието на спа и балнео туризма е централна задача изработването на стратегия за утвърждаването на Минералните бани като център. Като интересна крачка в тази посока се предлага създаването на термален къмпинг.  Плаващи офис пространства и понтонни съоръжения не само от развлекателен, но и събитиен характер като нови възможности за включване на  Бургаските езера, крайбрежните и пристанищни зони в социалния живот на града предлага бургазлията.  

Концепцията вижда място още за увеселителен парк БургасЛенд, като се смята, че такъв може да бъде изграден чрез публично - частно партньорство, фестивал на уличното изкуство, графити арт фест на кейовата стена, Музей на Черно море и повече водни атракциони. „Недопустимо е регионален център, морски град с активен летен сезон, толкова леглова база и досег с курорти с леглова база от 150 хиляди легла да няма аквариум, делфинариум, океанариум“, посочва архитект Бурулянов. Зоната, в която той вижда потенциал е парк „Езеро“. В нея са предлага да има Музей на съвременното изкуство, модерна Ботаническа градина, но и зона за голф.

В плана има още целогодишна ледена пързалка, тренировъчна катерачна стена, панорамна въжена линия. В хоризонта си за Бургас в следващите 20 години архитектът вижда  още внедряването на умни стълбове, които да разбират кога да работят, да събират информация за финните прахови частици, да зареждат на мобилни устройства и инвалидни колички. Бурулянов се разгръща в тази посока с идеите за умна сметосъбираща градска мебел и роботизирани почистващи системи с вакуумни възможности, както и механизирани паркинг вендинг машини, които да паркират колите.

„Главният архитект може и трябва да бъде централен фактор в развитието на града, от една страна като Будител с личен пример, трезва преценка и смели очаквания, спазващ принципите, залегнали в нормативната уредба и прилагащ я отговорно и премерено, а от друга страна като Мечтател, гледащ в бъдещето, чийто решения за физическата среда, създават визии за развитие с хоризонт от десетки години напред”, се посочва още в печелившата концепция. Дали новият главен архитект на община Бургас ще остане Мечтател и Будител или тежката административна работа и апетитните интереси в сферата ще прекършат крилете му ще се види, защото е казано-по делата им ще ги познаете. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46