Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се решението на съда на 1 юни

Съдът заседава по делото за убийството на Димитър Стаматов-Мастара

| обновено на 26.05.20 в 17:31
Снимка: Свобода Атанасова




Бургаският окръжен съд заседава по делото за убийството през 2002 година на бизнесмена Димитър Стаматов–Мастара. Обвиняеми са Пламен Дишков като подбудител и Тодор Неделчев като помагач. Пледоариите трябваше да приключат в края на март, но заради въведеното извънредно положение, бяха отложени за днес. 

По време на заседанието бяха изслушани  пледоариите на държавното и частното обвинение. Бяха припомнени факти от самото начало на делото, което започна преди повече от 3 години след отлагане на няколко пъти. По делото соченият за физически екзекутор на Димитър Стаматов през ноември, 2002 година Бойко Стоянов,  изтърпя наказанието – лишаване от свобода за срок от 15 години и излезе предсрочно от затвора през 2015-та.
Двама от свидетелите дори вече не са между живите -  Мариян Георгиев–Марата и Димитър Видев–Релакса. По думите на  частното обвинение, адв. Иванка Синигерова, защитник на съпругата и сина на убития бизнесмен тя каза в очакване на решението на съда:

"Очакваме осъдителна присъда, минали са 17 години и половина, очакваме възмездие. Моите клиенти вече са изморени. Не може да се прогнозира каква ще бъде присъдата. Бургаският окръжен съд трябва да се съобрази с решшението на Португалския съд, който е предал Пламен Дишков, че наказанието не може да бъде по-тежко от 20 години лишаване от свобода. Това е било условието при предаването му на съд в България", посочи тя.

За разминаването на свидетелските показания с основния свидетел и извършител на убийството Бойко Стоянов, заговори защитата на двамата обвиняеми Пламен Дишков и Тодор Неделчев в техните пледоарии. Според адв. Калоян Кръстевич – гръбнакът,  на който се позовава съда в обвинението са показанията на убиеца, които не са хаотични, макар и взети само в рамките на дни са със значителни разминавания в неговите твърдения. Според адв. Валентин Калчев:


"Нищо не можем да кажем отсега. Можем да кажем, че ще направим всичко възможно да има положителен по отношение на нашия подзащитен резултат. Няма как да кажа какъв ще бъде резултатът, подписът няма да е наш", допълни той.


Не са събрани достатъчно доказателства. Това посочи и адв. Иван Яладжиев. По думите му за Тодор Неделчев, като негов подзащитник до този момент в процеса няма твърдение да е участвал като помагач в нещо, което не е извършил. Той отрече да има каквато и да е съпричастност към убийството на Мастара.  

Решението на съда ще стане ясно на 1 юни в 9:30 часа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поне 10 нови автомобила очакват ямболските пътни полицаи

Над 10 нови автомобила очаква да получи Регионалната дирекция на МВР в Ямбол, повечето от тях са предназначени за "Пътната полиция". Автомобилният парк на дирекцията се нуждае от цялостна подмяна, посочи директорът на ямболската полиция старши комисар Иван Русев: " Автомобилите, с които основно разполагаме, са от порядъка на 20-годишна възраст,..

публикувано на 04.07.24 в 14:48

Министерски награди за трима сливенски полицаи

106 полицаи и служители от Областната дирекция на МВР-Сливен бяха отличени по случай професионалния празник и 145 години от създаването на Министерство на вътрешните работи. Наградите са от министъра на вътрешните работи, главния секретар на МВР и преките ръководители на служителите. Тържествената церемония се състоя на площад "Хаджи Димитър".  Трима..

публикувано на 04.07.24 в 14:40

По-малко престъпления по морето, предизвикателство е пътната безопасност

Намаляване на криминалните престъпления по Южното Черноморие в началото на туристическия сезон отчете полицията в Бургас на официална церемония по случай професионалния си празник - 5 юли. Предизвикателство пред органите на реда е осигуряването на пътната безопасност при засиления трафик през сезона.  С повече туристи, но с..

публикувано на 04.07.24 в 12:33
Полицейска проверка в Бургас.

Полицията хвана трима пияни шофьори в Поморие, Синеморец и на пътя Бургас - Средец

Трима пияни шофьори задържаха вчера полицейски служители в Поморие, на пътя Бургас - Средец и Синеморец. Водач с 1,30 промила алкохол бил хванат още 6.08 ч сутринта в Поморие край магазин на верига хипермаркети. Спреният 54-годишен водач от Варна е отказал да даде кръв за химичен анализ и е бил задържан за 24 часа. Автомобилът му е иззет и е образувано..

публикувано на 04.07.24 в 08:26

Близо 9000 кутии контрабандни цигари откриха в LED панели на ГККП Лесово

Близо 9000 кутии контрабандни цигари откриха служители на митнически пункт Лесово в LED панели за осветление, превозвани с товарен микробус. Проверката е извършена при провежданата съвместна операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност" и..

публикувано на 03.07.24 в 09:55

Кола на 48-годишен бургазлия изгоря тази нощ в жк „Изгрев“

Автомобил на 48-годишен бургазлия изгоря тази нощ на паркинг до блок 86 в комплекс „Изгрев“. Сигналът за пожара е подаден около 1 часа.  Установено е, че лекия автомобил изгорял в двигателния отсег и арматурното табло в купето.  Причините за пожара, както и стойността на нанесените щети, са в процес на установяване. Работата по случая..

публикувано на 03.07.24 в 08:58

Потушиха пожар в помещение за спално бельо в хотел в Слънчев бряг

Три помещения са засегнати след пожар в хотел в Слънчев бряг през нощта на 2 юли, съобщават от полицията.   Няма пострадали туристи или хора от персонала.  Огънят е възникнал в помещение за спално бельо. За осигуряване безопасността на гостите се наложило евакуирането им от всички крила на зданието.  Огънят е потушен от два противопожарни екипа и..

публикувано на 03.07.24 в 08:20