Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветниците решиха: Парцелът на „Христо Ботев“ и „Македония“ ще бъде продаден

Кристина Костова



С 35 гласа „за“ съветниците решиха да бъде продаден парцелът на ъгъла на улиците „Христо Ботев“ и “Македония“ в бургаския комплекс „Възраждане“. По-рано днес недоволни жители връчиха петиция против продажбата и бъдещото строителство в района. 

В петицията живущите в съседните два блока настояват да се запазят зелените площи и да не се строи поредната сграда в централната част на града. Кристина Костова заяви желанието на съседите й: 

"Зелено петно, което да се залеси с широколистна растителност, които малко от малко да ограничат шум, изгорелите газове и праха"

Живко Димитров от дирекция „Управление на общинската собственост“ към администрацията разсея съмненията за високо строителство в района:

"Подробният устройствен план предвижда 4 етажа свободно стояща сграда с отстояние от 3 метра от всички регулационни граници на имота, тоест в основата ще е приблизително 100 квадрата". Димитров уточни, че зелените площи трябва да бъдат 30%. Освен тях, съветникът Милен Ненчев, който е и шеф на РДНСК посочи, че жителите ще получат и още придобивки.

"Да, появява се сграда, но се появява и паркинг от 8 места, който към настоящия момент е нестабилизирана настилка. Поява се площ за озеленяване, която към момента я няма", каза Ненчев. 

След тези разяснения, докладната получи подкрепата на 35 от съветниците, шест бяха против и шест въздържали се. 

Чуйте повече в репортажа в звуковия файл:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

А сега накъде? Изборно студио след вота 2 в 1 по БНР-Бургас от 20 часа

А сега накъде? Първите резултати и коментари на изборите 2 в 1 за Народно събрание и Европейски парламент, очаквайте в изборното студио на БНР-Бургас от 20 до 22 часа.  В първия час наши събеседници ще бъдат отличните математици и анализатори адвокат Момчил Момчилов и изкушеният от политиката писател краевед Митко Иванов. С тях ще говорим за..

публикувано на 07.06.24 в 14:29

Георги Тошев: Не бъдете пасивни, а гласувайте!

Гласуването на избори е право, но и граждански дълг, в това е убеден журналистът и продуцент Георги Тошев. Той е категоричен, че винаги отива до урните, за да даде своя глас и го прави за кандидат, който смята, че е достоен да го представлява. „Много често чувам разочаровани приятели, имат основание! Всеки има основание да бъде..

публикувано на 07.06.24 в 12:59

Анкета сред избиратели в Ямбол показа "вяла" предизборна кампания

  Като „вяла“ избирателите в Ямбол определиха предизборната кампания за вота 2 в 1 за Народно събрание и Европейски парламент в неделя. Събития на открито, като част от предизборната кампания, липсват. Жителите на града споделиха, че им е омръзнало от избори. До урните ще отиде отново твърдия електорат на партиите, смятат хората. "Виждам само..

публикувано на 07.06.24 в 10:46
Одрин

Прогноза: В Одрин ще има висока активност на изборите 2 в 1

В Одрин ще има висока активност на изборите за народни представители и членове на Европейския парламент в неделя, прогнозират за БНР представители на българските изселници в турския град. Очаква се българските изселници, които са в Одрин, активно да гласуват на вота в неделя, посочи Мустафа Акан, който е представител на изселническата организация..

публикувано на 07.06.24 в 08:40
Тодор Галев

Тодор Галев: Мнозинството от българите вярва, че САЩ и ЕК ще се намесят в изборите

По-голяма част от българското население смята, че чужда намеса в изборите за Европейски парламент и в националните избори на 9 юни може да дойде от правителството на САЩ. На второ място се посочва Европейската комисия. Много по-малко българи смятат, че подобна намеса може да дойде от Русия или от Турция. Това регистрира проучване на Центъра за..

публикувано на 06.06.24 в 12:30

платена публикация
Емил Соколов: Целта ни е да рестартираме диалога с хората

Всяка община има свои собствени проблеми, но много често те се преповтарят. За морските общини големият въпрос е,  че туристическият сезон е твърде кратък и няма достатъчно работна ръка, посочи Емил Соколов , кандидат за депутат от листата на „Продължаваме промяната - Демократична България“ за Бургас. „Има сериозни инфраструктурни..

обновено на 06.06.24 в 11:53

Последен срок за образуване на секции в затворите, социалните и здравните заведения

Изтича днес последният срок, в който ръководителите на лечебни заведения, домове за стари хора или други специализирани институции за предоставяне на социални услуги и капитаните на плавателните съдове под българско знаме образуват избирателни секции за вота в неделя – 9 юни. Това информира Централната избирателна комисия. Условието е да има поне 10..

публикувано на 06.06.24 в 08:44