Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според прокурори върху тях има политически натиск

Позиция на прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас, в отворено писмо до медиите се посочва:

"Уважаеми дами и господа, с тази позиция ние прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас, изразяваме категоричното си несъгласие с упражнения последните дни безпрецедентен политически натиск спрямо Прокуратурата на Република България.

Ежедневно наблюдаваме изявления на българския президент насочени срещу главния прокурор г-н Иван Гешев и действията на прокуратурата, а на 11.07.2020 г. президентът поиска оставката на главния прокурор, което бе направено чрез всички медии и пред цялото българско общество. Г-н Радев е български гражданин и като всеки българин има право да одобрява или не действията на прокуратурата.

Неприемливо е обаче неговото мнение да бъде изразявано в качеството му на български държавен глава, олицетворяващ единството на нацията и върховен главнокомандващ на българските въоръжени сили. В българската конституция изрично е записано, че Съдебната власт е независима от всякакви политически и други странични интереси.

Като държавен глава г-н Радев би трябвало да гради мостове между институциите, а не с поведението си да руши доверието в тях. Припомняме на г-н Радев, че българската прокуратура е институция с повече от 140 годишна история. През всичките тези години тя е била стожер на борбата с престъпността, независимо дали това се е харесвало на един или друг политик.

Изказването на г-н Радев, с което той поиска оставката на българският Главен прокурор, не може да бъде определено по друг начин освен като безпрецедентен опит да бъде нарушена конституционно установената независимост на съдебната власт, в частност на Прокуратурата на Република България.

Всеки от нас, прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас, има над 20 годишен стаж като магистрат. През всичките тези години никога не имало толкова тежък опит прокуратура да бъде уязвена от български президент или друг политик, разполагащ с определена власт за периода на своя мандат. Поради тази причина ние прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас не можем да останем равнодушни към случващото се. Ето защо считаме себе си за длъжни да информираме Вас представителите на български и международни институции за случващото се в демократична България през 2020 година, повече от 13 години след като страната ни стана пълноправен член на Европейския съюз.

В заключение заявяваме, че и за напред ще реагираме остро на всеки опит да бъде накърнена независимостта на Прокуратурата на Република България, независимо дали е осъществен от български президент, български премиер или други политици."







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържаха над 40 хил. кутии контрабандни цигари на "Лесово"

Задържаха 40 400 кутии контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил на ГКПП – Лесово, съобщават от МВР. Нарушението е разкрито в рамките на съвместна операция на ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и Националната агенция за приходите с цел противодействие на контрабандата, при която на различните..

публикувано на 03.05.24 в 11:48

Петгодишно дете пострада при пътен инцидент в Бургас

Петгодишно дете е пострадало при пътен инцидент, станал в Бургас на 1 май, съобщи Областната дирекция на МВР в града.  Момиченцето изскочило внезапно на улица «Славянска» и било ударено от товарен автомобил, управляван от 61-годишен бургазлия.  Детето от Средец е с фрактура на дясната подбедрица. Няма опасност за живота му. То е настанено в..

публикувано на 02.05.24 в 09:28

Бургас изпраща 2200 абитуриенти от 22 училища

Тази година Бургас ще изпрати рекорден за последните 6-7 години брой абитуриенти. 2200 младежи и девойки ще празнуват завършването на училищния етап от своето образование. За сравнение през 2023 г. те бяха 1790, а през 2021 г. - 1487. Това стана ясно на междуинституционална среща в Община Бургас с представители на общинската администрация, ОД на МВР –..

публикувано на 30.04.24 в 14:45

6 години затвор за шофьора причинил смъртта на баща и двете му деца в Айтос

Присъда от шест години „лишаване от свобода“ потвърди Апелативният съд в Бургас за водач, причинил пътен инцидент в Айтос. Случаят е от 13 септември 2021 година, като тогава загина баща и две малолетни деца, а друг е пострадал тежко.  Тежка катастрофа в Айтос взе три жертви Товарният автомобил с полуремарке е превозвал 39 734,15 кг. пшеница...

публикувано на 30.04.24 в 14:23

Забраняват игралните зали в малките населени места

Забраняват се игралните зали в населени места до 10 000 души с изключение на пограничните градове и курортите, реши на второ четене бюджетната комисия. С текстовете, които по-късно ще бъдат гледани и в пленарна зала, се забранява рекламата на хазарт в медиите. На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите Билбордовете ще са..

публикувано на 30.04.24 в 11:50
Снимка: Архив

Предават на съд мъж, обвинен в умишлено убийство в село Прилеп

Окръжната прокуратура в Бургас предаде на съд мъж, обвинен в умишлено убийство  на 57-годишен човек. Престъплението е извършено на 28 август миналата година  в село Прилеп, общ. Сунгурларе.  По време на разследването е установено, че убийството е извършено чрез удар с нож в областта на левия прасец на пострадалия. По този начин е причинена рана, с..

публикувано на 30.04.24 в 11:34

Жена е с опасност за живота след катастрофа на пътя Люляково - Вресово

67-годишна жена е с опасност за живота след катастрофа на пътя между руенските села Люляково и Вресово, съобщават от полицията. Тя е настанена в отделение "Реанимация" на бургаска болница с множество фрактури на прешлени, тазобедрена става, ребра, фемур и патела. При десен завой шофьор на товарен автомобил е загубил контрол над превозното средство заради..

публикувано на 30.04.24 в 08:58