Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват наградата „Емил Чакъров“ на маестро Ивайло Кринчев

| обновено на 25.08.20 в 10:07
Снимка: Държавна опера С. Загора

С тазгодишната награда „Емил Чакъров“ ще бъде удостоен маестро Ивайло Кринчев. Той завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София със специалностите „Хорово дирижиране” в класа на  проф.Лилия Гюлева и „Оперно-симфонично дирижиране” при Димитър Манолов и проф. Иван Вульпе. Участва в майсторските класове по симфонично дирижиране  под ръководство на  проф. Иля Мусин, Санкт Петербург и проф. Карл Остерайхер, Виена. От 1990 г. до 1996 г. е диригент в Бургаска опера и Бургаска филхармония, а от 1996 до 1999 г. е и директор на Бургаска опера. Той е и един от основателите и участниците в първото издание на музикалните празници на името на Емил Чакъров. Гостувал е на много симфонични оркестри и оперни театри в България, Румъния и Сърбия. Има записи за БНР и БНТ.

От 2002 г. има ежегодни изяви в Южна Корея. От 2015 г. е главен диригент на Старозагорска опера.

Наградата ще бъде връчена официално по време на спектакъла „Хубавата Елена”. Той ще се играе на 25-и август, вторник, от 20.00 часа, на сцената на Летен театър – Бургас. 

Наградата "Емил Чакъров" е учредена през 2011 г. и по традиция се връчва по време на Бургаските музикални празници. Първият ѝ носител е цигуларят Минчо Минчев.

С комичната опера в две действия от Жак Офенбах официално ще бъдат закрити Бургаските музикални празници. Те са осъществени от Държавна опера — Бургас, с партньорството на Община Бургас. 

Режисьор е доц. д-р Александър Текелиев, сценографията е на Борис Стойнов, художник на костюмите е Цветанка Петкова-Стойнова, диригент на хора – Невена Михайлова, хореографията е на Гриша Роглев, концертмайстор е Йордан Ковачев, помощник-режисьор – Петър Тихолов.  

Зад диригентския пулт дебютно в заглавието застава Цанислав Петков, който след блестящия си дебют в „Прилепът“ от Йохан Щраус-син, се очаква отново да повтори успеха си.

В ролята на Хубавата Елена, царица на Спарта, съпруга на Менелай, на сцената на Летния театър ще излезе прекрасното мецосопрано Йоана Кадийска. Като Парис, син на царя на Троя Приам, дебютира младият тенор Яни Николов, който  се справя отлично с вокалните и артистични предизвикателства на ролята. Менелай, цар на Спарта, ще бъде баритонът Йордан Христозов, който изгражда образа със свежо чувство за хумор и професионална вещина.

В ролята на Меркурий, бог-вестител, на сцената ще се представи Мирослав Димитров. Калина Попова дебютира като Юнона, царица на олимпийските богове, жена на Юпитер. Като Венера, богиня на любовта, ще се представи Лина Пеева. Полина Бахчеванова също прави дебютна роля – като Миневра, богиня на мъдростта, науката, занаятите и войната. Дебютна е и ролята на Калхас, Велик жрец на Зевс, известен със своите хитри ходове, за баса Диман Панчев.  Като Агамемнон, Цар на царете, ще видим  Бранимир Недков, баритон /дебют/. Партията на Орест, син на Агамемнон, ще изпълни сопраното Мария Цветкова-Маджарова. Като Ахил, тесалийски герой, цар на Фтиотис, дебютира басът Костадин Мечков. В ролитя на Аякс I и Аякс II ще видим Милен Динолов и Любомир Тодоров, като Филоком, прислужник на Калхас, на сцената излиза Николай Николов, като Бакхис,прислужница на Елена, ще видим Стефка Христозова.

В постановката участват и артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

Интервюто с маестро Ивайло Кринчев можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас празнува Летен Никулден

обновено на 09.05.24 в 15:37
Албена Петрович Врачанска

Млади музиканти от Люксембург идват за „СОЛиСиМи - Младежки музикални дни“

  Петима млади музиканти от Люксембург се включват в концерта „Звукът на Европа“, част от програмата на фестивала, насочен към младите „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“. Те са част от Асоциацията на начинаещите творци в малката европейска държава, основана от българския музикант и композитора Албена Врачанска...

публикувано на 09.05.24 в 12:56

Божана Славкова с арт инсталация за Деня на Европа в Бургас

Божана Славкова, създателката на еко арт инсталациите „Прегърната природа“ и „Промените си ти“, ще постави новата си инсталация „Форма на свобода“ в Младежкия международен център на Бургас днес. Откриването е от от 18 часа в сградата на улица  "Апостол Войвода" 14.  „Форма на свобода“ представлява 3D колаж от висящи предмети, събрани през..

обновено на 09.05.24 в 11:27

В петък обявяват победителите в Литературния конкурс „Петя Дубарова“

Предстои заключителният етап на  27-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. На тържествена церемония на 10 май, в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“, с начало в 18.00 часа, ще бъдат обявени победителите. Творбите на 150 участници от цялата страна в разделите поезия и проза са оценени от 5-членното жури на конкурса с..

публикувано на 09.05.24 в 10:35

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ празнува 155 години с голямо тържество и звездни гости

155 години от своето основаване празнува бургаското училище „Св. св. Кирил и Методий“. Сред събитията, като част от честванията, са изложби, експозиции, турнир по боче, училищен вестник и бюлетин, както и иновативна escape room /ескейп стая/ и тържествен концерт, който ще се състои днес на площада пред най-старото училище в града...

публикувано на 09.05.24 в 08:00

Росица Петрова: Фестивалът на детската книга в Сливен привлича все повече международни участници

Тридневният Национален фестивал на детската книга е градски празник, но и важен форум за бъдещето на литературата за деца. Част от програмата днес е кръглата маса  „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература – трансформации и послания“. Форумът е с международно участие тази година.  Представят се 17 доклада на участници..

публикувано на 08.05.24 в 14:52

Започна Националният фестивал на детската книга в Сливен

Национален фестивал на детската книга в Сливен започна днес. Откриването на 26-ото издание бе във фоайето на ДТ „Стефан Киров“ по традиция с концерт. Началото на тридневната програма обяви кметът Стефан Киров, който приветства гости и участници: „Детските книги – където се ражда магията, вълшебният свят, където всичко е възможно и чудесата стават..

публикувано на 08.05.24 в 14:44