Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как заметохме културата под килима

Снимка: Тетрално-музикален център/Фейсбук

Може ли килим трета употреба да се дари на културна институция и съответната институция да пише благодарствени писма с посттоталитарен патос за това дарение? Може, разбира се, у нас всичко е възможно да се случи, защото сме страната на неограничените възможности.

„Във връзка с 60-та годишнина на театъра в Кърджали със съдействието на г-жа Цвета Караянчева, председател на 44-то Народно събрание на Република България, Театрално-музикален център - Кърджали получи 6 броя килими. Те идват от сградата на парламента, като преди това са били в Министерски съвет

Това се казва в съобщение на страницата на Театрално - музикалният център. Те поместват с възторг, който мнозина сигурно биха определили като „телешки“, това съобщение, заедно със снимка на, предполага се, една част от дарението, положена във фоайето, под диван и два фикуса. Благодарностите за това дарение не свършват. Поместено е и част от благодарствено писмо на директора на институцията Гълъб Бочуков, изпратено до Народното събрание.

Убеден съм, че тези уникални килими ще създадат допълнителен уют и неповторима атмосфера в нашия театър

Уникални килими, трета ръка, дарени със съдействието на председателя на Народното събрание. Толкова ѝ трябва на културата у нас. Едни протъркани черги, под които да се заметат проблемите, а ние да се радваме на уюта, създаден със съдействието на първия човек у нас (защото България, все пак, е парламентарна република). Преди месеци един човек и неговите служители шиеха до късни доби маски за бабите и дядовците по селата, които нито можеха да си купят, нито имаше от къде. (вижте повече тук) Човекът чак се възмути като му предложих да направим интервю с него. Когато хората искат да направят добро, често не държат да парадират с това. Но директорът на кърджалийския театър държи да се похвали, че са му харизали шест килима. Па били те и трета употреба. Политик ги е газил, все пак, не случаен човек, плебей някакъв. 

За съжаление, голяма част от гилдията ни в сферата на културата е в два основни лагера у нас. Тази, която държи да се хареса на властта; тази, която и килими трета ръка (или трети крак, не знам как е по-точно) да ѝ дадат, ще е радостна. Защото идва от властта, защото е безплатно и защото е удобен начин да се покажем като верни. Без значение коя е властта. А другите. Е, другите са като Радой Ралин, ходещи голи и боси, както разказват негови съвременници, чакащи времето да се промени. То се промени, ама ние – не.

А опитът за кризисен ПиАр, че тези килими били толкова ценни, че театърът ги искал, че щял да ги ползва за реквизит, никак не кореспондират с гордата снимка на един килим, под един диван, във фоайето. Там, където и случайни могат да стъпят на това национално богатство, дарено, със съдействието на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Която, преди време, каза пред бТВ относно увеличаването на депутатските заплати:

“Вдигаме ги, защото една трета от заплатата си дарявяме! И сега трябва и по места да даряваме“.

Така че – таз година употребяван килим за театъра, а догодина – чисто ново чердже. Хаирлия да е!

-----------

Текстът е авторски коментар. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бардът Асен Масларски гостува с авторски концерт в Бургас

Асен Масларски ще гостува в Бургас с авторския си концерт „Бардът“. Той ще се проведе в клуб „Модерен театър“ на 29 май от 19.30 ч. Проявата е част от XVIII – тото издание на Международния литературен фестивал „Свято слово“.   Със събитието музикантът, поет, композитор и радиоводещ Асен Масларски отбелязва своята 65-годишнина. Той..

публикувано на 28.05.24 в 09:15

Започва „София филм фест в Сливен“

Откриват днес традиционния филмов фестивал „София филм фест в Сливен“. Тридневният кинофорум ще започне с българската лента „Защото обичам лошото време“ на режисьора Яна Лекарска, която ще представи филма пред сливенската публика. В ролите ще видите Неда Спасова, Владимир Михайлов, Боряна Пунчева, Елени Декидис, Веселин Ранков, Иван Бърнев. Прожекцията..

публикувано на 28.05.24 в 09:00

В Ямбол започват събитията за празника на града

С изложбата „Български владетели и исторически битки“ започват проявите, свързани с празника на Ямбол - свети Дух.  С възстановка край Средновековната крепост  до Градския парк и творбите на  художниците Николай Русев и Марина Варенцова-Русева ще започнат  проявите, посветени на Деня на Ямбол, който тази година се отбелязва на 24 юни. Експозицията..

публикувано на 28.05.24 в 08:45

Започват майските срещи на славянските творци в Бургас

XVIII издание на  фестивала „Свято слово –майски срещи на славянските творци“ се открива тази вечер от 18 часа в Дома на писателя в Бургас. Основен организатор е НЧ „Любен Каравелов“ в партньорство със Сдружението „Бургаска писателска общност“, финансовата подкрепа на Община Бургас и частни дарители. "Свято слово" очаква гости от..

обновено на 27.05.24 в 13:17

Михаил Билалов гостува в Бургас на 28 май с моноспектакъла си БУМ-БУМ

Постановката е посветена на еволюцията на престъпното мислене.  Какви са куриозите и забавните моменти, с които са изпълнени житието и битието на един подземен бос? Това ще покаже Михаил Билалов на 28 май 2024 (вторник) от сцената на Културен дом НХК в „Бум-Бум. Еволюция на престъпното мислене“. Комедийният моноспектакъл е с автор Ваня Николова,..

публикувано на 27.05.24 в 12:16

„Destiny Quartet“ с концерт-спектакъл „Любов без граници“ в Бургас

 „Любов без граници“ е най-новият концерт-спектакъл на „Destiny Quartet“. Момичетата се готвят за среща с публиката в Бургас, където днес ще представят концертната си програма. Мястото е Културен дом НХК. Гергана Алексиева, Венета Гудева, Александрина Митева и Мая Михайловска ще зарадват почитателите си с любимите на всички „Ел Чокло“, „Бетовен..

обновено на 27.05.24 в 07:46

Творческа работилница и концерт на Международния танцов фестивал „Приятелство без граници” в Сливен

Вторият ден на XXV Международен детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” започна на Късноантична и средновековна крепост „Туида“ в Сливен. Там днес се проведе „Творческа работилница“ за участниците във фестивала. Община Сливен организира изненада за всички състави. На сцената на „Туида“ „Лятно театро“ на „Малка театрална..

публикувано на 26.05.24 в 15:03