Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаски художници откриват изложба в памет на големия майстор - печатар Георги Велков

"Графични срещи край морето"е името на художествения проект, който събира в екип петима бургаски художници: Добрин Вътев, Димо Колибаров, Георги Петков, проф. Светозар Бенчев и Кръстьо Тодоров. Експозицията ще бъде подредена в зала "Ал. Г. Коджакафалията" на КЦ "Морско казино" и открита за разглеждане от 18.00 часа на 22 октомври /четвъртък/. Инициативата се реализира с подкрепата на Община Бургас по програма за съфинансиране на културни проекти.

Всеки един от бурагските майстори ще представи по два графични листа. Колекцията от десет графики ще бъде свидетелство за доброто партньорство между Дружество на художниците - Бургас и Национална художествена академия - филиал Бургас. Експозицията се посвещава на големия бургаски майстор-печатар Георги Велков /1947-2020/, последният ундрукер, един от най-добрите майстори  в занаята. Той работи 30 години тази уникална графична технология - литография в Графична база "Тодор Атанасов" в Бургас.

"Всички, които познаваха бай Георги, със сигурност ще го помнят като човек с голямо сърце и усмивка. Изключителен професионалист, печатал изкуството на най-големите творци в България. Нека е вечна паметта му" коментира Добрин Вътев, който е основен двигател на проекта.

Проектът "Графични срещи край морето" показва сътрудничеството между две от най-значимите и мащабни организации в регионален и национален мащаб, добрите практики в създаването на изящни произведения, представянето пред публика и педагогическите процеси в работата със студентите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас изпраща представител на фестивала на изкуствата в Германия

Петима членове на Българската фестивална асоциация (БФА), сред които са и представители на Бургас, ще се включат в Годишната среща на фестивала на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) в Узедом, Германия. От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна..

публикувано на 12.05.24 в 12:41

„Destiny Quartet“ с концерт-спектакъл „Любов без граници“ в Бургас

 „Любов без граници“ е най-новият концерт-спектакъл на „Destiny Quartet“. Момичетата се готвят за среща с публиката в Бургас, където на 27 май ще представят концертната си програма. Мястото е Културен дом НХК. Гергана Алексиева, Венета Гудева, Александрина Митева и Мая Михайловска ще зарадват почитателите си с любимите на всички „Ел Чокло“, „Бетовен..

публикувано на 11.05.24 в 15:02

16-годишна ученичка от НГДЕК е носител на голямата награда от конкурса "Петя Дубарова" (ВИДЕО)

Силвия Алексиева е носител на Голямата награда и първото място в раздел "Поезия" в Националния литературен конкурс "Петя Дубарова". Тя е на 16 години и е ученичка в НГДЕК "Св. Константин Кирил Философ", София.  Победителят получава пластиката „Полет“ на Ненчо Русев.  Първото място в раздела за проза е за Моника Атанасова на 15 години от Варна...

обновено на 11.05.24 в 00:10

С концертна премиера на бургаския композитор Петя Тончева стартира "СОЛиСиМи" (видео)

С концертна премиера на произведенията на бургаския композитор Петя Тончева, стартира първото издание на "СОЛиСиМи – Младежки музикални дни". Той беше със заглавие „Музикални багри и ритми“. В двучасовата програма прозвучаха нейни авторски творби, изпълнени от възпитаници на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров“,..

публикувано на 10.05.24 в 22:11

Община Бургас със становище относно избора на нов екип на списание "Море"

Изборът на ново ръководство на Сдружение „Бургаска писателска общност“ и нов редакционен екип на списание „Море“, съответно и на алманаха, предизвика реакция сред творческите среди у нас. Причината е, че извън екипа остава досегашният редактор Иван Сухиванов. Български творци публикуваха писмо, в което изразяват опасенията си относно направените..

публикувано на 10.05.24 в 17:36

„Любов, шампанско и… още нещо“ във вторник

На 14 май от 19 часа в залата на Държавна опера – Бургас ще представи пищната сценична продукция „Любов, шампанско и… още нещо!“. Богатата програма на оперетната гала включва популярни и обичани от широката аудитория произведения, с красива музика и изпълнители, в съчетание с балет и празнично настроение. Впечатляващият концерт спектакъл, представен..

публикувано на 10.05.24 в 16:28

БХГ "Петко Задгорски" с изложба на Стефан Марков

Поетични композиции, осъществени в акварел, гваш, смесена техника на ръчно приготвена от автора хартия, литографии, създадени в Графична база – Бургас и произведения маслена живопис, са включени в изложбата Стефан Марков /1940-2000/ , която ще бъде представена в Бургас. Експозицията, посветена на именития бургаски художник, познат за приятелите си като..

публикувано на 10.05.24 в 15:52