Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

При 100% въведени протоколи: 6 партии влизат в НС

Снимка: БГНЕС

В 45-ото Народно събрание влизат шест партии. Това сочат прогнозните данни на фирмата "Информационно обслужване" след вота в неделя на база 100% обработени протоколи на Секционните избирателни комисии в Районните избирателни комисии към 14.30 часа днес.
  • ГЕРБ/СДС - 26,18%
  • "Има такъв народ" - 17,66%
  • БСП за България – 15,01%
  • ДПС - 10,49%
  • Демократична България - 9,45%
  • "Изправи се! Мутри вън!" - 4,72%

Под чертата от 4% остава ВМРО с резултат от 3,64%.

БНО, с която на вота се яви Васил Божков – 2,95%.

Партия "Възраждане" е с 2,45% , Воля - НФСБ - 2,37%, "Републиканци за България" - 1,31%", Движение на непартийните кандидати - 0,53%, "Атака" - 0,49%. Партия АБВ - 0,46%

55 237 души са заявили, че не подкрепят никого.

От вота в чужбина най-много гласове печелят "Има такъв народ" (30,75%) и ДБ (17,56%), следвани от ДПС (13,17%). ГЕРБ и БСП получават съответно 8,7 и 7 процента.

На предишните парламентарни избори лидер във вота в странство беше ГЕРБ с 24,6 на сто, следвана от ДОСТ, БСП и ДПС.
Данните от протоколите на 35-те секции в Турция в неделя показват, че там са гласували близо 26 000 души - с около 5000 по-малко от изборите през 2017 година.
По данни на ЦИК всички районни комисии вече са приключили с обработката на секционните протоколи. Данните са междинни и предстои да се потвърдят повторно.
Районните избирателни комисии трябва да изготвят протокола от гласуването, да го сканират и да го изпратят в ЦИК, както и да го качат на интернет страниците си.


Срокът за предаване на изборните книжа отново в ЦИК е 48 часа. Но след приемането на последния секционен протокол. Това означава, че не само днес, но и утре РИК ще предават книжата си – а именно първите екземпляри от протоколите на секционните комисии, включително и на подвижните, флашките от машините, картите към тях и други протоколи.

Това е необходимо, за да може данните да се въведат повторно в изчислителния център на ЦИК и ако се открие несъответствие спрямо данните от първата обработка на протоколите, да се установи има ли грешка, каква е тя и да бъде отстранена.

След което не по-късно от 4 дни след края на изборния ден – в четвъртък вечерта, е срокът, в който ЦИК трябва да обяви получените гласове, разпределението на мандатите между партиите и коалициите.

Окончателните резултати се обявяват до 7 дни след края на изборния ден - в неделя, 11 април, вечерта. 

ЦИК ще може да обяви реалните резултати от проведения в неделя вот, след като повторно се въведат данните от секционните протоколи за проверка. 

Говорителят Димитър Димитров коментира по-рано днес пред БНР:

"Да имаме възможност да оценим има ли много грешки, няма ли много грешки при двете въвеждания. Идеята е да се сравнят, за да се създаде списък от различните числа, по които се произнася ЦИК с решение и така резултатът става краен".

Кога ЦИК ще успее да разпредели мандатите:

"Срокът ще бъде спазен, въпреки че има много съмнения, че ще стане бавно но останалото е техническа работа. Тя ще бъде приключена съвсем в срок".

Очаква се броят на недействителните гласове на тези парламентарни избори да е по-нисък:

"Машините не позволяват да има недействителен вот. Това е техническо зло".

Избирателната активност

"Тя вече се е появила и е такава, каквато е обявена - 47-48 процента, и е тази, която е отчетена", съобщи Димитров.

Този път на сайта на ЦИК могат да се видят и сканирани данни от всяка машина за гласуване.

Очаква се утре ЦИК да се занимава с отстраняването на несъответствията от протоколите. Очаква се също и броят на недействителните бюлетини на тези парламентарни избори да е по-малко заради използването на машините като този път се попълват и се сканират финалните протоколи от машините, които са достъпни.

След като предаде в ЦИК протоколите и фактите от машините от гласуването, председателката на РИК в Хасково Веселина Пенчева определи изборният процес като много тромав. Тя потвърди за многото грешки в секционните протоколи, посочи като причина освен обема на информацията, която се попълва, така и подмяната на членовете на секционните комисии:

„От 22-ри, когато трябва да бъдат назначени, до края на изборния ден се смениха три пъти почти основно. Ние обучаваме, дори и да е присъствено, след една седмица вече въобще това не са членовете, а съвсем други назначени. Грешките, където е гласувано с машини в протоколите са повече, не защото машините грешат, а защото протоколът е по-сложен. На всяка точка имаме един сбор от бюлетини и машини, което бърка секционните избирателни комисии. Ние имахме случай в секция, в която има машина не беше гласувал нито един избирател, а учудващо имахме комисия комисия, в която пък сто процента бяха гласували на машина, а никой не беше пуснал бюлетина“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Зафиров

Избраха Атанас Зафиров за временен председател на БСП

За временен председател на БСП е избран Атанас Зафиров. Той е от Бургас. От 2008г. е член на Националния съвет на БСП, от 2006г. областен координатор, а от 2010 г. областен председател на БСП Бургас. От началото на 2017г. е член на ИБ на НС на БСП. Бил е н ароден представител е в 42-ото, 43-ото, 45-ото, 46-ото, 47-ото, 48-ото и 49-ото Народно събрание...

публикувано на 15.06.24 в 14:32

ДПС взе мандат в Ямбол

ДПС  взе мандат в Ямбол, въпреки че партията е на седмо място по резултат в избирателния район. Без народен представител в областта остава  „Продължаваме промяната - Демократична България“.  Кметът на бургаското село Трояново, община Камено  - Димитър Николов спечели депутатското място по системата Хейър – Ниймайер при резултат за ДПС – 4,3% за района...

публикувано на 15.06.24 в 13:16

Бургаските депутати в новото Народно събрание

Бургас изпраща 14 депутати в 50-тото Народно събрание, след като Централната избирателна комисия публикува пълния списък на всичките 240 народни избраници. Най-голяма е групата на коалицията „ГЕРБ-СДС“ с четирима от Бургас. Това са Жечо Станков, Любен Дилов, Галя Василева и Андрей Рунчев. ДПС ще изпрати трима свои депутати - Севим Али, Ешереф..

публикувано на 15.06.24 в 11:42

Избират временен председател на БСП

Националният съвет на БСП ще проведе заседание днес. Решението е на Изпълнителното бюро на социалистите. На него ще бъде избран изпълняващ функциите на председател на столетницата, след като Корнелия Нинова подаде оставка.  Ще бъде определен и периодът, в който ще се проведе прекият избор за нов председател на партията.  С отворено писмо към..

публикувано на 15.06.24 в 08:33

ЦИК обяви депутатите, избрани за следващото НС (ОБНОВЕНА)

Централната избирателна комисия обяви с решение от снощи депутатите, избрани за следващото Народно събрание. Преди това прие заявленията на кандидатите, избрани в два район. Бойко Борисов ще е депутат от Пловдив, председателите на ДПС - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров избраха съответно Кърджали и Силистра. Кирил Петков и Асен Василев от ПП-ДБ..

публикувано на 15.06.24 в 07:35

Румен Радев ще обяви в понеделник кога свиква Народното събрание

В понеделник ще обявя кога ще свикам първото заседание на 50-ото Народно събрание, съобщи президентът Румен Радев в Казанлък. "Аз очаквам от изявления да се премине вече към диалог между политическите сили, коментира Радев изявлението на Борисов от днес за експертен кабинет. От тях зависи дали и какво управление ще имаме, чакаме този диалог да..

публикувано на 13.06.24 в 16:13

Борисов: Правителство ще има, ако премиерът е от ГЕРБ (ВИДЕО)

ГЕРБ ще излъчи преговорен екип за съставянето на кабинет, обяви лидерът на партията Бойко Борисов в първия коментар след вота 2 в 1. От понеделник ще поканят всички партии за разговори. Борисов е категоричен, че правителство може да има само с мандата на ГЕРБ, но без той самия да е премиер: "Единственият шанс да има правителство е всеки да надмогне..

обновено на 13.06.24 в 13:31