Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмовата награда Lux продължава да подпомага разпространението на европейското кино


В България се провеждат филмовите дни на Европейската награда LUX. Те са организирани от Бюрото на ЕП в страната ни. От тази година се променя системата за гласуване, като филмът победител ще бъде избиран както от  депутатите в Европейския парламент, така и от обществеността. 

Влогърът Крис Захариев е посланик на наградите в България. 

"Според мен това е най-вълнуващата част, защото всички могат да бъдат част от това огромно жури, което избира Филма на годината и получава тази награда Lux. Усилията са всички филмови награди, които са били в различните категории, да се обединят в една. 


Идеята подкрепя и кинорежисьорът и депутат в Европейския Парламент Андрей Слабаков.

"Аз не вярвам, че има човек, който прави филми, за да си ги гледа сам или с част от своите роднини. Изглежда напълно естествено гласът на публиката да е важен. Не говорим да се правят комерсиални филми. Трябва да се правят филми за хора, които мислят."

За първото издание на Наградата LUX на публиката бяха номинирани три филма: Тяло Христово на Ян Комаса (Полша, Франция, 2019 г.), Колектив на Александър Нанау (Румъния, Люксембург, 2019 г.) и Още по едно на Томас Винтерберг (Дания, Нидерландия, Швеция, 2020 г.)


За Андрей Слабаков фаворит е филмът "Още по едно".

"Лентата е на един датски режисьор, съратник на Ларс фон Триер. Това са хората, които направиха "Догма". Той е много добър режисьор и е естет. Филмът му е много любопитен и много интересен.

Крис Захариев е завършил кинорежисура в НАТФИЗ и също има своя поглед над лентите.

"И трите са много различни, много вълнуващи, едни от най-добрите филми за тази година.

Първият филм е на Томас Винтерберг "Още по едно". Той беше на София филм фест. Мисля, че много хора успяха да го видят, той е много нашумял. Драма за един учител, който се бори с търсенето на смисъл. Има и комедийни моменти, но е много човешки, много искрен филм. Той има няколко номинации за "Оскар". Самият режисьор е с номинация за режисура.


Другият филм е "Тяло Христово". Драматичен филм за един млад човек, който израствайки в сфера на престъпност, го пращат в интернат. Той бяга от там и се крие в една църква, където се представя за свещеник. Много истински и човечен филм за един млад човек, който търси своето място в този студен свят.


Най-неочакваният филм е на нашите съседи румънци.Документален филм, който се казва "Колектив". Той получи награда за най-добър документален филм на един от най-големите европейски фестивали. Той е филм разследване."


И  трите филма имат номинация и за наградата „Оскар“.

През последните повече от 10 години филмовата награда LUX спомогна за популяризирането на над 100 филма, подкрепяйки разпространението на европейски продукции и копродукции.

Въпреки това и депутатите и кино гилдия признават, че европейското кино е изправено пред езикови и дистрибуторски бариери.

За сравнение: през 2019 г. европейските кинотворци са продуцирали 1881 филма – над два пъти повече от направените в САЩ. Американските филми обаче представляват 63% от пазара в ЕС.

"Много голяма промяна настъпи в начина, по който Холивуд работи. Ние виждаме за втора поредна година, най-обсъждания филм на годината не е американски филм. Миналата година на "Оскарите" спечели южнокорейският "Паразит", а тази година е датският "Още по едно". Виждаме отваряне и на Холивуд, на американската публика към европейското кино, към човешките истории. Все повече се отварят към онова кино, което изследва душата и разказва едни други истории", смята влогърът Крис Захариев.


23 май е срокът, в който всеки европейски гражданин може да гласува за своя филм-фаворит на специалния сайт на наградите

Спечелилият филм ще бъде обявен на церемонията по връчване на Наградата LUX на публиката на 9 юни 2021 г. в Европейския парламент.


Репортажът е създаден като част от рубриката "Рестартирай Европа. По-силна - за теб", която се излъчва с финансовата подкрепа на Европейския Парламент. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорна магия озарява Китен в събота

Концертът "Озарени от магията на фолклора“ ще се проведе в събота, 18 май в концертната зала на НЧ "Свобода 1948" в Китен, община Приморско. Поводът е отбелязването на 10 години на Детска фолклорна формация "Урдовиза", а началото е от 16:00 часа.  Сред участниците във фолклорния концерт ще бъдат и Младежка вокална група "МОРСКИ ПЕРЛИ",които са..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Бургаската опера представя операта “Палячи” на Леонкавало

Операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало ще бъде представена утре вечер в Държавната опера. Диригент ще е маестро Иван Кожухаров.  Под неговата палка в главните роли ще се изявят солистите Мария Цветкова-Маджарова, сопрано, тенорът Даниел Дамянов, баритоните Марян Йованоски, Валери Турманов и тенорът Яни Николов. Заедно с тях на сцената..

публикувано на 16.05.24 в 14:09

Фламенко танци и испанска кухня ще са част от фестивала „Ибериа –Созопол“

Фестивалът „Ибериа –Созопол“ започва  днес в морския град. Официалното откриване е от 19.00 ч.  „Ще може да се насладите на испанската култура. Програмата включва техни състави, които ще танцуват, ще пеят, фламенко. Ще има кулинарен елемент. Фестивалът представя испанската култура и традиционна храна. Той ще е в три дни. В тези три дни ще бъдат..

публикувано на 16.05.24 в 11:29

Бургас ще е домакин на Черноморски международен литературен фестивал през юни

Бургас ще е домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал от 6 до 9 юни. Над 50 писатели, преводачи, литературни агенти и национални институции от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и България ще се съберат в морския град.  Организатор е Община Бургас, а домакин -Центърът за съвременно изкуство с библиотека „Пейо..

публикувано на 16.05.24 в 11:13

Над 40 картини на Стефан Марков представя изложба в Бургас

Бургазлии могат да се докоснат до творчеството на художника Стефан Марков  - Прочутият бургазлия е носител на много престижни отличия и излага в редица световни галерии. Над 40 картини на популярния творец представя изложба, подредена в градската художествена галерия „Петко Задгорски”. Творбите са в акварел, смесена техника на ръчно приготвена..

публикувано на 16.05.24 в 11:11

Симфониета Враца и три италиански сопрани с IL MONDO в Бургас

Симфониета Враца под диригентството на маестро Христо Павлов и три италиански сопрани - Елена Роси, Марика Франкино и Виола София Нисио гостуват днес в Бургас. Концертът е от 19 часа на сцената на военния клуб. Спектакълът IL MONDO включва микс от класически оперни арии, италиански мелодии, хитове от Бродуей и избрани произведения от световната..

публикувано на 16.05.24 в 07:38

Ето как бургаските писатели и поети ще отбележат 24 май

#СловотоИзвисява или „Словото спасява и извисява“ е най-новата инициатива на Бургаска писателска общност, реализирана в партньорство с Община Бургас. Идеята на събитието с кратки видео-послания бургаските поети и писатели от морския град и техни приятели от цялата страна да поздравяват четящите българи със стихове и откъси от белетристични творби в чест..

публикувано на 15.05.24 в 11:53