Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова експозиция в Природонаучния музей в Бургас

Нова постоянна експозиция, посветена на обитателите на Световния океан, вече може да се разгледа в Природонаучния музей в Бургас. Тя  показва голямото биоразнообразие в моретата и океаните, което е и силно застрашено от човешката дейност. Основната заплаха за морските обитатели, на която музеят акцентира, е замърсяването на Световния океан с отпадъци. Много учени днес прогнозират, че ако това замърсяване продължи със същите темпове, след 30 години в океаните ще има повече отпадъци, отколкото живи организми. За да не станат морските обитатели само музейни експонати, е необходимо хората да променят някои от ежедневните си навици и най-вече да намалят употребата на пластмасови изделия.

Работното време на Природонаучния музей на ул. „Константин Фотинов“ 30 е от вторник до събота от 9:00 до 17:00 ч. и в неделя от 9:00 до 14:00 ч.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

НЧ „Паисий Хилендарски 1928” организира фолклорен концерт в „Меден рудник“

Годишен концерт с участието на фолклорните школи към НЧ „Паисий Хилендарски 1928” от гр. Бургас ще се проведе на 30.05.2024 г. в к-с „Меден рудник”, в парка до бл. 128, пред пенсионерски клуб „Демокрация“. Началото е в 17.30 ч. Събитието дава шанс за изява на децата от фолклорните школи, които да представят изучените произведения през учебната..

публикувано на 28.05.24 в 13:28

Автори от 15 държави се представят в антологията "Преоткрити в словото“

Езикът на поезията събира в сборник произведенията на 42-ма автори от 15 държави. Съставител на антологията "Преоткрити в словото“ е бургаската поетеса Наталия Недялкова. Голяма част от поетите са сред участниците в Международния фестивал „Свято слово“ – Майски срещи на славянските творци, който се провежда ежегодно в Бургас. От литературния форум..

обновено на 28.05.24 в 12:37

Бардът Асен Масларски гостува с авторски концерт в Бургас

Асен Масларски ще гостува в Бургас с авторския си концерт „Бардът“. Той ще се проведе в клуб „Модерен театър“ на 29 май от 19.30 ч. Проявата е част от XVIII – тото издание на Международния литературен фестивал „Свято слово“.   Със събитието музикантът, поет, композитор и радиоводещ Асен Масларски отбелязва своята 65-годишнина. Той..

публикувано на 28.05.24 в 09:15

Започва „София филм фест в Сливен“

Откриват днес традиционния филмов фестивал „София филм фест в Сливен“. Тридневният кинофорум ще започне с българската лента „Защото обичам лошото време“ на режисьора Яна Лекарска, която ще представи филма пред сливенската публика. В ролите ще видите Неда Спасова, Владимир Михайлов, Боряна Пунчева, Елени Декидис, Веселин Ранков, Иван Бърнев. Прожекцията..

публикувано на 28.05.24 в 09:00

В Ямбол започват събитията за празника на града

С изложбата „Български владетели и исторически битки“ започват проявите, свързани с празника на Ямбол - свети Дух.  С възстановка край Средновековната крепост  до Градския парк и творбите на  художниците Николай Русев и Марина Варенцова-Русева ще започнат  проявите, посветени на Деня на Ямбол, който тази година се отбелязва на 24 юни. Експозицията..

публикувано на 28.05.24 в 08:45

Започват майските срещи на славянските творци в Бургас

XVIII издание на  фестивала „Свято слово –майски срещи на славянските творци“ се открива тази вечер от 18 часа в Дома на писателя в Бургас. Основен организатор е НЧ „Любен Каравелов“ в партньорство със Сдружението „Бургаска писателска общност“, финансовата подкрепа на Община Бургас и частни дарители. "Свято слово" очаква гости от..

обновено на 27.05.24 в 13:17

Михаил Билалов гостува в Бургас на 28 май с моноспектакъла си БУМ-БУМ

Постановката е посветена на еволюцията на престъпното мислене.  Какви са куриозите и забавните моменти, с които са изпълнени житието и битието на един подземен бос? Това ще покаже Михаил Билалов на 28 май 2024 (вторник) от сцената на Културен дом НХК в „Бум-Бум. Еволюция на престъпното мислене“. Комедийният моноспектакъл е с автор Ваня Николова,..

публикувано на 27.05.24 в 12:16