Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дариха архива на писателя Атанас Радойнов на новата библиотека „П.К. Яворов”

Семейството на бургаския писател Атанас Радойнов дари неговия архив на Бургаската библиотека „П.К. Яворов”, в навечерието на празника на българската книжовност, 24 май.

Атанас Радойнов (1934 – 2016) прекара почти целия си житейски и творчески път в Бургас. Той бе дългогодишен журналист и писател с общо 16 книги: романи, сборници с разкази, приказки за деца, селищни истории и посветени на Странджа пътеписи, в продължение на дълъг период от време председател на Бургаското дружество на писателите. Той е обявен за Почетен гражданин на град Бургас и носител на Националната литературна награда „Златния Пегас”. Негови текстове са превеждани на повече от пет езика: френски, английски, руски, турски, украински, сръбски и др.

Дарението съдържа негови ръкописи, грамоти и дипломи, както и над 200 книжни тома, подарени на писателя от негови литературни събратя от България, Португалия, Турция, Сърбия и др. с посвещения. От тези книги, по желание на семейството му, селищните истории за населени места от Бургаския край, написани от краеведи, ще постъпят в отдел „Краезнание” на Бургаската библиотека.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ансамбъл „Филип Кутев“ с мащабен концерт в Бургас

Ансамбъл „Филип Кутев“ се завръща в град Бургас, за да представи премиера на най-мащабния си революционен концерт. Бургас отново е част от националното турне на ансамбъла и през 2024 година. Днес от 20.00 часа, на сцената на летния театър, ще се изпълни най-мащабната и знакова симбиоза във фолклорното ни музикално-танцово изкуство. След..

публикувано на 07.06.24 в 09:37

Бургаският куклен театър с 4 представления на седмица на Флората през това лято

Бургаският куклен театър се мести от следващата седмица в експоцентър „Флора“. Тази събота и неделя, на 8 и 9 юни програма „Уикенди“ ще продължи на сцената на Куклен театър – Бургас от 11 ч. с представлението „ Искам да стана голям“. След тези дати програмата ще продължи през есента. В лятна ваканция излизат и програмите „Сряда вечер“ и..

публикувано на 07.06.24 в 09:30

Танцовият фестивал „Велека фест“ днес и утре на "Охлюва"

Международният музикално танцов фестивал „Велека фест“ ще проведе своето пето издание в Бургас . Над 150 деца на възраст от 4 до 15 години ще покажат своите таланти днес и утре от 18.00 часа на сцена „Охлюва”.  В продължение на два дни на откритата сцена около 10 групи, с над 200 деца ще представят своите умения и талант. Детският интерфорум е..

публикувано на 07.06.24 в 09:20

Първото издание на Черноморски международен литературен фестивал започва в Бургас

Бургас е домакин на Черноморски международен литературен фестивал от днес до 9 юни. Община Бургас е организатор, а домакин на професионалната програма е Център за съвременно изкуство с библиотека „Пейо Яворов”. Официално откриване е от 19 часа в двора на библиотеката с четене на стихове на Петя Дубарова и Христо Фотев. Над 50 писатели,..

обновено на 06.06.24 в 16:47

С премиерни заглавия и международно жури идва в Бургас BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас се е превърнал в истински ĸyлтypeн фeнoмeн за своите девет издания. И това лято от 19 до 25 юли морският град ще се превърне в сцена за световното артхаус кино.  Шест премиерни заглавия за България влизат в секцията на пълнометражни филми. Това са: - “Сладки сънища” (Sweet Dreams), реж. Ена Сендижаревич, Нидерландия;..

публикувано на 06.06.24 в 12:18
Кадър от премиерата на Зле опазеното момиче на 7 април 2023 г.

Представят премиерно в Бургас балета „Корсар“

Екзотика, пирати и любов вплита в динамичен сюжет най-новият балетен спектакъл на бургаската опера „Корсар“. Пищни костюми и декор допълват атмосферата на представлението, чиято премиера е тази събота, на 8-ми юни. Заглавието за първи път се поставя на бургаска сцена, коментира хореографът и режисьор на постановката Галина Калчева ,..

обновено на 06.06.24 в 11:05

Бургас е домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал

От 6 до 9 юни 2024 г. Бургас ще бъде домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал. В града на поетите ще има четения и професионални срещи на повече от 50 писатели, преводачи, издатели, литературни агенти и национални институции от черноморските държави Турция, Грузия, Украйна, Румъния и България. В рамките на трите фестивални дни..

обновено на 06.06.24 в 09:18