Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заглавия от международни конкурси са включени в програмата на Международния филмов фестивал Бургас

| обновено на 13.07.21 в 11:24
Емил Ованесов, директор на Международен филмов фестивал в Бургас
Снимка: БНР Бургас

В разгара на лятото Бургас ще стане домакин на шестото издание на Международен филмов фестивал, информират от общината. Тази година селекцията на фестивала ще мине през Ротердам, Венеция и Индия, а на специална прожекция ще бъде представен един от претендентите за "Оскар".

Международния филмов фестивал Бургас ще се проведе от 16 до 23 юли.

Специално за фестивала пристига белгийският режисьор Дебен Ван Дам, носител на няколко престижни кино награди. Компания в журито тази година ще му правят режисьорът Камен Калев, актрисата Мартина Апостолова , операторът Калоян Божилов и саунд дизайнерът Атанас Чолаков.

Носителят на две награди от тазгодишния Берлинале - "Момичето и паякът" - е един от акцентите в програмата тази година. Част от нея е и "Оазис" на сръбския режисьор Иван Икич, носител на награда от фестивала във Венеция. За първи път на Международен филмов фестивал Бургас ще гледаме и индийско кино. Режисьорът П.С Винотрадж ще гостува с лентата "Камъчета", отличена с Tiger award в Ротердам. Международното участие се допълва и с "Нощта на звяра" на  Маурисио Лейва Кок, представен в програмата Toronto Next Wave Committe.

Българска премиера на Международния филмов фестивал ще направи филмът "Неудържим проблясък". Специално за прожекцията в България пристига режисьорът му Айноа Родригез. Лентата беше представена пред публика за първи път на кино фестивала в Ротердам, а привлече внимание и в Москва. Премиерно за България ще гледаме и "Ол инклузив" на Волкан Уче.

В  българската конкурсна късометражна програма ще видим премиерно филмите  “Мечтата на Наташа” с гост режисьора Ваня Бойчева, “Божоле” на Ирена Даскалова, представен лично от режисьор, продуцент и част от актьорския състав. Сред заглавията са и “Муза” на младия режисьор Свилен Славов, “Светла въртележка” на Алекс Лазаров,  “Хлад” на Девина Василева и други.

В международната програма присъства победителят от фестивала в Кан 2020 - “Страхувам се да забравя лицето ти” на египетеския режисьор Самех Алаа, “Голямата истанбулска депресия” на Зейнеп Дилан Сюрен и много други.

В рамките на съпътстващата програма ще бъде представена и изложбата "ВИЖ! първите 100", която събира кориците културното издание "Виж!“, превърнали се в негова запазена марка. 

Седем анимации включва детската програма на Международния филмов фестивал в Бургас, която ще бъде представена на 20 юли от 10.30 часа ,в Центъра за съвременно изкуство и Библиотека.

Поради големия интерес малчуганите ще бъдат разделени в няколко групи. Организаторите имат готовност за допълнителни прожекции, за да може всяко дете да се наслади на киномаратона.

Поканата е отправена  към децата на възраст от 7 до 11 години. Входът е свободен.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Странджанският певец Стойко Василев с концерт в Дома на НХК

С голям концерт  странджанският певец Стойко Василев  ще отбележи 30-тата си годишнина.Събитието ще бъде на 8 юли от 28 часа в Дома на НХК.   Специални гости, които ще се включат в спектакъла, са -  Янка Рупкина, Галя Гильова, Милка Андреева, Лазар Налбантов, Станка Пейчева, Никола Данданов, Стоян Ганчев, Костадин Михайлов, Катя Георгиева, Стойко..

публикувано на 13.06.24 в 14:10

Дискусия с критика Елица Матеева ще се проведе в Бургас

Дискусия с критика Елица Матеева ще се проведе в Бургас като част от съпътстващата програма на Международния филмов фестивал. На 21 юли (неделя)  от 11 часа в   КЦ „Морско казино” тя ще говори за това какво  представляват манифестите за кино, кой е последният от тях и имат ли смисъл? Матеева ще разкрие к акво е „Догма 95“ – техническо ограничение..

публикувано на 13.06.24 в 13:02

Обявиха песните за "Бургас и морето"

Ясни са песните, които ще чуем на тазгодишното издание на Националния конкурс "Бургас и морето". Той ще се проведе на 28 юли, неделя, в Летния театър. 10 са песните, които ще прозвучат на големия финал на конкурса в края на юли. Те са селектирани от 10-членна комисия, в която личат имената на композитора Стефан Диомов, певицата Тони Димитрова..

обновено на 13.06.24 в 11:55
Георги Тошев

Журналистът Георги Тошев получава награда за принос към италианската култура

Журналистът и продуцент Георги Тошев днес в Рим ще получи специална награда за принос към италианската култура. Тя е за филма от поредицата "НепознатиТе" - "Чапа среща Фелини" , съобщи журналистът: "Много съм щастлив за тази награда! Тя ще ми бъде връчена от Антонела Ферари. Филмът разказва историята на Георги Чапкънов, който..

обновено на 13.06.24 в 10:31

5 награди за "Талантино" в Каварна

Пет награди за два спектакъла и три роли спечели бургаската школа „Талантино“ от участието си в XXVI-ия Национален театрален фестивал на любителските театри с международно участие в Каварна. Самите актьори изгледаха 24 спектакъла и твърдят, че всички са били много качествени и доста висока топка. Въпреки това първата награда беше присъдена на..

обновено на 13.06.24 в 09:14

Петима американски пианисти ще участват в майсторските класове на „Солинария“

Петима американци ще прелетят океана, за да дойдат в България и да участват в майсторските класове на Младежкия арт фестивал „Солинария“, който ще се проведе от 2 до 13 юли в Созопол. Те са част от 25-те талантливи млади изпълнители, записани в двата майсторския клас – по пиано и камерна музика на проф. Борислава Танева и д-р Елена Чолакова, както и..

публикувано на 13.06.24 в 08:22

Клавирно трио представя Шарвенка и Брамс в Созопол

Камерен концерт ще предложи на почитателите на класическата музика галерия и културен център "Арт СОЛ" в Созопол. На 22 юни от 19 часа, клавирното трио ще представи специална програма за истински ценители. На сцената ще се качат:  Рада Чомакова (пиано), Лидия Радионова - Кантарджиева (цигулка), Магдалена Далчева (виолончело).  Те ще изпълнят..

публикувано на 11.06.24 в 17:03