Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Табаков: "Има такъв народ" не могат да очакват безусловна подкрепа


По-висок резултат в област Бургас отчитат от коалицията „Изправи се! Мутри вън!“. На изборите през април за тях бяха гласували 5.89 % от избирателите, което доведе до двама народни представители от Бургас. Резултатът на коалицията сега е 6.02 %. Очакванията обаче са само за един депутат от бургаския регион. „Това, което прави впечатление е, че има силна преференциална подкрепа за част от кандидатите ни. Това означава, че сме се справили добре с подбора на нашите хора и именно това е причината да има пренареждане в нашата листа“, посочи Живко Табаков от „Изправи се! Мутри вън!“ в Бургас.

Според него положителното в резултата от изборите е, че „Има такъв народ“ са първа политическа сила, а не ГЕРБ. „Това беше борбата на всички т.нар. „формации на промяната“, допълни той. Според него част от представените приоритети от Слави Трифонов са добри. „Липсват обаче наши основни приоритети като увеличаването на доходите на семействата, на малкия и средния бизнес, мерките, които трябва да бъдат предприети за преизчисляване на пенсиите, помощите за социално слабите. Това е може би малка част от програмата. Предполагам, че като се стигне до конституционната процедура в Народното събрание ние ще дебатираме. Иначе няма как да очакват безусловна подкрепа ако в тяхната програма те не се ангажират да изпълнят и нашите ангажименти към хората, които са гласували доверието си към нас“, обясни Табаков.

Табаков допълни, че все още трудно може да се прогнозира дали ще има нови предсрочни избори, но хората не трябва да се притесняват ако това се наложи. Според него техните очаквания  са да има стабилност и управление от „партиите на промяната“. „Всички формации трябва да работим за това да дадем сигурност на хората и да има работеща държава“, допълни той.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тодор Байчев: Конфликтът в БСП е междуличностен

Оставката на Корнелия Нинова е логичен ход предвид резултатите, които сме постигнали, коментира пред БНР Бургас областният председател на БСП в Бургас Тодор Байчев. Още във вечерта след изборите за радиото заявих, че не приемам това, което се случи с партията за нормално. Друг е въпросът дали тази оставка е навременна, закъсняла или изпреварила, уточни..

публикувано на 11.06.24 в 17:43
Даниела Божинова

Даниела Божинова: Необходими са промени в „Зелено движение“ и повече местни структури

Ниски резултати отбеляза партията на „Зелено движение“ на изборите 2 в 1. За народни представители за тях гласуваха 9 333 души или 0.43%. Няколко са причините за тези резултати, коментира съпредседателят на партията Даниела Божинова.  "Най-вече, че не сме афиширали нашата идентичност през последните години като част от коалиция, в която сме били..

публикувано на 12.06.24 в 08:30
Димитър Найденов

Димитър Найденов: Няма индикации ПП-ДБ да се разпадне

Няма индикации коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ да се разпадне, са били думите на Христо Иванов, който подаде вчера оставка от лидерския пост на „Да, България“. Това каза за БНР Бургас Димитър Найденов, с анализ на резултатите от изборите за европейски и български парламент. „Оставката от вчера на Христо Иванов е личен..

публикувано на 11.06.24 в 15:01

Корнелия Нинова подава оставка

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подава оставка. Това заяви самата тя на брифинг. "Нашите резултати са катастрофални и поради това поемам политическата отговорност и подавам оставка", каза тя. "Няма победител на тези избори, защото всички без ДПС и ИТН губим гласове. Най-много ПП-ДБ - над 300 хиляди гласа. ГЕРБ, макар и първа сила, трудно биха имали..

публикувано на 11.06.24 в 14:31
Емил Соколов

Бургас е в топ 5 на градовете с най-добро представяне на ПП-ДБ

Бургас е в топ 5 на градовете с най-добро представяне на ПП-ДБ на последните избори, въпреки, че за областта отливът от гласоподаватели е около 15 хил. Това отчете координаторът за региона на ПП - Емил Соколов. Според него оставката на Христо Иванов е била очаквана и тепърва ще се правят анализи.  Според него хората не са гласували заради..

публикувано на 11.06.24 в 12:34

При обработени 100% протоколи: ГЕРБ-СДС - 24,7%, ДПС - 17,07%, ПП-ДБ - 14,33%

До края на деня всички 31 Районни избирателни комисии трябва да предадат в ЦИК протоколите от гласуването в неделя за повторна проверка. След отстраняване на така наречените несъответствия ЦИК ще обяви в сряда окончателните резултатите от вота за българските представители в Европейският парламент - като проценти и разпределени мандати, а в четвъртък и..

публикувано на 11.06.24 в 08:28

При 100% протоколи: ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в Ямбол

ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в Ямболския избирателен район, показват резултатите при 100% обработени протоколи, като за тях са гласували малко над 23 процента. Втората позиция е за партия „Възраждане“ с 18 на сто от гласовете. Без изненада за избирателите в региона ГЕРБ-СДС зае първата позиция с резултат от 23,3 процента, което означава че за тях..

публикувано на 10.06.24 в 17:52