Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звезден международен състав поставя "Травиата" в Бургас

Снимка: Опера Бургас
„Травиата“ ще бъде акцент в лятната културна програма на Бургас. Оперното заглавие е част от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Те се реализират за 14-а поредна година от Държавна опера – Бургас и Община Бургас. 

Като солисти ще излязат сопраното от Сърбия Весна Джуркович – в ролята на Виолета Валери.  Въпреки своите 29 години, тя има забележителна творческа биография и многообещаващо бъдеще. В ролята на Жорж Жермон се превъплъщава българският баритон  Крум Гълъбов. На диригентския пулт застава маестро Иван Кожухаров. 
Музикалното събитие ще се състои на 17-и юли, събота, от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас. 

Вечната трагична история ще разкажат още: тенорът Даниел Дамянов – в ролята на Алфред Жермон, мецосопраното Йоана Кадийска – като Флора Бервоа, басът Костадин Мечков – Барон Дюфол, баритонът Бранимир Недков – Маркиз д’Обини,  сопраното Стефка Христозова – като Анина, тенорът Милен Динолов – Виконт Гастон дьо Леторие, басът Диман Панчев – Доктор Гренвил, тенорът Мирослав Димитров – Жозеф и Николай Николов – Слуга на Флора. 

Великолепната режисура на „Травиата“ е на доц. д-р Александър Текелиев, а сценографията и костюмите на Каталин Арборе /Румъния/. Диригент на хоровия състав е Невена Михайлова, концертмайстор е Йордан Ковачев. Хореографията на дело на Галина Калчева, помощник-режисьор на постановката е Лина Пеева, суфльор – Дора Фъртунова, субтитри – Сребрина Славова. В мащабния спектакъл вземат участие артистичните състави на оркестър, хор и балет на Държавна опера – Бургас.

Билети за „Травиата“ можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“, както и в мрежите на Grabo и Eventim.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сливен отбеляза 184-години от рождението на войводата Хаджи Димитър

Сливен отбеляза 184-години от рождението на войводата Хаджи Димитър. С церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметникът му в центъра на града бе почетена годишнината. Организатори на събитията са Община Сливен и Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“.  Кметът Стефан Радев подчерта, че преди близо 100 години в знак на уважение и..

публикувано на 10.05.24 в 11:47

Над 100 изпълнители ще бъдат на сцената на Операта в „Кармина Бурана“ и „Пахита“

Сценичната кантата "Кармина Бурана" от  Карл Орф и Вариации из III-то действия на балета „Пахита“ от Лудвиг Минкус ще бъдат представени тази вечер от 19 часа в Държавна опера-Бургас.  Зад диригентския пулт ще бъде българският диригент Иван Кожухаров. На сцената на Бургаската опера ще излязат над 100 изпълнители: солисти, оркестър, хор и балет..

публикувано на 10.05.24 в 09:50

Обявяват победителите в Литературния конкурс „Петя Дубарова“

Предстои заключителният етап на  27-то издание на Националния литературен конкурс „Петя Дубарова“. На тържествена церемония днес в зала „Петя Дубарова“ на КЦ „Морско казино“, с начало в 18.00 часа, ще бъдат обявени победителите. Творбите на 150 участници от цялата страна в разделите поезия и проза са оценени от 5-членното жури на конкурса с..

обновено на 10.05.24 в 09:25

Валери Ценов гостува с изложба в Бургас (СНИМКИ)

Валери Ценов откри изложба "Живопис" в галерия "Неси" в Бургас.  В нея са включени 27 платна от циклите " Зримо незримо", "Сакрална женственост", "Родопски мотиви" и др. Първият е с картини на морска тематика, специално рисувани за тази изложба.Ценов твори маслена живопис, акрил и акварел.   "Темата ме изкушава..

публикувано на 10.05.24 в 09:05

Бургас празнува Летен Никулден

обновено на 09.05.24 в 15:37
Албена Петрович Врачанска

Млади музиканти от Люксембург идват за „СОЛиСиМи - Младежки музикални дни“

  Петима млади музиканти от Люксембург се включват в концерта „Звукът на Европа“, част от програмата на фестивала, насочен към младите „СОЛиСиМи – Младежки музикални дни“. Те са част от Асоциацията на начинаещите творци в малката европейска държава, основана от българския музикант и композитора Албена Врачанска...

публикувано на 09.05.24 в 12:56

Божана Славкова с арт инсталация за Деня на Европа в Бургас

Божана Славкова, създателката на еко арт инсталациите „Прегърната природа“ и „Промените си ти“, ще постави новата си инсталация „Форма на свобода“ в Младежкия международен център на Бургас днес. Откриването е от от 18 часа в сградата на улица  "Апостол Войвода" 14.  „Форма на свобода“ представлява 3D колаж от висящи предмети, събрани през..

обновено на 09.05.24 в 11:27