Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ева в неделя" представя:

RIA и нейната мечта

Дебютният сингъл на певицата стигна до върха на класацията на БНР Топ 20


Първият сингъл на RIA даде заявка за едно свежо рок присъствие на музикалната сцена. „Нашата мечта“ бързо завладя радиоефира. Музикалният дебют на певицата, чието име по лична карта е Мария Мирославова, стигна до върха на класацията на БНР Топ 20 в конкуренцията на утвърдени имена със звезден статут. Зад добрия саунд и искреното послание на песента стои една солидна подготовка, защото RIA сбъдва мечтата си-да следва пътя на музиката. Добавяме и факта, че е наследничка на музикална фамилия. Родителите й са Мери и Миро Мутафчиеви от група „Мери бойс бенд“. Както се казва „закърмена е с музика“.


Школувка RIA получава в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ с пиано и втори инструмент класическа китара, където учи до 7 клас. Завършила е Софийската математическа гимназия, чийто юбилей става повод за първи път да стъпи като изпълнител на голямата сцена на НДК и да почувства емоцията на публиката. Сега се е отдала на компютърната анимация и визуалните ефекти, чийто тънкости изучава в Манчестър. Но винаги музика е била №1 и така на 19 години се появява първата й песен и видеоклип. Пред БНР-Бургас RIA сподели:

„Има много различни начини да се тълкува тази песен. Някои казват, че е за любов, други за приятелство. Според мен е за връзката между двама или повече хора, отчасти се отнася и за мен, защото е свързана с начина, по който аз разсъждавам. Позитивна е, защото аз съм позитивен човек!“


Текстът на „Нашата мечта“ е създаден по стихотворението на Rio Bravo "Щастливо изпепелена". Записите са осъществени от Искрен Искренов в студио „Винил“. Видеото на „Нашата мечта“ е заснето на картинг писта „Красна Поляна“ от творческия тандем Васил Стефанов/Стефка Николова. Стилист е Димитрина Иванова. В клипа участват музиканти от групите 58 Degrees и Nonsense, с които през годините пробва различни стилове-част от музикалната им визитка са трибюти на „Ред Хот Чили пепърс“ и „Бийтълс“.


  • За емоциите от първия клип RIA разказва:

Голям почитател съм на картинга. Обичам в живота ми да има поне малко адреналин. Харесвам скоростни влакчета. Всичко, което кара сърцето да спре, ми е любимо! Идеята беше в клипа да съм с най-добрите си приятелки-един ден, в който се забавляваме, отделно свирим с момчетата.“


  • За гена на музикалната фамилия Мутафчиеви:

Със сигурност са изиграли голяма роля в това да искам да се занимавам с музика. Когато се прибера в къщи, те са в хола и свирят, аз се присъединявам, пеем заедно и винаги ни е забавно. Тяхното мнение има голямо значение. Като напиша нещо им го показвам, притеснено ми е, защото има и критика-няма как.“


  • За важния избор на образование:

Другата ми голяма страст, освен свиренето и математиката, е рисуването и в свободното си време с приятелите играем видеоигри. Имам интерес към начина, по който те се правят и желание да бъда част от този процес. Ще се радвам да реализирам и тази мечта.“  


  • Къде е Бургас в сърцето на RIA:

„Прекарала съм доста голяма част от живота си в Бургас, защото цялото ми семейство е оттук. Но ако говорим за „Дългият път към дома“ (б.а-песен на „Мери бойс бенд“), за мен това е София, където са приятелите ми, учителите ми, където се е зародила музиката за мен. В Бургас идвам да си почина, да се видя с баба, да играя табла с дядо. Да се разходя и да потренирам плуване."

В света на RIA влезте в звуковите файлове.  





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Владо Михайлов излиза отново на сцената на Джулай в Бургас

Голям концерт събира почитателите на Джулай в Бургас

"Елате, да посрещнем заедно най-красивото утро в годината!" Призивът е на певицата Марияна Добрева-Велева, която неизменно е в организацията на бургаския Джулай. Посрещането на първото юлско утро на Централния плаж в морския град се превърна в традиция, която Община Бургас подкрепя през годините.  Шест групи се включват в събитието тази година...

обновено на 30.06.24 в 10:36

Юлиан Костов снима в Бургас, филмът се казва "Клошар"

Популярният български актьор Юлиан Костов, който се присъедини към хитовия сериал на HBO – "Белият лотос" с милиони фенове по цял свят, снима в Бургас. Костов, който е сред най-успешните лица на българското кино зад граница и близък приятел на Мария Бакалова, влиза в главната роля на филма „Клошар”, режисиран от Стефан Тенев. Кино лентата е..

публикувано на 30.06.24 в 09:23

"Нощ на музеите" в Поморие

На 29.06.2024 г. /събота/ Историческият музей и Община Поморие канят на „Нощ на музеите“. Събитието включва наситена и много интересна културна програма от 16 до 24 часа на различни места в града. Инициативата за провеждането на „Нощ на музеите” възниква във Франция през 2005 г., под патронажа на Генералния секретар на Съвета на Европа и ЮНЕСКО. Броят..

обновено на 29.06.24 в 08:45

Фолклорен ансамбъл "Никола Гинов"-едно танцово семейство на 50 години

Фолклорният танцов ансамбъл „Никола Гинов“ отбелязва 50-годишен юбилей с голям концерт на Летния театър. Събитието е на 28 юни от 20.30 часа. Пред Морското казино е подредена и тематична изложба за историята на ансамбъла. Над 200 танцьори, певци и музиканти на възраст от 6 до 62 години ще излязат на сцената, за да отбележат подобаващо..

обновено на 28.06.24 в 15:42

В Бургас гостува изложбата „Пафтите – вселена от знаци“

Изложбата „Пафтите – вселена от знаци“ на Регионалния исторически музей в Русе ще гостува на Бургас. Експозицията може да бъде разгледана от  3 юли 2024 година (сряда) от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. „Славянска“ 69. В залата за временни експозиции на първия етаж ще бъдат представени над тридесет образци на ювелирното изкуство. Пафтите са..

публикувано на 28.06.24 в 14:42

Вечната приказка "Красавицата и звяра" в мюзикъл на бургаска сцена

Мюзикълът „Красавицата и Звяра“ ще бъде представен на 1 юли от 20.30 часа на Летния театър в Бургас. Продукцията на Държавна опера Варна е основана на френската класическа приказка и адаптирана от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, който печели „Оскар“ за 1991 г. Оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли на всички времена, той..

публикувано на 28.06.24 в 14:00

Мери Бойс Бенд с концерт за рождения ден на остров Света Анастасия

Концертът на Мери Бойс Бенд на остров Света Анастасия ще бъде истинско морско приключение. На 15 август (четвъртък), навръх 10-тия рожден ден на най-популярната туристическа дестинация в България и имения ден на Мери, групата ще изпълни най-големите си хитове. На живо ще прозвучат любими песни от албумите „Непознати улици“, „Само за теб“, „Дългият път..

публикувано на 28.06.24 в 13:41