Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Будителите в експозицията на Котел

Една от забележителностите на гр. Котел е експозицията „Котленски възрожденци”, която се помещава  в сградата на Пантеона на Георги Стойков Раковски. Открита е през 1981 г. по случай честването на 1300 години от създаването на България.

Експозицията на Музея на котленските възрожденци е разположена в 4 зали – Будители, Просветители, Бунтовници и Революционери. Представени са уникални експонати, които разкриват книжовната и просветителската дейност на котленските възрожденци.

В първата зала – „Будители”, експозицията проследява живота и книжовната и просветителска дейност на Софроний Врачански (1739 – 1814 г.), като включва уникални ръкописи и вещи на именития котленец. Повече от двадесет години той е обучавал тукашните ученици на писмо и четмо. Тук могат да се видят оригинали на първите български печатни книги, както и първият препис на Паисиевата „История Славянобългарска”, направен от Софроний Врачански през 1765 г.

Чрез възстановка на взаимно училище (катедра със затвор за наказания, пясъчни чинове), е пресъздадена атмосферата на учебния процес от първата половина на ХІХ век.

Втората зала – „Просветители”, проследява развитието на българската възрожденска книжнина. Експонати са първият брой на първото българско списание „Любословие”, книги на известните котленски книжовници: А. Гранитски, Н. Бозвели, Ст. Изворски, А. Кипиловски и други. Тук е и първият български буквар на д-р Петър Берон (издаден през 1824 г.), който поставя началото на нов етап в развитието на българското просветно дело. Д-р П. Берон, като първи български педагог, решително се обявява за въвеждането на светското образование на български език. Ценна реликва в залата е и стъкленица с балсамираното му сърце.

Третата зала – „Бунтовници”, включва богата колекция от хайдушко оръжие и вещи на кап. Георги Мамарчев, кап. Вълков, Гаджал войвода. Един от най-ценните експонати е печатът на кап. Мамарчев (вуйчото на Раковски). Капитанът е един от организаторите на въстанието в Котленско през 1829 г. и ръководител на Велчовата завера.

В четвъртата зала – „Революционери”, експозицията проследява жизнения път на Георги Раковски (1821 – 1867 г.),


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаският театър иска яснота за финансирането след пандемията

Културните институции нямат никаква яснота как ще бъдат субсидирани след като изтече разписаното при извънредната пандемична обстановка. За това алармира директорът на драматичния театър "Адриана Будевска" Борислав Чакринов: "Нямаме нов правилник за работа. Не сме наясно даже дали се водим по този вече спрян закон, който ни гарантираше поне..

публикувано на 06.10.22 в 15:39

Световноизвестният илюстратор Ясен Гюзелев открива изложба в Бургас

Бургас ще посрещне един великолепен съвременен художник - Ясен Гюзелев. Творбите му обират овациите не само на всеки разгърнал илюстрираните от него любими книжни издания, но и на критиците по цял свят. Неговата изложба на графики ще отвори врати на 8 октомври от 17.00 часа , ет.1 в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Авторът ще уважи..

публикувано на 06.10.22 в 13:58

Диана Саватева: Културните събития в Бургас стават все повече

Литературни премиери, празник на поезията и прозата, авторски рецитали, творчески срещи и прожекции на филми предстоят в пъстрата есенна културна програма на община Бургас. Започна двадесет и шестото издание на Есенните литературни празници, интересни срещи и вълнуващи вечери предстоят и на петото издание на Фестивал на изкуствата Порт Прим..

публикувано на 06.10.22 в 12:26

Пиесата „Без асансьор“ за първи път на бургаска сцена

За първи път в Бургас ще бъде показана пиесата на Себастиен Тиери „Без асансьор“. Изненадващи, непредвидими, остроумни, пиесите на Тиери понякога са на ръба между смеха и отчаянието, но победата винаги е за смеха. Великолепната четворка от Малък градски театър – Герасим Георгиев – Геро, Филип Аврамов - Фицата, Мак Маринов и Леонид Йовчев, под..

публикувано на 06.10.22 в 11:03

Започва второто издание на „Фестивал на младите в изкуството”

Второто издание на инициативата „Фестивал на младите в изкуството” ще се проведе от 03 до 09 октомври в Бургас и отново ще предложи литература, изобразително изкуство, кино и музика. Събитието ще бъде открито днес, 04 октомври, от 18.00 часа в Магазия 1, Филиал на НХА - Бургас. Тази година фестивалните локации са пет – Магазия 1, Графична база..

обновено на 06.10.22 в 10:56

Представят книгите „Чудна лятна нощ“ и „Десет пиеси“ днес в Бургас

Вторият ден на фестивала за изкуства Порт Прим Арт фест включва днес представяне на книгите „Чудна лятна нощ“ и „Десет пиеси“  на Яна Борисова. Срещата с нея ще е в Дома на Нефтохимика от 17 ч. при вход свободен, След това ще бъде представена театрална постановка по неин текст, съобщи творческият директор на фестивала Стефан Божков. „Място, наречено..

публикувано на 06.10.22 в 09:48

Почина актрисата Елена Начева

Почина актрисата Елена Начева, съпруга на актьора Кръстю Лафазанов. Тя е родена в Бургас, завършила е актьорско майсторство за куклен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов". Работила е и в Народния театър "Иван Вазов". Театралния си дебют прави през 1985 г. в ролята на Циганката в "Чувалът с картофи" в Добричкия куклен театър "Дора Габе"...

публикувано на 06.10.22 в 08:33