Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три месеца след тежката катастрофа в Айтос: мерки - само на хартия

Площадките за аварийно спиране

Три месеца и половина изминаха от тежката катастрофа в Айтос, при която загинаха баща и двете му деца. Какво се случи, за да се обезопаси движението и да се намали възможността за подобни инциденти?

Различни експерти – на държавно и неправителствено ниво предлагаха различни мерки. От регионалното министерство веднага лансираха идеята за кантари, за камери за ограничаване на скоростта. На областния съвет за развитие пък приеха Северният обход на града да стане обект с регионално значение. От Института за пътна безопасност изготвиха цял проект, който включваше две кръгови кръстовища, до Асфалтовата база и пред Горското стопанство, знакова сигнализация, аварийна площадка и контрол на скоростта и тежестта на камионите. Предложиха и бетонови ограничители, тип „Ню джърси“, на тротоара около мястото на трагичния инцидент. Проектът беше предаден на Община Айтос и на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). (подробности вижте тук)

За съжаление, институциите само си прехвърлят топката, коментира Галина Димитрова от сформиралия се по този повод Инициативен комитет (ИК).

„Северният обход беше приет като обект с регионално значение от Областния съвет за развитие - и дотук. Дойдоха двама заместник-министри. Дойдоха, видяха, обещаха, казаха, че ще стартират необходимите процедури за изграждането на обходен път – и дотук всичко. Институтът за пътна безопасност (ИПБ) инспектира този участък, който е проблемен от години. Имаше мерки, които трябваше да бъдат изпълнени за намаляване на катастрофите, но, за съжаление, всичко остана на лист хартия“, посочи Димитрова.

Представители на ИК търсят контакт и с новия регионален министър.

Обърнахме се към пътната агенция, след като техен представител по време на обществено обсъждане, каза, че „работели в тази посока“. А днес ни отговарят:

„Определени са мерки за повишаване безопасността на движение, включително и проучване за изграждане на кръгово кръстовище на входа на гр. Айтос. Разглежда се и възможността за изграждане на кръгово кръстовище на входа на града до Асфалтовата база, като мярка за успокояване на движението. Обмислят се различни варианти за финансиране на тази дейност“, отговарят ни от агенцията.

Обаче отново се връщаме на изходната точка, която не само в този случай, създава проблеми. Колективната отговорност. Или безотговорност. От държавната агенция посочват, че инициирането и проектирането на кръстовище е в компетенциите на общината, а изграждането щяло да бъде на база споразумителен протокол между двете институции. Това е и ябълката на раздора – чий ангажимент е пътя. Той е републикански, но се поддържа от общината. Кой какво точно поддържа и как не е много ясно.

От агенцията допълват:

„Изпълнените до момента мерки за повишаване на безопасността включват полагане на пътна маркировка и пътни знаци, ограничаващи максимално допустимата скорост на движение между Асфалтовата база и началото на населеното място, монтирани са и пътни знаци „Опасен наклон. Премини на по-ниска предавка“. Определени са две аварийни отбивки за тежкотоварни автомобили с аварирала спирачна система при 90-ти и 91-ви км на път III-208 Айтос – Дъскотна в посока Айтос, които са разчистени и обработени. Предстои сигнализирането им с пътни знаци Ж18 „Пътна лента със съоръжение за аварийно спиране“ с допълнителна табела Т17 с текст: „При авария отбий вдясно“.

Именно за тези аварийни отбивки граждани на Айтос сигнализираха, че повече създават опасности, отколкото да спомагат за подобно спиране, защото, ако се наложи да е аварийно, то ще доведе до тежки катастрофи.

Очаквам до края на януари институциите да заработят по отношение на пътната безопасност в Айтов. Това коментира пред БНР-Бургас областният управител Мария Нейкова. До момента, единствено от МВР са ме инфомирали, че са предприели мерки за ограничаването на скоростта, посочи тя:

„По отношение на пътната безопасност, следваше, от страна на Областното пътно и от страна на общината, да предложат вариант как да бъде решен този проблем. Очевидно е, че става въпрос за републиканска пътна мрежа, която е предоставена за стопанисване и управление на общината. И тук има правен вакуум, който не позволява на общината да осигури средства. Изключително много разчитам на много добро взаимодействие от страна на кмета на Община Айтос и на Областното пътно управление, за да може вече този въпрос да бъде поставен пред АПИ“, коментира проф. Нейкова.

Ако не бъде намерено решение до края на януари, ще предприема и по-сериозни мерки по отношение на заинтересованите институции, посочи областният управител. И аз, и хората очакваме действия, категорична е тя.

Обърнахме се с редица въпроси и към Община Айтос още преди седмица.

Ще ви припомним, че и ИПБ изготви безвъзмездно проект с краткосрочни и дългосрочни мерки и го предостави на общината и пътната агенция. И всичко остана само на хартия. От администрацията на кмета Васил Едрев все още не са ни отговорили.

Но, за съжаление, отново се затвърждава максимата „всяко чудо за три дни“. Дори и човешките жертви не могат да разклатят солидната система за прехвърляне на отговорност между институциите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна.

Хванаха управител на комплекс в Слънчев бряг да краде вода от противопожарен кран

Несебърската полиция хвана управител на комплекс в Слънчев бряг да краде вода от противопожарен кран, за да напълни басейна в почивната база в квартал Чайка, съобщи Областната дирекция на МВР в Бургас. Проверката била направена по сигнал, получен вечерта на 22 май около 22:50 ч. Изпратените полицаи заварили 54-годишният управител да пълни басейна със..

публикувано на 23.05.24 в 07:43

Разследват полицай от Твърдица заради клипове с нецензурно съдържание

Дирекция „Вътрешна сигурност“ е започнала разследване срещу полицай от Районно управление Твърдица във връзка с евентуалното му участие в тиражирането в социалните мрежи на видеоклипове и коментари с нецензурно съдържание. Образувано е и дисциплинарно производство.   Служителят е временно отстранен от длъжност до приключване на производството. По..

публикувано на 22.05.24 в 15:25

Шофьор е хванат с 1,67 промила алкохол зад волана

56-годишен мъж от Нови Искър е спрян за проверка от Районно управление - Руен в село Люляково. Случаят е от 00:13 часа снощи.  Полицията установила, че водачът шофира след употреба на алкохол с концентрация - 1,67 промила. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, а автомобилът е иззет.  Работата по случая продължава.

публикувано на 22.05.24 в 07:35

Двама са задържани при полицейска спецакция в „Победа“ /ОБНОВЕНА/

Двама са задържани при специализирана полицейска акция на територията на бургаския квартал „Победа“. Открито е голямо количество от т.нар „друсан чай“, както и мобилна лаборатория за производството на наркотика. Двамата мъже, на 48 и на 26 години, са криминално проявени. В началото на март месец в обитаваната от тях къща в кв...

обновено на 20.05.24 в 16:50

Млад водач се блъсна в крайпътно заведение, шофирал с 0,86 промила

Снощи на пътя, който е от бургаския квартал „Банево“ в посока кв. „Ветрен“, до кръговото кръстовище, самостоятелно е катастрофирал 19-годишен мъж от каменското село Кръстина, съобщи полицията. Причината е движение с несъобразена скорост. Той е имал 1 година стаж зад волана. Блъснал се е с лекия автомобил, който е управлявал - последователно в каменен..

публикувано на 20.05.24 в 08:46

В Сливен автомобил се вряза в пешеходна зона и уби жена

Възрастна продавачка на зеленчуци бе убита от лек автомобил този следобед в Сливен, след като се врязъл в стълб на магазин. Инцидентът е станал около 15.00 часа на булевард „Стефан Стамболов“ на спирката на квартал „Българка“. Автомобилът  е притиснал жената, която е починала на място. Според информацията на полицията водачът на автомобила..

публикувано на 18.05.24 в 19:24

Разпоредена е проверка за нарушения на служители по време на спецакция в Бургас

 Към момента в ОДМВР - Бургас официално не е постъпил сигнал за полицейско насилие спрямо задържани лица, това съобщиха днес от бургаската полиция. Въпреки това, на база публикации в някои медии, Директорът на ОДМВР - Бургас старши комисар Емил Павлов е разпоредил вътрешна проверка. В случай на установени нарушения или превишаване на..

публикувано на 18.05.24 в 15:16