Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни

Ивелина Светлева
Снимка: Величка Люртова

БНР Радио Стара Загора организира поредното издание на Националния радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче 2022“.

За участие се допускат деца от цялата страна, разделени в три възрастови групи – до 7, до 12 и до 16 навършени години. В отделна категория се надпяват учениците от специализираните училища по изкуствата и паралелки с разширено изучаване на музика.

Настоящото издание ще се проведе на 9 и 10 април 2022 г. от 10 часа в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора

Необходимо е участниците да представят две народни песни без съпровод, а навършилите 12 години – една хороводна и една безмензурна песен. Условието е песните да бъдат оригинални традиционни образци от съответните фолклорни области на изпълнителите, като се представят в „чист вид“, без хармоничен съпровод и авторска намесаПо този начин Радио Стара Загора стимулира издирването на отдавна забравени или непознати песенни образци от селището или региона, към който принадлежат изпълнителите.

За участие в конкурса не се изисква такса. Крайният срок за записване е 7 април 2022 г.

Голямата награда за младите таланти, класирани на първо място е професионален звукозапис със специален аранжимент, продуциран от Радио Стара Загора, а от всички лауреати в надпяването слушателите ще имат възможност да гласуват за песен на слушателя.

Специален член на журито ще бъде младата певица Петя Панева – победител в музикалното реалити предаване „Гласът на България“, солист на народния оркестър на БНР.

Заявката за участие можете да изтеглите от ТУК >> 

За повече информация - телефон 042/616-414.

Участници в конкурса. Архив Радио Стара Загора

Детският радиоконкурс „Славейче“ е една от най-авторитетните изяви на Радио Стара Загора в областта на фолклора. Началото е поставено през 1994 г. по идея на дългогодишния радиожурналист Здравка Димова в партньорство с музикалния редактор Кинка Ватева. В първите издания се състезават певци и инструменталисти, а в последствие конкурсът протича изцяло в песенен формат.  

Здравко Георгиев, директор на Радио Стара Загора:

„Нашият конкурс е дал старт на много певци, които „Славейче“ откри, даде им възможност да станат едни известни български артисти. Конкурсът се превърна в мит, защото той носи много история и детски усмивки. Винаги даваме широка популярност и възможност на децата да се радват, да горят с този конкурс, да покажат най-доброто и накрая да получат своето макар и по детски – професионално удовлетворение. За тях е много важно да усетят мириса на студиото, как става качеството, как от една невинно изпята детска песен може да се получи нещо съвършено, защото детските гласове са съвършени. Работейки с професионалисти, ние искаме да ги въодушевим – да изпълняват български народни песни, да отстояват каузата на българското народно творчество и все повече да ни радват, когато станат едни прекрасни изпълнители".

Здравка Димова, инициатор на конкурса (Златен фонд, Радио Стара Загора):

„Славейче“ излетя изпод крилото на предаването „Пъстра броеница“. Ние следим развитието на нашите лауреати и им се радваме, защото всички защитават в бъдеще своя талант и постъпват в музикалните училища, получават признания и отличия на други конкурси, но тяхното самочувствие идва най-напред от „Славейче“. Изпълненията им звучат първо в програмите на Радио Стара Загора и Националното радио наред със звездите в българския фолклор. Много инструменталисти признаха, че първата голяма сцена, самочувствието на можещи им даде Радио Стара Загора и никога не трябва да забравят, че „Славейче“ е първото им стъпало към голямото изкуство".

В 85-годишната история на Радио Стара Загора българската народна музика се ползва с особена привилегия и признание. Нейните почитатели от първите предавания до днес остават все така верни. Конкурсът „Славейче“ представлява една модерна форма за изява на даровити деца. Пред микрофона на Радио Стара Загора първи запяват изтъкнати професионални певци, част от които са солисти на Оркестъра за народна музика на БНР. Сред тях са имената на Дарина Славчева, Женя Казакова, Ивелина Димова, Пепи Христозова, Деси СлаваНиколай Урумов, Димитър Арнаудов, Лазар Налбантов, Костадин Михайлов, инструменталистите Добромир Велев, Явор Бобев, Петко Янгьозов, Никола Гайдаров и много други.

В своите 23 издания конкурсът „Славейче“ протича под специалната грижа на редколегията на Радио Стара Загора и е част от културното богатство на града и Българското национално радио.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската съкровищница от музика, стихове и картини - тази вечер във "Флората"

Ценителите на камерната музика ще имат възможност да се потопят в неповторимата атмосфера на романтиката чрез музика, стихове и изобразително изкуство.  От 20.00 часа в Зала №4 на Експозиционен център „Флора“ – Бургас с опраното Мария Цветкова-Маджарова, басът Диман Панчев и пианистката Илиана Тодорова ще изпълнят произведения на Пьотър Илич..

публикувано на 16.06.24 в 15:17
Кадър от филма

Последен ден на фестивала за ново българско кино "Киноваканция" в Бургас

Последен ден на фестивала за ново българско кино "Киноваканция" в Бургас. В продължение на три дни публиката можеше да види най-новите български игрални, документални и анимационни  филми в зала "Тончо Русев" на Дома на Нефтохимика – Бургас.  Обединяващата тема е "Силата на волята". Днес от 16.00 ще могат да се гледат късометражните ленти за..

публикувано на 16.06.24 в 12:50

Започва седмица на Португалската култура в Бургас

Тази година Седмицата на португалската култура е посветена на две значими за португалската история събития - 500 години от рождението на великия португалски поет Луиш де Камоинш и 50 години от Революцията на карамфилите. Откриването е на 17 юни, понеделник, от 18. 00 часа в КЦ "Морското казино", а специален гост ще бъде директорът на Португалския..

публикувано на 16.06.24 в 12:14

Несебър става столица на детското изкуство

Фестивалът  „Слънце, радост, красота” ще превърне града на ЮНЕСКО в столица на детското изкуство за 22-ти  път. В дните от 15 до 20 юни на живописния полуостров ще се изявят 1000 участници от 4 държави – България, Грузия, Молдова и Украйна. През тези пет дни децата ще покажат своите умения в танцовото, певческото, инструменталното и изобразителното..

публикувано на 15.06.24 в 16:43

„На събор край Тунджа“ събра любители на българския фолклор

„На събор край Тунджа“ привлече днес в сливенското село Крушаре ентусиасти и любители на българския фолклор. Регионалният събор е традиционен и се провежда през година. В него участват фолклорни колективи и индивидуални участници от Сливенска област. Организатор е Община Сливен със съдействието на кметството в село Крушаре и местното Народно читалище..

публикувано на 15.06.24 в 15:42

55-ото издание на „Славееви нощи“ започва от днес в Айтос

Почти 200 танцьори и изпълнители се включват тази година в 55-ото издание на Националните фолклорни празници "Славееви нощи" в Айтос . Събитието се провежда от днес до неделя в Парк „Славеева река“. Откриването е тази вечер от 20 часа , каза секретарят на народно читалище Васил Левски, Цветелина Драгиева: „В рамките на празниците..

публикувано на 14.06.24 в 13:32

Киноваканция започва в Бургас

Фестивалът за ново българско кино "Киноваканция" отваря врати за трети път в Бургас. Прожекциите на ленти с награди от двата големи фестивала „Златна роза“ и „Златен ритон“ ще са в Дома на НХК. През последните години новото българско кино доказва своя подем, а Бургас се налага като предпочитаната дестинация за неговото снимане и..

обновено на 14.06.24 в 08:58