Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В галерия "Неси" от 10 март:

Стефан Кулев - художникът, който вижда света в цвят

| обновено на 10.03.22 в 10:30


Морето е голямото вдъхновение на художника Стефан Кулев. 18 платна абстрактна живопис той подрежда в галерия "Неси" в Бургас. Това е второто гостуване на варненския художник в арт пространството на улица "Хан Крум".  Кулев е поетичен живописец, който се е отдал на естетическото съзерцание. Живописта му не е обърната толкова към умозрителното, колкото към емоциите, пише за творчеството му изкуствоведът Румен Серафимов.

Картини като "Отражение", "Краят на нощта", "Пролетен ден" са рисувани специално за изложбата, сподели Кулев пред БНР-Бургас:

"Новото е, че напоследък съм все по-близо до натурата, на не буквално и илюстративно, а като цветове и емоция. Не работя по предварителен ескиз и зададена тема. Действително става дума за чиста емоция. По този начин съм свързан с морето. Синьото на морето присъства. Връзката с брега също."  

В момент като този ми е трудно да говоря за изкуство. Единственото, което искам е, да спре тегобата на войната и да пожелая съпричастност и мир,  казва още художникът. Откриването на изложбата е на 10 март с вернисаж от 16 до 19 часа. 

Стефан Кулев е от Варна. Завършил е специалност "графика" във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий през 2000. 

Повече чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Гнездото на гарвана" с премиера на сцената на бургаския театър през ноември

Премиера на спектакъла "Гнездото на гарвана" със специалното участие на Деян Донков предстои през ноември в бургаския драматичен театър „Адриана Будевска“. Пиесата е по текст на Дон Нигро, а постановката е на Павел Гатилов, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на културната институция Богдан Петканин:  „Това е..

публикувано на 25.09.24 в 13:30

"Къде отиваш, конче?” представя премиерно бургаският куклен театър

Спектакълът "Къде отиваш, конче?” на бургаския куклен театър ще бъде представен премиерно тази вечер. Публиката от различни възрасти ще преживее вълнуващи приключения с едно малко конче, което попада в големия свят. В премеждията по пътя си, то се научава да бъде смело и среща добри приятели.  „Къде отиваш конче?“ е едно от най-хубавите..

публикувано на 25.09.24 в 10:55

"Мери Бойс Бенд" представят видеото към песента „Здравей“ първо в Бургас

Група "Мери Бойс Бенд" представят видеото към песента „Здравей“ първо в Бургас. Видеоклипът, който групата засне в родния град, е към първия сингъл от предстоящ нов албум.  Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Община Бургас и ще бъде ексклузивно представен от Мария Мутафчиева и компания.  Музикантите  канят за първото гледане на..

публикувано на 25.09.24 в 10:30

Фестивалът "Вода" започна с уникално 3D шоу (ВИДЕО)

С ефектно 3D шоу на Пантеона в Бургас започна фестивалът на съвременно изкуство "Вода". Проектът на Адриан Манулеску се нарича "Генеративна архитектура". Десетки бургазлии и гости на града наблюдаваха зрелищното събитие в Морската градина, създадено от румънския визуален артист. На 26- ти септември шоуто ще бъде представено в комплекс "Меден..

публикувано на 25.09.24 в 08:32

Звездно присъствие в седмото издание на фестивала на изкуствата "Порт Прим Арт Фест"

Звездно присъствие на седмия Фестивал на изкуствата "Порт Прим Арт Фест", който ще се проведе от 2-ри до 5-ти октомври в Бургас. Негов организатор е гранд хотел и СПА "Приморец" в партньорство с Община Бургас. Началото ще бъде дадено на 4-ти октомври в 17.30 ч. с откриване на фестивала с обща изложба на проф. Божидар Бончев, Стефан Божков, Калия..

публикувано на 24.09.24 в 16:30

Фестивалът за съвременни изкуства “Вода” за седми път в Бургас

Фестивалът за съвременни изкуства “ВОДА” започва днес с 3D прожекцията “Генеративна архитектура“ на румънския визуален артист Адриан Манулеску ADISTU върху фасадата на Пантеона в Бургас. Музиката е дело на българския музикант Мирян Колев. Артистичните събития, които са включени във фестивала ще продължат до 29 септември при вход свободен.  Ще..

публикувано на 24.09.24 в 09:30

„Петлите“ набират деца-танцьори, готвят нов спектакъл за Коджакафалията

Подготовка на нов спектакъл за живота и делото на благодетеля на Бургас Александър Георгиев-Коджакафалията започва танцова формация „Петлите“. В момента тече набирането на нови деца – танцьори, които ще вземат участие в него, съобщи Георги Димитров от формацията. „Търсим деца, които са амбициозни, могат да танцуват и харесват това,..

публикувано на 23.09.24 в 10:00