Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Троен празник отбелязва Стефан Караджово

Троен празник отбелязаха на 11 май в Стефан Караджово - 182 години от рождението на Стефан Караджа и патронните празници на основното училище и на читалището. Венци и цветя бяха поднесени пред внушителния паметник на легендарния войвода в центъра на родното му село. С трикратен залп  Регионален клуб „Традиция“ почетоха паметта на героя, дал живота си за свободата на България.

След двегодишно прекъсване, заради противоепидемичните мерки, днес залата на читалище „Стефан Караджа-1904“ отново бе озарена от детски глъч, усмивки и празнично настроение.

Празничната програма на учениците беше посветена на героизма на легендарния Стефан Тодоров – Караджата.

Стефан идва от известни бунтовни родове от всички разклонения на родословното му дърво. Майка му Каля е родственичка на прочутия през XIV век Момчил Войвода - може би първият български хайдутин, посмял да се опълчи на османците при нашествието им на Балканите. Баща му Тодор Димов е от Узунувия род в Стефан Караджово, който години наред се бори с гръкоманството и османското робство. Той също бил от ония българи, които не скланяли глава пред поробителите. Затова и убива каймакамина, който безчинства в селото, поради което семейството напуска Ичме и се отправя първоначално към стралджанското село Леярово, а след това и към земите на плодородната Добруджа в окръг Тулча. Тогава Стефан е бил на 5-6 години.

Спомените за неговия живот тук са съхранени както в родната му къща, така и в църковния храм „Успение Богородично“. Към храма е съществувало и българско килийно училище, единствено в този Странджански регион - доказателство, че църквата е била духовен и просветен център, припомни в приветственото си слово кметът на община Болярово Христо Христов.

„Днешната сграда на ОУ „Стефан Караджа“ е построена през 1932 година. И с удовлетворение искам да ви съобщя, че дългоочакваният ремонт, за който осигуряваме близо 650 хиляди лева, съвсем скоро ще започне. Така, че уважаеми учители, деца и родители, през новата учебна година ще се радвате на напълно санирани учебни стаи, на вътрешни тоалетни и нова трапезария.

Сериозни затруднения, заради повишените цени на строителните материали, изпитахме и при избора на изпълнител на ремонта на читалище „Стефан Караджа-1904“. За него също по проект на община Болярово са осигурени средства чрез МИГ „Елхово-Болярово“ и се надявам, че и този обект ще бъде започнат в близко време.

Използвам повода да изразя удовлетворението си, че най-после успяхме да осигурим финансиране от близо 2 милиона лева чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерството на околната среда за реконструкция на водопроводната мрежа в Стефан Караджово. В момента сме в процедура по избор на изпълнители“, каза още кметът на община Болярово.    




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Боксов двубой в "Гласът на България" заради Самуел Мануелян

Бургазлията Самуел Мануелян влезе в новия сезон на "Гласът на България". На кастингите на тъмно  35-годишният певец с китара впечатли звездното жури с изпълнение на Walking in Memphis. Първи се обърна Иван Лечев, а след това и Графа. Двамата дори имитираха боксов двубой пред бургазлията, за да покажат колко много го искат в отбора си. А той им изпълни и..

публикувано на 29.09.24 в 22:24

Център „Алеф” обявява XII-ия Международен литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”

Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” дава старт на дванадесетото издание на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена”. Темата, по която младите автори ще трябва да сътворят своите произведения, е „Ако не бяха те…”. За да участват в конкурса, учениците ще трябва чрез въображението..

публикувано на 27.09.24 в 17:00

Недялко Йордов разказва за Реджеб Кюпчу в Дома на писателя

  Поетът от турски произход Реджеб Кюпчу, който прекарва последните години от живота си в Бургас, никога не е ходил в Турция. Това разказа пред БНР – Бургас поетът и драматург Недялко Йорданов, с когото са били близки приятели. Заедно с Христо Фотев и други творци, те са представлявали ядрото на пишещите хора в морския град през 60-те години на..

публикувано на 27.09.24 в 14:36

Над 130 участници идват за фестивала на арменската култура ,,Ереван в Бургас"

Третото издание на ,,Ереван в Бургас", което ще се проведе в неделя - 29 септември, ще посрещне самодейни и читалищни състави от Бургас, Русе, Варна, Хасково, Комотини (Гърция) и Букурещ (Румъния) Фестивалът ще обедини творчеството на повече от 130 деца и юноши в танцовото и певческото изкуство. Гостите от Гърция и Румъния ще се включат в дефилето на..

публикувано на 27.09.24 в 12:56

Български илюстратори на детски книги с изложба в Бургас (ОБНОВЕНА)(снимки и видео)

Селекция от илюстрации, направена специално за 61-ия Панаир на детската книга в Болоня, гостува в Бургас. Изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“ се открива днес от 18:00 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека. Кураторът Антон Стайков пояснява.  Колекцията включва творби на художниците Аля..

публикувано на 27.09.24 в 18:15

В Сливен канят: Запиши се в “Предизвикателството” и развий таланта си за киното

Филмови ентусиасти на възраст между 16 и 23 години могат да се включат безплатно в тридневно кино-приключение в зала “Сливен” от 4 до 6 октомври, съобщават от общината. „Предизвикателството“ е уникална възможност за всеки, който се интересува от света на киното, да покаже и развие своя талант. Участниците ще имат възможността да се включат в..

публикувано на 27.09.24 в 09:03

Карнобат празнува днес

Карнобат отбелязва днес своя празник. В програмата за деня са предвидени празнична света литургия и концерт.  А утре е началото на  тридневния Балкански фестивал на изкуствата. Днешните събития започват в 8 часа в храм „Св. Йоан Богослов“, където ще се проведе празнична света литургия. „На този ден честваме успението на този..

обновено на 26.09.24 в 16:08