Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преведоха на френски бургаски поети


Двуезична антология на български и френски език ще разпространява творчеството на бургаските поети извън страната. Тя е озаглавена „Поетични перли“, а неин съставител и преводач е Добрина Маринова. Книгата събира поезията на общо 30 бургаски творци, сред които Христо Фотев, Пейо Пантелеев и Недялко Йорданов, за да ги представи на читателите във Франция. Книгата е издадена от издателска къща „Знаци“ с финансовата подкрепа на Община Бургас, а целта й да запознае френския читател с някои значими бургаски поети от края на 20-и и началото на 21 век.

„Желанието ми за превод на българска поезия на френски език се породи при една среща с Христо Фотев през 1991 година. Посвещението на стихосбирката му беше „На Добрина с нежност и почит“. Тогава му обещах, че ще го преведа на френски език. След това имах и други посвещения от Пейо Пантелеев, Роза Боянова, Елка Василева и др. Близо 30 години, като директор на Алианс Франсез, организирах събития, на които представях френска поезия в Бургас. Бих искала съпреживяното с моите бургаски приятели поети да споделя с приятелите си от Франция“, разказва Добрина Маринова.

Книгата ще бъде представена в Брюксел, Париж и други европейски градове. На страниците на антологията са представени произведения на Иван Ванев, Христо Фотев, Недялко Йорданов, Иван Апостолов, Пейо Пантелеев, Ваньо Вълчев, Стефан Химитлийски, Венда Райкова, Роза Боянова, Елка Василева, Мариана Праматарова, Светла Гунчева, Зорница Петрова, Марияна Вангелова, Йордан Петров, Константин Корадов, Росен Друмев, Лилия Христова, Мина Кръстева, Стоянка Грудова, Манол Манолов, Лорис Мануелян, Яна Вълчева, Димитрина Лау-Буковска, Милка Стоянова, Роза Максимова, Янаки Петров, Наталия Недялкова, Иван Сухиванов и Керана Ангелова.

Художникът на картината от корицата на книгата е Йордан Петров, който участва в изданието и с поетични творби.

С антологията се разширяват границите на бургаската и българската литература и се отварят възможности за творческо споделяне със света.


Подробности чуйте от интервюто на Елена Димитрова с Добрина Маринова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуваща изложба представя отпечатъци от стъпки на изчезващи животни

Кампанията „Следи от изчезване“, която цели да отрази гласовете на изчезващите животни в българските планини, продължава пътя си в град Бургас и може да бъде посетена в културен център „Морско казино“ до 29-ти май от 10:00 до 18:00 ч., а входът е напълно безплатен.  До момента изложбата е посетена от над 1100 души в градовете София и..

обновено на 22.05.24 в 11:08

"ARTелие" канят на спектакъла "Един от нас", събират средства за деца с увреждания

Децата от "ARTелие" и техните ментори ще поставят спектакъла "Един от нас" на 23 май. Сценарият е дело на Камелия Славейкова, с подкрепата на Симеон Германлиев, а всеки от актьорите, които ще се качат на сцената, е дал нещо от себе си, за да изгради характера на своя герой. Тази година трупата ще играе благотворително. Всички събрани средства ще са..

обновено на 22.05.24 в 10:17

"Риголето"е отново на бургаска сцена тази вечер

Вечната история за подлост, прелъстяване, излъгани надежди, проклятие и зловеща развръзка, вплетени в либретото на една от най-известните опери от Джузепе Верди - "Риголето", ще бъде представена тази вечер на сцената на Бургаската опера. Диригент ще бъде Димитър Косев.  Противоречивият образ на шута Риголето ще бъде пресъздаден от баритона..

публикувано на 22.05.24 в 09:55

Дарина Гильова кани на „Цветно“ - изложба с настроение

Художничката от Поморие Дарина Гильова откри в родния си град първата си самостоятелна изложба, озаглавена „Цветно“.  Дарина започва да излага свои картини още като студентка във Велико Търново през 2005 година. Първото й представяне пред поморийска аудитория е участието й в Коледната изложба през 2010 г. От тогава до..

публикувано на 22.05.24 в 09:40

Фотоизложба "В дивото" ще бъде открита в Сливен

Община Сливен организира фотоизложба, посветена на биоразнообразието. Тя ще бъде под надслов „В дивото“ и ще бъде открита днес, когато международната общност отбелязва Деня на биоразнообразието. До 15 юни жители и гости на Сливен могат да разгледат фотоекспозицията, която ще бъде подредена във фоайето на зала „Сливен“. Официално откриване е..

публикувано на 22.05.24 в 09:15

Играят "Малкият Мук" в Кукления театър в Бургас

Спектакълът "Малкият Мук" ще бъде представен днес в Държавен куклен театър - Бургас. Той е по приказката на В. Хауф. Малкият Мук е симпатично малко момче, което рано е останало без родители и затова търси онова, което му липсва в живота – обич и красота. Тайната на летящите чехли и силата на вълшебната тояжка, които открива в гардероба на..

публикувано на 22.05.24 в 09:10

Книгата "Хиперсъзнание" ще бъде представена днес на Флората

Книга за подсъзнанието създадена в резултат на научно изследване ще бъде представена в залата на Експозиционен център „Флора“ от 18.30 тази вечер.   „Хиперсъзнание“ е заглавието на творбата, а нейни автори са психолога Моника Балаян и журналиста Петя Минкова. Изследването има за цел да покаже механизмът за развитието на навици, които да ни..

обновено на 21.05.24 в 13:52