Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирчев: "Лукойл" трябва да бъде под оперативния контрол на държавата

Ивайло Мирчев
Снимка: Ани Петрова

"Лукойл" трябва да бъде под оперативен контрол на държавата, за да се защити максимално българският интерес." Това заяви пред БНР бургаският депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев.

"Представителят на държавата досега не е пратил нито един отчет до българското правителство. Няма индикация, че въобще си върши работата", коментира Мирчев в предаването "Преди всички".

Представителят на държавата Красимир Първанов е представител на т.нар. златна акция, а оперативната комуникация с него минава през министъра на енергетиката, поясни Мирчев.

По думите му в Румъния е имало "същият проблем с рафинерията на "Лукойл", но компанията вече плаща данъци. Според Ивайло Мирчев подозренията са, че у нас "част от държавните институции са били прилично стимулирани от различни лица", но това няма как да се докаже.

Причините да се иска парламентарна комисия, която да разгледа дейността на "Лукойл", Мирчев дефинира със "сложна геополитическа, сложна енергийни ситуация, ситуация на пълен форсмажор".

Ивайло Мирчев не знае за срещи на Асен Василев с "Лукойл", за каквито говори Делян Добрев от ГЕРБ.

"Нямам информация за такива срещи, на мен това ми звучи като спекулация."

Според Мирчев, Добрев демонстрира "изключително политическо лицемерие", защото по времето на управлението на ГЕРБ "Лукойл" също не е плащала данъци.

Цените на горивата в България могат да бъдат значително по-ниски. Включително с реформа в данъчните складове, обобщи темата депутатът от ДБ.

"Задача на премиера е да осигури подкрепа", подчерта Мирчев по повод предстоящия вот на недоверие към правителството тази седмица.

"Ако не бъде осигурена, отговорността за това, което ще се случи оттук нататък в България, е на новата коалиция."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


По публикацията работиха: Яна Боянова, Мариян Иванов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вижте номерата на бюлетините, с които партиите ще се явят на изборите

ГЕРБ-СДС ще участват на изборите за членове на Европейския парламент и НС с номер 22, "Възраждане" с номер 12, а "Има такъв народ" с номер 1, предаде БГНЕС. ПП-ДБ ще участват под номер 14, ДПС - 28. Ето и пълния списък на номерата на партии и коалиции: 1. ПП „Има такъв народ“  2. ПП „Глас народен“  3. КП „Синя България“   4...

публикувано на 08.05.24 в 16:43
Ямбол

155 имена са включени в листите за народни представители в Ямбол

Значително е нараснал броят на  кандидатите за народни представители от Ямболския избирателен район. В регистрираните 31 листи в районната комисия са включени общо 155 имена, докато на изборите миналата година, претендентите са били 107. Ямболските избиратели изпращат в парламента четирима свои представители. Близо 40 са кандидатите за едно..

публикувано на 08.05.24 в 16:15

"Алфа Рисърч": ПП-ДБ губи 200 000 гласа, ГЕРБ-СДС ги води с 8%

ГЕРБ-СДС води с 8% пред "Продължаваме промяната-Демократична България", които губят 200 хиляди гласа на старта на кампанията, сочи изследване на "Алфа рисърч". Социолозите прогнозират, че в парламента ще влязат досегашните 6 формации и очакват ниска избирателна активност на вота 2 в 1 след месец. Изследването на "Алфа Рисърч" е проведено сред 1000..

публикувано на 08.05.24 в 11:55

Теглят в ЦИК номерата на бюлетините на партиите за изборите на 9 юни

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи  днес в  16 часа  чрез жребий поредните номера в бюлетините на партиите, коалициите и Инициативните комитети за предстоящите избори на 9 юни. Също с теглене на жребий ще бъде определен и редът за представяне на кандидатите, регистрирани от политическите формации и Инициативните комитети, в различните..

публикувано на 08.05.24 в 08:09
Даниела Божинова (в средата) подава документите за регистрацията на партия

Даниела Божинова оглави листата на Зелено движение в Бургас

Даниела Божинова е водач на листата на партия "Зелено движение" в Бургас за парламентарните избори на 9 юни. Отделилата се от коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" формация регистрира днес листата си в Районната избирателна комисия. Втори след Божинова е Владимир Димитров от "Зелена Странджа". Листата включва 12 души, повечето от..

публикувано на 07.05.24 в 17:44

ПП-ДБ регистрира своята листа в Бургас (ОБНОВЕНА)

Коалицията „Продължаваме промяната“ - Демократична България регистрира в Районната избирателна комисия в Бургас своята листа, в която са включени 23 души. Водач в Бургас е бившият премиер Николай Денков. ПП-ДБ ще предложи много ясна формула за управление на България след изборите. Важно е да се създаде ново реформаторско правителство, каза..

публикувано на 07.05.24 в 16:24
Бургас

Партиите и коалициите в Бургас предлагат още от същото. Гражданите: Всеки дърпа чергата към себе си от алчност

Без изненади тръгват към предсрочните парламентарни избори партиите и коалициите в Бургас. От Втори многомандатен избирателен район едни и същи кандидати, както и едни и същи водачи на листи ще поемат към новото 50-то Народно събрание. Единствената партия, която промени посоката, е Средна европейска класа с лидер Константин Бачийски. Те..

публикувано на 07.05.24 в 09:14