Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакълът на Александрина Пендачанска ще бъде в НХК

| обновено на 05.07.22 в 14:02

„Това съм аз", мултимедийният спектакъл на примата на оперното изкуство Александрина Пендачанска ще бъде представен в Бургас. 

Организаторите съобщават, че той ще се състои в Културния дом на НХК, а не в Летния театър, както бе обявено предварително. 

Със своите 70 роли, три номинации за Грами и почти 35 години на сцената, Пендачанска ще сподели творческия си път на певица на 5 юли от 20:30 часа в Културния дом на НХК. На сцената тя ще си партнира с оркестъра на Плевенска филхармония под диригентството на маестро Найден Тодоров, а в спектакъла ще видим и кадри от емблематични роли от репертоара й.

Александрина Пендачанска дебютира на сцена на 17 години с арията на Виолета от „Травиата” на Верди, представена лично от Гена Димитрова на гала-концерт в НДК. Две години по-късно дебютира на оперната сцена като Лучия ди Ламермур в Билбао. Печели големите награди на оперните конкурси „Антонин Дворжак” в Карлови Вари, Униса в Претория и втора награда на конкурса в Билбао.

Репертоарът на Александрина Пендачанска се обуславя от големия й диапазон – повече от 70 роли от предкласика (Попея, Агрипина) до музиката на 20-ти век (Саломе, Кризотемис, Славеят), от Белканто и Верди (Семирамида, Ермионе, Сомнамбула, Елизабет I, Травиата, Еболи) до Бетховен (Фиделио) и Вагнер (Кундри), от колоратурен сопран (Царицата на нощта) до мецосопран (Кармен).

От 2003 година Александрина Пендачанска започва активно сътрудничество с диригента Рене Якобс. Във високо оценените им съвместни  записи на Моцартовите опери за Хармониа Мунди, превъплащенията на Пендачанска във Вителия („Милосърдието на Тит”), Донна Елвира („Дон Жуан”), Електа („Идоменей”), Арминда („Мнимата градинарка”) са смятани за еталон и са наградени с множество награди, сред които BBC Music Magazine Award, Gramophone's Editor Choice, три номинации за Грами – две за най-добър класически албум и една за най-добър оперен запис.

В последните сезони Пендачанска пее в Мюнхен, Берлин, Брюксел, Виена, Копенхаген, Лион, Торонто, Неапол, Екс ан Прованс, Мадрид, Хамбург, Санта Фе, Токио, Варшава, Баден Баден, Тулон, Авиньон, Москва. 


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Книгата "Хиперсъзнание" ще бъде представена днес на Флората

Книга за подсъзнанието създадена в резултат на научно изследване ще бъде представена в залата на Експозиционен център „Флора“ от 18.30 тази вечер.   „Хиперсъзнание“ е заглавието на творбата, а нейни автори са психолога Моника Балаян и журналиста Петя Минкова. Изследването има за цел да покаже механизмът за развитието на навици, които да ни..

обновено на 21.05.24 в 13:52

Броени дни до финала на конкурса "Пролет`24". Слушателите на БНР определиха своя фаворит

В продължение на един месец слушателите на БНР имаха възможност да гласуват на сайта prolet.bnr.bg  за своя фаворит в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`24". Гласуването приключи, а получилият най-много точки ще стане изборът на публиката и ще бъде награден с акустична китара от "Кремона" - България.  Кой е той?  Това ще стане..

публикувано на 21.05.24 в 12:59

Фестивалът „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас

„Младежки музикални дни - СОЛиСиМи“ - първият по рода си фестивал, насочен към младите изпълнители на класическа музика, премина при заявен интерес от бургаската публика. В трите фестивални вечери на сцената в Дома на Нефтохимика излязоха десетки талантливи музиканти, които заслужено обраха аплодисментите на публиката. Сред гостите бяха..

обновено на 21.05.24 в 12:56

Изложба отдаде почит на първите бургаски учители

Академичният състав на две от катедрите във Факултета по обществени науки при Бургаския държавен университет – катедра „Педагогика и методика на обучението“ и катедра „История и философия“ отдаде почит на първите бургаски учители с оригинална фотоизложба. Експозицията на тема „Учителите на Бургас 1878-1944 г.“ представя пионерите на образователното..

публикувано на 21.05.24 в 12:40

„Коледна бъркотия" е победителят в конкурса "Аз, драматургът", пиесата ще бъде поставена в Бургас

В категория „Оригинален авторски текст“ на конкурса "Аз, драматургът"  голямата награда и поставяне на пиеса отиде за текста на „Коледна бъркотия” /колективна награда/.  Второто място си разделиха „Една много объркана приказка” /колективна награда/ и „Тайната на рапаните” /индивидуална награда/. На трето място бе класирана „Объркана вълшебна..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Бургаските писатели и поети с видеопослания за 24 май

"Словото спасява и извисява“ -под този надслов Бургаската писателска общност в партньорство с Община Бургас отправя видео послания по повод 24 май. Към емоциите, които творците, споделят за предстоящия празник на българската азбука, просвета, култура и славянската писменост, добавят и откъси от свои творби. Те могат да бъдат открити във фейсбук..

публикувано на 21.05.24 в 11:52

Пътуващата изложба „Следи от изчезване“ представя отпечатъци от стъпки на изчезващи животни

Кампанията „Следи от изчезване“, която цели да отрази гласовете на изчезващите животни в българските планини, продължава пътя си в град Бургас и може да бъде посетена в културен център „Морско казино“ в периода 21-ви до 29-ти май от 10:00 до 18:00 ч., а входът е напълно безплатен.  До момента изложбата е посетена от над 1100 души в градовете София и..

публикувано на 21.05.24 в 11:13