Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в Бургас:

Мощта на Пикасо и женската сила в две изложби с куратор Стефан Стоянов



Две значими арт събития бележат културната бургаска седмица. Офорти на гениалния Пабло Пикасо за първи път ще бъдат показани на Балканите от 14 юли в Морското казино, а тази вечер от 19 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека се открива изложбата „Опасна красота“. Двете изложби имат един куратор и това е галеристът от Ню Йорк Стефан Стоянов, който днес представи проектите си в ефира на БНР-Бургас:

„Не случайно изложбата „Опасна красота“ е в библиотеката, защото чрез познанието ще стане по-добри и по-етични и един ден, дай боже, жената ще бъде равнопоставена с мъжа. Това е целта и на самата изложба да пробужда съзнанието на хората. Пикасо е всеизвестен гений, но и всеизвестен любовчия, тук като баланс има над 20 амазонки, които му противостоят. И може да се получи танго във фантазията.“


Експозицията се открива от 19 часа в Центъра за съвременно изкуство и библиотека и представи колаборация от видео инсталации, снимки, скулптури и живописни платна. Със свои произведенията са включени световноизвестни творци, сред имената са сръбрският концептуален и пърформанс артист Марина Абрамович, арт звездата Айдан Салакова, която напуска Русия след нахлуването й в Украйна, внучката на последния австрийски император Габриела фон Хабсбург, Ив Тошайн, Хедър Бенет, Анжелика Кринцингер и др.

Ключово място в експозицията заема Тамара де Лимпицка, писателката и художничка от полски произход, която прави бум арт средите в Париж, по същото време, когато там е и Пикасо. Жена икона, предвестник на феминизма, загадъчна, интересна и освободена, тя присъства с дигиталните версии на "Автопортрет в зелено бугати" и "Жена с мандолина".


В Бургас е Рамина Салдахан от Азебрейджан, която представи картините си така: „Темата "Опасната красота" символизира нещо, което ни привлича, ние рискуваме, вървим нататък, но не знам какво ще стане. Първо трябва да имаме смелост и напълно да му се отдаваме на това, което обичаме.”

Най-младата авторка в изложбата е едва на 24 години. Това е Вероника Михалева, която лично представи творбата си в морския град:

„Живея между дигиталния и физическия свят. За тази изложба съм подготвила видео скулптура, която е политически и сексуално заредена. Творбата се казва „Порно и политика“. Целта е провокация и начало на разговор по табу теми.“


Според подхода на работа на Стефан Стоянов изложбата е отворена и ще бъде пренареждана и обогатявана с нови творби до края на август. Събитието е финансирано от общинския фонд „Култура“.

Относно Пикасо галеристът споделя, че като дете е бил влюбен в синия и розовия период на художника, а после е имал възможност и за задълбочен поглед на творчеството му. Над 50 изключителни офорти, създадени от Пикасо през 1968 година, ще бъдат представени за първи път пред българските ценители в партньорство с Музея за изкуство и история в Женева и неговия директор Марк-ОливиеУолър. На въпрос „Защо Бургас?“ е избран за реализацията на тези проекти, Стефан Стоянов отговаря:

„Най-важната причина е, че аз съм влюбен в този град, а хората, с които работя, са фантастични. Кметът е авангарден, аз следя работата му от чужбина. Искам да работя с такива хора. Тук се чувствам себе си!“ Тези две изложби не са случайно подбрани. Надсловът по време на подготовката им беше: „Бургас-град на сърцето ми“.

Повече чуйте в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Иван Газдов

Проф. Иван Газдов с изложба в ямболската галерия „Жорж Папазов“

Постоянна изложба в обновената галерия „Жорж Папазов“ подреди проф. Иван Газдов. В експозицията са включени  69 творби, върху които  художникът работи в периода 1965-2008 г.  Професор Газдов дарява творбите на родния си град през 2010 година, но заради големия ремонт те бяха изнесени от галерията. Сега в залата отново са подредени плакати, сериграфии,..

публикувано на 21.09.24 в 08:21

Иво Сиромахов представя сборника „Очила и нови разкази" в Бургас

13 години след дебюта си на българската литературна сцена, сборникът разкази на Иво Сиромахов "Очила" излиза в допълнено с 13 нови истории издание. Премиерата му в Бургас ще бъде на 5 октомври от 16:30 ч. в "Приморец". Събитието - среща на разговор и автограф, е част от програмата на VII Фестивал на изкуствата Порт Прим Арт Фест. Входът е..

публикувано на 20.09.24 в 16:16

Разговор за трилогията на Цончо Родев в Сливен

В навечерието на едно от най-значимите събития от новата ни история - обявяването на Независимостта на България, във фоайето на зала Сливен ще се състои представянето „Нов живот за епопеята на Сливен - трилогията „Тътени“, „Бурята“ и „И стана ден“ на Цончо Родев“. Проявата се организира от Община Сливен и Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ и..

публикувано на 20.09.24 в 09:52

Нови песни на дует "Ритон" за концерта им в Бургас

Бургас е спирка от втората част на турнето на дует „Ритон“, което носи името на една от емблематичните им песни „Елате ни на гости“. Музикалното шоу е на 19 септември от 20 часа на Летния театър. С песни от новия албум, който предстои да излезе, Катя и Здравко ще зарадват почитателите си в морския град. Албумът ще се казва „Случва се..

обновено на 19.09.24 в 12:50

Фестивалът за съвременни изкуства “ВОДА” стартира с 3D мапинг шоу на Пантеона

Международният фестивал за съвременни изкуства “ВОДА” ще стартира на 24 септември с 3D прожекцията “Генеративна архитектура“ на румънския визуален артист Адриан Манулеску ADISTU върху фасадата на Пантеона в Бургас. Структурата на Пантеона ще се разгърне по неочакван начин, като създаде нови триизмерни форми и архитектурни превъплъщения. Музиката е дело..

публикувано на 19.09.24 в 12:18

За трета година Бургас става сцена за анимационно филмово изкуство

За трета поредна година Бургас ще бъде домакин на Детски международен анимационен фестивал. Цветната инициатива ще даде подходящ завършек на летните приключения, в дните от 19 до 22 септември. Събитието ще предложи на младата аудитория богата програма, както и възможността деца и младежи да се гмурнат в света на анимацията през личния си опит...

обновено на 19.09.24 в 10:18

Милко Божков гостува с изложба в Бургас

Бургаската галерия „Пролет“ ще представи изложба живопис на Милко Божков. Откриването е днес, 19 септември, с вернисаж от 17 до 19 часа . Изложбата ще продължи до 19 октомври.  Милко Божков е роден 1953 година. Завършил е Художествената гимназия София и Националната художествена академия, специалност живопис. Носител е на националните..

публикувано на 19.09.24 в 09:06